15 νέοι φέρνουν κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα

Από τη Βέροια ως την Πάτρα και τη Λέσβο με εργαλείο τον πολιτισμό δημιουργούν καινοτόμες δομές-υπηρεσίες επιδρώντας στις τοπικές τους κοινότητες.

Parallaxi
15-νέοι-φέρνουν-κοινωνική-αλλαγή-στην-ελ-274980
Parallaxi

Το καινοτόμο πρόγραμμα START ξαναχτυπά και ενώνει 15 νέους που φέρνουν κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα! Από τη Βέροια ως την Πάτρα και τη Λέσβο με εργαλείο τον πολιτισμό δημιουργούν καινοτόμες δομές-υπηρεσίες επιδρώντας στις τοπικές τους κοινότητες.

Κι αυτό καθώς με την υποστήριξη του προγράμματος «START – Create Cultural Change» το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε νέους Έλληνες επαγγελματίες της πολιτιστικής διαχείρισης και τη συνεργασία τοπικών ομάδων και φορέων, 15 νέοι θα αναπτύξουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο και με εργαλείο τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Το «START – Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει συνολικά τρεις (3) φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, κατά τις οποίες οι υπότροφοι μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες αποκτώντας παράλληλα επαγγελματικές δεξιότητες, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Πως όμως καταφέρνει κανείς την πολυπόθητη κοινωνική αλλαγή μέσω του πολιτισμού;

Πολλά λέγονται και λίγα γίνονται, ακόμα λιγότερα μετριούνται σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο παρόμοιων δράσεων. Στο START οι υπότροφοι φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα κινητοποιώντας τις τοπικές τους κοινότητες είτε αυτές εκπροσωπούνται από μεμονωμένους πολίτες και άτυπες ομάδες, είτε από οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Οι υπότροφοι/πολιτιστικοί διαχειριστές λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους. Για να το πετύχουν αυτό, στήνουν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπουργεία, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τους ανθρώπους της γειτονιάς τους. Καινοτομούν παίρνοντας τα καλά από διαφορετικά επιστημονικά και γνωστικά πεδία και εφαρμόζοντάς τα στις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζουν μέσω των τεχνών. Σπάνε τα παραδοσιακά όρια συνεργασίας και ιεραρχίας βρίσκοντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας για την κοινότητά τους.

Ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών μέσω της πολιτιστικής συμμετοχής

Οι 15 πολιτιστικοί διαχειριστές μέσα από ένα πρόγραμμα παροχής υποτροφίας και χρηματοδότησης, καθώς και επιλεγμένα εργαστήρια διαχείρισης έργων και μέντορινγκ, υλοποιούν τα έργα τους για 6 μήνες. Δημιουργούν συνέργειες και μοιράζονται τη γνώση που δημιουργείται με το κοινό τους σε ανοιχτές εκδηλώσεις.

Τα έργα αυτά τοπικού χαρακτήρα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για πολιτιστική συμμετοχή και συνεπώς ενθαρρύνουν τον πληθυσμό να συμμετάσχει στην κοινωνία των πολιτών σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ζωής τους.

Σε αυτή τους την προσπάθεια υποστηρίζονται επιπλέον από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μέσω του συνεργατικού χώρου για ΜΚΟ Social Dynamo στην Αθήνα, ο οποίος τους προσφέρει πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης ομάδων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Σύντομη περιγραφή έργων 15 υποτρόφων

Από το Δεκέμβριο 2017 ως και το Μάιο 2018 υλοποιούνται 15 κοινωνικοπολιτιστικά έργα σε 7 πόλεις σε όλη την Ελλάδα:

Βέροια και Θεσσαλονίκη

  • Τέμπο: προσβασιμότητα στη μουσική εκπαίδευση σε επίπεδο γειτονιάς μέσω της τεχνολογίας
  • To Whom It May Concern: Σπάζοντας τη σιωπή γύρω από τον HIV

Καρδίτσα

  • Ιδρύωντας ένα Κοινωνικό – Πολιτιστικό κέντρο στην Καρδίτσα

Γέρα Λέσβου

  • Reviving Buldings: ενεργοποίηση τοπικών κοινοτήτων για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά και ταυτότητα

Μεσολόγγι

  • Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους: μαθητές βιώνουν επαγγέλματα της περιοχής τους που χάνονται και καταγράφουν τις τεχνικές τους με σύγχρονα μέσα

Αθήνα

  • The Bee Camp: εμπειρία εκπαίδευσης για την περιβαλλοντική συνείδηση
  • redirect: βιώσιμες τεχνικές διάσωσης προϊόντων για την ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης στα αστικά κέντρα
  • ARKANOINT: κινητή παιδική χαρά επαυξημένης πραγματικότητας για την κοινωνικοποίηση των παιδιών προσφύγων
  • (Μετα)Κινώντας τη Μουσική: Διαγενεακό Έργο Κρουστικού Χορού
  • Kyma Project – Inclusive Dance: πλατφόρμα ενασχόλησης ατόμων με κάθε είδους αναπηρία με το χορό
  • This is not a feminist project: διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα για τη γυναικεία ταυτότητα και την ισότητα των φύλων
  • Θέατρο της Ενσωμάτωσης: διαπολιτισμική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για νέους Έλληνες και πρόσφυγες
  • Flyings Duets: κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας και επίλυση διαφωνιών μέσω κίνησης

Ξυλόκαστρο Κορινθίας

  • Smallville: κοινωνική ενδυνάμωση των επαρχιακών κοινοτήτων

Πάτρα

  • Scool: εκπαιδευτική πρωτοβουλία με τεχνικές θεάτρου και παιχνιδιών ρόλων για τη μετάδοση της γνώσης

Και αναμένουμε τα αποτελέσματα!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START στον ιστότοπο www.startgreece.net.

Facebook: https://www.facebook.com/startgreece

Instagram: https://www.instagram.com/start_greece/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα