3 βασικές ερωτήσεις για να πετύχεις τους στόχους σου
Aν θες να υλοποιήσεις τους στόχους σου, ρώτα αυτά τον εαυτό ή την ομάδα σου.
Το να θέτεις στόχους είναι μια καλή ιδέα. Αλλά οι ιδέες- όπως γνωρίζεις- απέχουν πολύ καμιά φορά από την υλοποίησή τους. Πριν αρχίσεις, λοιπόν, να εφαρμόζεις όσα σκεφτόσουν προκειμένου να πετύχεις εκείνο που θες, υπάρχουν τρεις βασικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν αρκετά. Eρωτήματα για εσένα αλλά και την ομάδα που πιθανώς έχεις επιστρατεύσει γι’ αυτό. Δες εδώ:
- Ποιοι είναι οι στόχοι μου/ μας;
Ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων φαίνεται σαν κάτι το προφανές, ωστόσο είναι πολλές φορές απίθανο να το έχεις κάνει σωστά. Πρόκειται για ένα βήμα που θα σε καταστήσει περισσότερο υπεύθυνο για τους στόχους που έχεις θέσει.
Σε περίπτωση μάλιστα που συνεργάζεσαι με μια επαγγελματική ομάδα, αυτή μετά τον καθορισμό στόχων θα προσαρμόσει καλύτερα τις κινήσεις της ώστε να επιτύχει τον εκάστοτε σκοπό. Κάθε e-mail, τηλεφωνική κλήση, συνάντηση και έργο της μέσα στην ημέρα θα ευθυγραμμιστεί- όσο και αν σου ακούγεται περίεργο- με τους στόχους αυτούς.
Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν οι συνάδελφοί σου χρειάζονται βοήθεια. Έτσι, είναι πάντα σωστό να ρωτήσεις, «ποιος είναι ο στόχος τον οποίο μπορώ να σας βοηθήσω να πετύχετε»;
- Πότε θα υλοποιήσω τους στόχους μου/μας;
To να ξέρεις ποιοι είναι οι στόχοι για εσένα και την ομάδα εργασίας σου είναι μια καλή αρχή, αλλά μπορεί να μην έχει καμία ουσία εφόσον δεν επιτευχθούν. Και για να επιτευχθούν βάλε καλά στο μυαλό σου, πως πάντα χρειάζεται ένα deadline. Oι προσθεσμίες μετατρέπουν τον χρόνο που διαθέτεις εσύ και η ομάδα σου ως μια ευκαιρία για να πετύχεις τελικά αυτό που θες και αν αποτύχεις τουλάχιστον θα μάθεις. Στη συνέχεια μπορείτε να αναρωτηθείτε όλοι μαζί τι πήγε στραβά αλλά και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το έργο την επόμενη φορά.
- Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;
Eφόσον ηγείσαι μιας ομάδας εργασίας, αυτό το ερώτημα εκπληρώνει τον ρόλο σου, αλλά ακόμη περισσότερο, στέλνει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό μήνυμα: Ανακοινώνει στην ομάδα σoυ ότι αυτή μπορεί να σoυ ζητήσει βοήθεια όποτε τη χρειαστεί. Και αυτό διότι θέλουμε οι άνθρωποι υπό τη φροντίδα μας να αισθάνονται ελεύθεροι να ζητήσουν βοήθεια με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε να προσφέρουν ελεύθερα βοήθεια σε εμάς.
Το να τους ρωτήσεις, λοιπόν, πως μπορείς να τους βοηθήσεις αποτελεί καταρχάς μια λεπτή υπενθύμιση ότι εμπιστεύεσαι την ομάδα σου. Επίσης, εάν δεν θέλεις μετά το πέρας μιας εργασίας να ακουστούν δικαιολογίες, φρόντισε ώστε να έχεις παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.
Mε πληροφορίες από Quartz at Work