3 σειρές που δεν αγαπήθηκαν αλλά (μας) λείπουν από την ελληνική τηλεόραση
Και τι καλά να υπήρχαν παρόμοιες στο τρέχον τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Λέξεις: Κική Μουστακίδου
Σειρές που ασχολούνται διαρκώς με την ελληνική οικογένεια, σημάδι ότι η κρίση μας έχει ωθήσει στην εσωστρέφεια και στην ανακύκλωση των ίδιων εικόνων (με την οικογένειά σου ζεις καθημερινά, ένα οικογενειακό πρότυπο βλέπεις και στην οθόνη σου). Σειρές που αποτελούν παλιάς κοπής σαπουνόπερες χωρίς να το παραδέχονται, και γι’ αυτό πλέον μεταδίδονται σε prime time ζώνη. Σειρές που αυτοπροσδιορίζονται κωμικές αλλά δε διαθέτουν ίχνος έμπνευσης, φαντασίας και πρωτοτυπίας.
ΔΕΙΤΕ: 6 πράγματα που αγάπησα στην τηλεόραση το 2018
Αυτό είναι το παρόν τηλεοπτικό σκηνικό σε ό, τι αφορά τη μυθοπλασία και είναι λίγες οι φορές που τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν παραγωγές έτοιμες να «σπάσουν» αυτό το ιδιότυπο κατεστημένο. Ακόμη και όταν τελικά συνέβη και πήραν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα ιδιωτικά κανάλια και ξεκίνησε η προβολή τους, το τηλεοπτικό κοινό (οι μετρήσεις τηλεθέασης, για να ακριβολογούμε) δεν υποδέχτηκε με θέρμη την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα είτε να κοπούν άδοξα είτε να μην ανανεωθούν για επόμενη σεζόν.
Πρόκειται για σειρές που είχαν κατά βάση το κύριο συστατικό για μια επιτυχημένη συνταγή μυθοπλασίας στην τηλεόραση: κ ε ί μ ε ν ο ! Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι οι επιτυχίες που «σπάνε τα μηχανάκια της AGB» (φράση βγαλμένη από συρτάρια με ναφθαλίνη) είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των σεναριογράφων με τις λέξεις, με τις ατάκες, με τις σκηνές και το δέσιμό τους σε ένα ενιαίο σύνολο. Κάθε άλλο.
Στις παρακάτω σειρές, όμως, που επιλέξαμε θεωρούμε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά αρχικά στο κείμενο και στη συνέχεια στη σκηνοθεσία, το παίξιμο και τη γενικότερη αισθητική. Είναι σίριαλ που θα χαιρόμασταν πολύ να υπάρχουν και φέτος στο τηλεοπτικό πρόγραμμα – το γενικώς βασανισμένο από τα ριάλιτι -, είναι παραγωγές που τις θυμόμαστε με χαμόγελο παρ΄όλο που δεν έχουν περάσει το φράγμα του viral, όπως οι μεγάλες επιτυχίες των 90s και 00s.
Ηρωίδες (MEGA, 2015)
Το μεγάλο παράπονο όσων αγάπησαν το δηκτικό χιούμορ της σειράς «Ηρωίδες» ήταν πως δεν έμαθαν ποτέ το τέλος της. Το σίριαλ σταμάτησε πριν ολοκληρωθεί, λόγω των οικονομικών δυσκολιών του καναλιού, με τέσσερα επεισόδια να παραμένουν στο συρτάρι.
«Το πλάνο ήταν να ξαναμπούμε για γύρισμα μόλις θα τακτοποιούνταν οι οφειλές. Οι οφειλές άργησαν πολύ να τακτοποιηθούν, οι ημερομηνίες χάθηκαν, είδατε επαναλήψεις για μια ζωή, ηθοποιοί και τεχνικοί περιμέναμε από μέρα σε μέρα να ξαναρχίσουμε και απορρίπταμε άλλες δουλειές που έρχονταν, εγώ έγραφα με την ψυχή στο στόμα (και κάτι αγχολυτικά as well) τη δεύτερη σεζόν μιας και θα το παίρναμε σερί – η δεύτερη σεζόν θα γυριζόταν στο καπάκι. Και κάπως έτσι έφτασε Ιούλιος και αρχίσαμε να παίρνουμε το μήνυμα ότι Ηρωίδες μάλλον δεν. Τόσο το κανάλι όσο και η εταιρεία παραγωγής, δήλωναν ότι ήθελαν να υπάρξει συνέχεια αλλά πρακτική λύση δε βρισκόταν. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε δικαστικά για να καταφέρουμε να πληρωθούμε από την εταιρεία μιας και η πλειονότητα των ηθοποιών δεν έχουμε πάρει δραχμούλα τσακιστή μετά από επτά μήνες δουλειάς. Γιατί -φευ- ηθοποιοί, υπάρχουν χιλιάδες, n’est-ce pas?» / Έγραφε η Αλεξάνδρα Κ. στο Facebook τον Δεκέμβριο του 2015
Η Έλλη, η Μιμή και η Λούκη, τρεις φίλες που δεν έχουν κλείσει ακόμα τα τριάντα, σύγχρονες και διαφορετικές, ζουν (σ)την Αθήνα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Μια τηλεοπτική παρέα που μας θύμισε αρκετά τα «Υπέροχα Πλάσματα» και την ωραία, μποέμ πλευρά της πρωτεύουσας, αν και έκανε πρεμιέρα στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ανθρώπινοι διάλογοι, καθημερινοί προβληματισμοί και ένα χιούμορ υποδόριο που σε άφηνε με ένα φυσικό χαμόγελο καρφιτσωμένο στο πρόσωπο. Στα bonus, η μικρή Χλόη (Μιράντα Ριφίου) με τις υπέροχες ατάκες της και τη φυσική της ερμηνεία:
https://www.youtube.com/watch?v=L6-n8AzC0IY
*Σενάριο: Αλεξάνδρα Κατσαρού, Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπλάτσος, με κεντρικές πρωταγωνίστριες τις: Αλεξάνδρα Κατσαρού (Έλλη), Ζωή Καραβασίλη (Λούκι), Έλενα Μεγγρέλη (Μιμή)
Παραμύθι αλλιώς (ALPHA, 2017)
Η αλά Game of Thrones κωμωδία ενθουσίασε το κοινό του ALPHA Κύπρου, αλλά όχι ιδιαίτερα τους τηλεθεατές του εγχώριου ALPHA, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τα συμφωνημένα επεισόδια του πρώτου κύκλου, χωρίς να συνεχίσει για δεύτερη σεζόν. Κρίμα πραγματικά, καθώς αυτή η μείξη Κύπριων και Ελλήνων ηθοποιών έδωσε μια ωραία τηλεοπτική πρόταση.
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα φανταστικό βασίλειο, με ευγενείς, χωρικούς, ιππότες, μάγους, καλούς και κακούς, ζούσε ένας βασιλιάς αγαπητός στον λαό, που εκδιώχθηκε με δόλιο τρόπο από τον θρόνο του… Κάπως έτσι ξεκίνησε το «παραμύθι»μας. Γεννήθηκαν έρωτες, ξέσπασαν κόντρες, καταστρώθηκαν σχέδια… Ακόμα, όμως, δεν μάθαμε πολλά για την ιστορία αυτή. Θα σταματήσει η Πριγκίπισσα Ελισαβέτα να «εχθρεύεται» τη μικρή της αδελφή, Αικατερίνη; Ποια από τις δύο Πριγκίπισσες θα κερδίσει, τελικά, την καρδιά του Βαρνάβα; Και με το βασίλειο; Τι θα γίνει όταν αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του Βαρνάβα; Τι στάση θα κρατήσει ο λοχίας Γουλιέλμος, ο έμπιστος του παλατιού; / Η σύνοψη της υπόθεσης της σειράς
Η έξυπνη γραφή του Λώρη Λοϊζίδη, που κατάφερε να συνδέσει την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα σε ένα σουρεάλ σκηνικό παλιότερων αιώνων, έφερε έναν αέρα ανανέωσης στα δρώμενα της μικρής οθόνης. Αυθεντικό χιούμορ, αστεία που φτάνουν μέχρι το μεδούλι της κωμωδίας και δεν επιπλέουν αμήχανα στην επιφάνεια. Στα bonus, η παρουσία του Νίκου Κουρή που απέδειξε ότι είναι εξίσου καλός και σε κωμικούς ρόλους.
*Σενάριο: Λώρης Λοϊζίδης, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πανταζούδης, Ηθοποιοί: Κατερίνα Παπουτσάκη, Νίκος Κουρής, Γιάννης Μποσταντζόγλου,Αντώνης Κατσαρής, Λένια Σορόκου, Κώστα Καζάκας, Λώρης Λοϊζίδης, Μάριος Δημητρίου, Φώτης Γεωργίδης, Νίκη Αναστασίου, Πολυξένη Σάββα κ.α. Στον ρόλο της μεγάλης αδελφής, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.
Στο Καλό γλυκιά μου Συμπεθέρα (ANT1, 2016)
Μια κωμωδία καταστάσεων με φόντο το δημοψήφισμα του 2015, με τους «ναι» και τους «όχι» να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ενώ ταυτόχρονα η σύγχρονη πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας αποτυπώνεται… δίχως αύριο. Το ιδιαίτερο με τη σειρά «Στο καλό, γλυκιά μου συμπεθέρα» ήταν η χρονική της συγκυρία: μόλις έναν χρόνο μετά από εκείνη την επίμαχη κάλπη, βλέπαμε στην τηλεόρασή μας τις δύο απόψεις να κονταροχτυπιούνται με κωμικό μανδύα. Αρκετά πρωτοπόρο ως χαρακτηριστικό, μιας και στην Ελλάδα πρέπει να περάσουν δεκαετίες για να μιλήσουμε για ζητήματα που μας διχάζουν. Δεν αγαπήθηκε από το κοινό και για αυτό ολοκληρώθηκε σε μόλις 12 επεισόδια, αλλά στο γενικό της σύνολο υπήρξε μια δυνατή, καλή κωμωδία που δυστυχώς δεν βρίσκει τη θέση της στην εποχή που διανύουμε, μια εποχή αλλεργική στο χιούμορ.
https://www.youtube.com/watch?v=9iaY1ApbS0A
*Σενάριο: Λευτέρης Παπαπέτρου, Σκηνοθεσία: Αμαλία Γιαννίκου, ηθοποιοί: Μαρία Καβογιάννη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Aλέξανδρος Λογοθέτης, Ζέτα Μακρυπούλια, Θοδωρής Κατσαφάδος, Ιωάννα Μαυρέα, Στέλλα Γκίκα, Παντελής Καναράκης, Νίκος Κάπιος, Ματίνα Νικολάου.