Life

1999 – 2019: Δέκα αγαπημένες ταινίες που φέτος κλείνουν τα 20 τους χρόνια!

Ποια είναι η δική σου αγαπημένη από τη λίστα;

Μυρσίνη Σαχανίδου
1999-2019-δέκα-αγαπημένες-ταινίες-που-φέτος-429433
Μυρσίνη Σαχανίδου

Κι όμως, έχουν περάσει 20 χρόνια από το 1999. Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για το σινεμά, αφού ένα χρόνο πριν την είσοδο στη νέα χιλιετία, ο κινηματογράφος είχε αλλάξει. Τα όρια του καλλιτεχνικού και του εμπορικού κινηματογράφου έγιναν δυσδιάκριτα. Βλέπουμε ότι οι ταινίες επικοινωνούν μεταξύ τους και θέλοντας να μιλήσουν για το παρόν είτε δανείστηκαν στοιχεία από το παρελθόν, είτε αφουγκράστηκαν τη σύγχρονη κοινωνία.

Διαλέξαμε 10 αγαπημένες ταινίες διαφορετικών ειδών, από διαφορετικές χώρες -ανάμεσά τους και μία ελληνική – που φέτος γίνονται 20 χρονών

#1 Fight Club

Όσο απίστευτο κι αν μας φαίνεται, έχουν περάσει 2 δεκαετίες από την πρώτη προβολή του Fight Club. Είναι μια ταινία που είχε σημαδέψει τη νέα γενιά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έχει εγείρει ποικίλα ερωτήματα σε σχέση με την πραγματικότητα αλλά και τον κινηματογράφο. Ο αφηγητής της ταινίας γνωρίζει τον Tyler, σε μία πτήση. Η γνωριμία τους αλλάζει την ζωή και των δύο, αφού ιδρύουν το «Fight Club», το οποίο παίρνει τρομερές διαστάσεις. Η ανατροπή στο τέλος συγκλόνισε τους θεατές. Είναι μια ταινία που παραμένει επίκαιρη και επικοινωνεί με το σύγχρονο κοινό.

Σκηνοθεσία: David Fincher  Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter

#2 American Beauty

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ταινία που βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Στο «American Beauty» είδαμε τον τελευταίο χρόνο της ζωής ενός άνδρα που αντιμετωπίζει «κρίση μέσης ηλικίας». Η σχέση του με τη σύζυγό του έχει μαραζώσει και ο ίδιος, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό της κόρης του. Ο πρωταγωνιστής θα πρέπει να ωριμάσει και να διαπιστώσει εάν αυτό που επιθυμεί είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Σκηνοθεσία: Sam Mendes  Πρωταγωνιστούν: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch

#3 Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς

Μια ταινία φαντασίας και ταυτόχρονα, μια πανέξυπνη κωμωδία. Η πρωτοτυπία και η αυτοαναφορικότητα του «Being John Malkovich» αγαπήθηκε από το κοινό παγκοσμίως. Ανάμεσα στον 7ο και τον 8ο όροφο μιας εταιρίας, υπάρχει ένας διάδρομος που οδηγεί στο μυαλό του ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς. Η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη Spike Jonze, ανακατεύει τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, σε μία εξωφρενική ιστορία.

Σκηνοθεσία: Spike Jonze  Πρωταγωνιστούν: John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener, John Malkovich

#4 Όλα για τη μητέρα μου

Η πολυβραβευμένη ταινία που, δικαίως, κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Όταν η Manuela χάνει τον δεκαοχτάχρονο γιο της, αποφασίζει να πάει στη Βαρκελώνη για να βρει τον βιολογικό του πατέρα, ο οποίος είναι, πλέον, τρανς. Ο Αλμοδοβάρ πραγματεύεται και εξερευνά θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, με το ταξίδι της πρωταγωνίστριας. Επίσης, το «Όλα για τη μητέρα μου» είναι μια από τις λίγες ταινίες που θίγει το θέμα του AIDS με ευαισθησία, αφού ο σκηνοθέτης κοιτά τους χαρακτήρες με τρυφερότητα, χωρίς να τους κρίνει.

Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar  Πρωταγωνιστούν: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Pena, Penelope Cruz

#5 Rosetta

Μια ταινία από το Βέλγιο του αγαπημένου διδύμου των αδερφών Νταρντέν. Η Ροζέτα προσπαθεί να επιβιώσει σε δυσμενείς συνθήκες. Ζει με την αλκοολική μητέρα της και πουλάει το κορμί της, για να τα βγάλει πέρα. Από την αρχή της ιστορίας, παλεύει και είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να έχει μια σταθερή δουλειά και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς. Βασικό στοιχείο στις ταινίες των αδερφών Νταρντέν είναι η ενασχόληση με κοινωνικά θέματα. Η φιλμογραφία τους τοποθετεί στο επίκεντρο τους ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από την κοινωνική ανισότητα.

Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne Πρωταγωνιστούν: Emilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux

#6 Boys don’t cry

Η Teena Brandon είναι ένα κορίτσι που θέλει να είναι αγόρι και έτσι, αυτοπαρουσιάζεται ως Brandon Teena. Έχοντας υιοθετήσει αρσενική ταυτότητα, ο Brandon ζει σαν ένα αγόρι της ηλικίας του στην επαρχία. Η συντηρητική κοινωνία, όμως, δεν είναι έτοιμη να τον δεχτεί. Είναι μια πολύ σημαντική ταινία που πραγματεύεται τη βία που αντιμετωπίζουν τα άτομα που δεν συμβαδίζουν με τα κανονιστικά πρότυπα.

Σκηνοθεσία: Kimberly Peirce  Πρωταγωνιστούν: Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard

#7 Το κορίτσι στη γέφυρα

https://www.youtube.com/watch?v=UJeKTT1FuJI

Μια γαλλική ταινία, ένα μέρος της οποίας έχει γυριστεί στην Αθήνα. Η πρωταγωνίστρια, ρόλο τον οποίο ερμηνεύει η μοναδική Βανέσα Παραντί, ψάχνει ένα σημείο για να αυτοκτονήσει. Ένας άνδρας τη βλέπει και τη σώζει και έτσι, ξεκινά μία συναρπαστική περιπέτεια και μια πολύπλευρη ιστορία αγάπης.

Σκηνοθεσία: Patrice Leconte Με την Βανέσα Παραντί

#8 Bleeder

Συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη  Nicolas Winding Refn, που αργότερα έκανε τις πολυαγαπημένες ταινίες «Drive» και «Μόνο ο θεός συγχωρεί».  Είναι μια ταινία που γυρίστηκε στην πατρίδα του, τη Δανία και στη μητρική του γλώσσα. Ο Mads Mikkelsen ερμηνεύει το ρόλο του Lenny, ενός παθιασμένου με τον κινηματογράφο νεαρού που δουλεύει σε ένα βίντεο κλαμπ. Η ιστορία του αντιπαραβάλλεται με την πορεία του Leo, o οποίος είναι βίαιος προς τη σύζυγό του.

Σκηνοθεσία: Nicolas Winding Refn  Πρωταγωνιστούν: Kim Bodnia, Mads Mikkelsen, Rikke Louise Andersson

#9 Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ

Μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας 1950. Ο νεαρός Τομ Ρίπλεϊ αναλαμβάνει να ταξιδέψει στην Ιταλία για να πείσει τον Ντίκι, το γιο του εφοπλιστή Χέρμπερτ Γκρίνλιφ, να γυρίσει στη Νέα Υόρκη. Ο Ντίκι και η αρραβωνιαστικιά του μυούν τον Τομ στον ανέμελο τρόπο ζωής τους και έτσι, ο Τομ παθιάζεται με τη φιγούρα του Ντίκι και τον ανάγει σε πρότυπο. Ένα εξαιρετικό καστ συνθέτει αυτή τη διασκεδαστική ταινία, με vintage ατμόσφαιρα.

Σκηνοθεσία: Anthony Minghella  Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law

#10 Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων

Μια ελληνική ταινία που γυρίστηκε στη Χίο, ως ωδή στην ελληνική επαρχία. Το χωριό Θολοποτάμι της Χίου, έχει κακή φήμη και έτσι, κανείς δεν θέλει να αναλάβει τη θέση του αγροφύλακα. Όταν αυξάνεται το οικονομικό κίνητρο, παρουσιάζονται αγροφύλακες και η θέση καλύπτεται. Όχι, όμως, για πολύ αφού μέσα σε ένα χρόνο θα διοριστούν τέσσερις διαφορετικοί αγροφύλακες, οι οποίοι αντιστοιχούν σε καθεμιά από τις τέσσερις εποχές. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία, ανάμεσα σε αυτά και το βραβείο FIPRESCI.

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μαλάντη, Αγγελος Πανελαράς, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος, Ηλίας Πετροπουλέας, Δημήτρης Αυγουστίδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα