2022, πυροτεχνήματα στη Θεσσαλονίκη και ένα κείμενο

Ένα βίντεο της Έφης Αμανατίδου καταγράφει την επιθυμία του κόσμου να εκφράσει την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο.

Parallaxi
2022-πυροτεχνήματα-στη-θεσσαλονίκη-και-έ-866721
Parallaxi

Η Έφη Αμανατίδου, εικαστική καλλιτέχνιδα από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε ένα βίντεο με αφορμή την έλευση του νέου έτους και τα πυροτεχνήματα που… παραδοσιακά το συνόδευσαν.

Ο τίτλος του: «2022, πυροτεχνήματα στη Θεσσαλονίκη και ένα κείμενο»

Πρόκειται για ένα βίντεο για το οποίο η καλλιτέχνης σημειώνει:

«Η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους “we’re in quarantine” με συμμετοχή ως τώρα σε έντεκα διεθνή φεστιβάλ καθώς και στην έκθεση του MOMUS “τόσο κοντά, τόσο μακριά” που πρωτοδημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020, σχεδόν δύο χρόνια μετά μας βρίσκει σχεδόν στην ίδια κατάσταση. Στο μεταξύ, η Θεσσαλονίκη έχει περάσει δύο πρωτοχρονιές σε πρωτόγνωρο καθεστώς είτε καραντίνας είτε απαγορεύσεων και αυτό που είδαμε όλοι μας στην αλλαγή του χρόνου ήταν κάτι δυνατό και συγκινητικό. Με αυτήν την καινούρια πολύ μικρή ταινία των 3,5 λεπτών, ήθελα να προσεγγίσω το θέμα (και θέαμα) των πυροτεχνημάτων από αυτήν την συγκινησιακή σκοπιά, καθώς αυτό που είδα από τη σκοπιά του καλλιτέχνη ήταν η επιθυμία του απλού κόσμου να γιορτάσει, να εκφράσει την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο και να αντιδράσει στο αίσθημα του πνιγμού που όλοι βιώνουμε.

Η δουλειά αυτή τιτλοφορείται “2022, πυροτεχνήματα στη Θεσσαλονίκη και ένα κείμενο”. Το κείμενο αφήνω να το ανακαλύψει ο καθένας μόνος του· ένα πολύ σύντομο, επεξηγηματικό σχόλιο είναι το ότι αυτά που συμβαίνουν εξαρτώνται άμεσα από την εσωτερική μας τοποθέτηση (ανεξαρτήτως αν βρισκόμαστε ‘χαμηλά’ ή ‘ψηλά’), επομένως η όποια αλλαγή θέλουμε να δούμε σε επίπεδο κοινωνίας πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από μέσα μας»

*Η Έφη Αμανατίδου, γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε μαθήματα Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ulster στο Belfast. Έχει πάρει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων: European Media Arts Festival (Osnabrück, Γερμανία 1999 και 2004), η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Sarajevo 2001 και Αθήνα 2003), η έκθεση Young Balkan Artists (Θεσσαλονίκη 2003), η έκθεση με First Unit of the Permanent Collection στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2003) και άλλες. Περισσότερα για την καλλιτέχνιδα εδώ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα