Featured

10+1 ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις σε έναν tattoo artist

H τέχνη του tattoo είναι μία από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχεις αναρωτηθεί ποτέ όμως, πώς βλέπει ένας tattoo artist την δουλειά του;

Σύλβια Κιτσάι
101-ερωτήσεις-που-θα-ήθελες-να-κάνεις-σε-έ-681592
Σύλβια Κιτσάι

Η τέχνη του tattoo για κάποιους θεωρείται μόδα. Γνώριζες όμως ότι πέρα από τα πολύχρωμα εντυπωσιακά σχέδια που στολίζουν τα κορμιά μας και μοιάζουν με έργα τέχνης, κρύβεται μία ιστορία που έχει ρίζες από την αρχαιότητα; Βρίσκονταν στη κουλτούρα και τις κοινωνικές αρχές πολλών λαών, όπως σε παλιά αγαλματίδια και αγγεία, σε μούμιες και ιερογλυφικά. 

Οι λόγοι των τατουάζ στους πολιτισμούς του παρελθόντος ήταν διαφορετικοί. Άλλοι το θεωρούσαν ως ασπίδα προστασίας, ενώ κάποιοι θεωρούσαν ότι τα σύμβολα αυτά είχαν θεραπευτικές ιδιότητες.

Υπήρχαν και εκείνοι που μέσω του τατουάζ τους εξέφραζαν την αφοσίωση τους σε κάποιο πρόσωπο, ενώ δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις που τα σύμβολα αυτά έδιναν κύρος σε αυτόν που τα είχε στο σώμα του.

Με τον καιρό η φήμη τους άλλαξε σε σημείο που θεωρούνταν απαγορευμένα και συνδέονταν με την παραβατικότητα και το περιθώριο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο κόσμος στράφηκε ξανά σε αυτή την ξεχωριστή τέχνη.

Βγαίνοντας στην πλατεία Ναυαρίνου μπορείς να μετρήσεις τουλάχιστον 3  tattoo studios, τα οποία παρά την πανδημία άντεξαν και είναι εδώ για να εξελίξουν την urban τέχνη.

Ένα από αυτά είναι το “ Nico Tattoo Crew“, μοναδικά διακοσμημένο ζεσταίνει την ατμόσφαιρα με το φιλικό του προσωπικό ή μάλλον τους φιλικούς του καλλιτέχνες.

Ο Θωμάς και ο Μάνος μου μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες και απάντησαν σε πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα που μπορεί να έχεις για έναν tattoo artist.

Πώς μπήκε στη ζωή σου το tattoo; Πότε έκανες το πρώτο σου και τι σχέδιο ήταν; 

Ο Θωμάς είναι από την Αλεξανδρούπολη και η πρώτη και κύρια επαφή με τα τατουάζ ήταν το 1996 όταν πήγε να κάνει στα 17 το πρώτο tattoo (ένα tribal στην ωμοπλάτη) στον Νίκο Κατσούλη. “Ήταν μόδα, σχεδόν περίεργο, απαγορευμένο” λέει χαρακτηριστικά περιγράφοντας την τότε εποχή και την εντύπωση που είχαν τότε για τα τατουάζ.

Αυτό δεν τον σταμάτησε όμως και αποφάσισε να ξεκινήσει να εργάζεται με τον Nico tattoo.

“Το πρώτο που χτύπησα σε κάποιον άλλον ήταν πάνω στο πόδι του δασκάλου μου. Είχε ένα κενό σημείο που το χρησιμοποιούσε σαν “τετράδιο”, ένα πρόχειρο που έκανε πειράματα.”

Ο Μάνος στα 18 του έκανε το πρώτο του τατουάζ, ήταν ένα μικρό σύμβολο. Είχε επαφή με το σχέδιο, ζωγράφιζε, αλλά δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να γίνει τατουατζής. Ξεκίνησε τυχαία το 2014 να ασχολείται όταν έπεσαν στα χέρια του κάποια μοτέρ (μηχανήματα tattoo) και έτσι πειραματιζόταν πάνω στους φίλους του. “Ήμασταν στο σπίτι ενός παιδιού και αράζαμε και του έγραψα ένα “όλεθρος” στο πόδι του. Τότε συνειδητοποίησα ότι τώρα βαράω tattoo.”

Τι σημαίνουν για εσένα τα τατουάζ; 

“Για τον καθένα είναι διαφορετικό, για κάποιους ζωγραφική, διακόσμηση, τέχνη και για άλλους σημασιολογία. Το θέμα είναι ότι προκαλεί σίγουρα συναίσθημα. Εμείς που είμαστε στον χώρο καμία φορά δεν δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία, όμως κάποιοι προτιμούν το κάθε tattoo τους να κρύβει μια ιστορία”.

“Αυτά που βαρούσα πάνω μου σήμαιναν πράγματα για εμένα. Βέβαια πλέον έχω και τατουάζ που απλά μου αρέσουν γιατί είναι design από παλιούς τατουατζήδες. Αλλά γενικά έχω στο μυαλό μου οτιδήποτε πάω να χτυπήσω έστω και μια κουκίδα την στιγμή που την κάνω να είναι μοναδική”.

Τι είδους σχέδια χτυπάς; Έχεις κάποιο στυλ που προτιμάς; Τι σου αρέσει να κάνεις ως tattoo artist;

“Το στιλ που μου αρέσει περισσότερο είναι το γιαπωνέζικο λόγω της κουλτούρας, της κίνησης και το γεγονός πως διαθέτει μεγάλη θεματολογία”.

“Συγκεκριμένα μου αρέσει το traditional ή αλλιώς old school. Υπάρχουν βέβαια διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο, κάποιοι θεωρούν το παραδοσιακό πιο παλιακό με πιο λεπτή γραμμή με συγκεκριμένα χρώματα. Ενώ το old school έχει μεγαλύτερη παλέτα αποχρώσεων και δεν είναι τόσο περιοριστικό”.

Οι πελάτες γενικότερα ξέρουν τι θέλουν; Tα tattoo που επιλέγουν έχουν κάποια σημασία για αυτούς; 

“Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι θέλουν. Πλέον όμως γίνεται χαμός εξαιτίας του ίντερνετ καθώς υπάρχει ποικιλία σχεδίων και διαφορετικών στιλ. Παλιότερα υπήρχαν βιβλία με σχέδια που διάλεγες μέσα σε ένα τατουατζίδικο και οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί περίοδοι”.

Προτείνεις ιδέες σχεδίων; Έχεις ποτέ αρνηθεί να κάνεις κάποιο τατουάζ;

“Προφανώς και απορρίπτεις σχέδια και ιδέες και κάνεις προτάσεις για να γίνει καλύτερο το tattoo αλλά αυτό που έχω αρνηθεί να κάνω σε πελάτη ήταν θέμα ιδεολογίας όπως ναζιστικά, αιρετικά και σατανιστικά σύμβολα, και ονόματα συντρόφων (καθώς από προηγούμενη εμπειρία πελατών όλοι σχεδόν έχουν μετανιώσει.)”

“Προτείνω γενικότερα ιδέες, μπορεί να μου λένε ή να δείχνουν πως το θέλουν, αλλά πάντα τους παραπέμπω στον δικό μου τρόπο. Συνήθως έχουν μια εικόνα ή έρχονται και εμπνέονται από τα δικά μου σχέδια. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που έχω αρνηθεί σε πελάτες, όταν επιμένουν να τους κάνω tattoo κάποιου άλλου καλλιτέχνη”.

Είναι σημαντική η επικοινωνία με τους πελάτες; 

“Η επικοινωνία με τον πελάτη είναι σημαντική, καθώς όταν έρθει κάποιος σε εμπιστεύεται γιατί θα του κάνεις κάτι μόνιμα πάνω του. Συζητάμε για την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα”.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Ο χώρος του tattoo έχει επηρεαστεί;

“Σίγουρα έχει, όπως σε όλους τους τομείς εργασίας άλλωστε. Στην περίοδο της καραντίνας που κλείσαμε μείναμε χωρίς δουλειά και όταν ανοίξαμε δεν σήμαινε ότι θα έχουμε την ίδια.  Πλέον είμαστε σε μια πιο ήρεμη φάση θα έλεγα αλλά ο κόσμος είναι αγχωμένος και φοβισμένος οπότε έχουμε μια μικρή πτώση”.

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν; Ποια είναι η στάση του κόσμου; 

“Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με το παρελθόν. Καταρχάς έχει ανοίξει το επάγγελμα, και αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερος κόσμος ανοίγει δικά του καταστήματα, στούντιο ανεξαρτήτως αν κάνει καλή δουλειά ή όχι, αν έχει αντίληψη και γούστο. Πλέον αυτό το επάγγελμα- τέχνη δεν θεωρείται κάτι που έχει σχέση με φυλακές όπως παλιότερα. Βέβαια έχει χάσει και το underground ύφος και όλη την αίγλη που είχε από πριν, για πάντα”.

Τι θα συμβούλευες έναν νέο tattoo artist;

“Να πάει στο εξωτερικό. Σε έναν νέο προσφέρει πολλά πράγματα. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός εδώ, έλλειψη χρημάτων και εργασίας. Στην Ελλάδα δεν θα έχει ανταπόκριση και αν έχει θα είναι πολύ μακροχρόνια”.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν έχει τατουάζ αλλά σκέφτεται να κάνει ένα; 

“Έχει να κάνει με το άτομο. Αυτό που θα συμβούλευα είναι να ψάξει για το σχέδιο, το στυλ, τον καλλιτέχνη και να μην βιαστεί να κάνει σε σημείο που φαίνεται”.

Ποια είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία στο σώμα και πονάνε περισσότερο; 

“Λαιμός μπροστά, μασχάλη, κλειδώσεις, πλευρά. Πονάνε αρκετά αυτά τα σημεία μετά από 3-4 ώρες όταν αρχίζει και κουράζεται το λεπτό δέρμα”.

Ποια είναι η άποψη σου για τα μηχανήματα αφαίρεσης; 

“Εξελίσσεται η τεχνολογία. Καλό. Αλλά εμείς κάνουμε tattoo δεν σβήνουμε”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα