4 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση αν μείνεις σπίτι

Οι επιλογές σου στη μικρή οθόνη.

Parallaxi
4-ταινίες-για-να-δεις-απόψε-στην-τηλεόρα-409781
Parallaxi

Βρισκόμαστε στα μέσα του Φλεβάρη, απόψε είναι μια κρύα Παρασκευή και παρακάτω θα δεις τις επιλογές σου για ταινία στην τηλεόραση, σε περίπτωση που επιλέξεις τον καναπέ αντί για μια βραδινή βόλτα:

«Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο Ντε Λα Κρουζ» (1955) σε σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ

Ο Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ είναι ένας εύπορος Μεξικανός, μεγαλοαστικής καταγωγής, που εργάζεται ως αγγειοπλάστης. Στα χρόνια της Μεξικανικής Επανάστασης ήταν ακόμη παιδί, όπου έζησε σε πλούτη και με προνόμια, όμως είδε την γκουβερνάντα του να σκοτώνεται, καθώς του έλεγε ένα παραμύθι για το μουσικό κουτί που μόλις του είχε δωρίσει η μητέρα του. Η συγκυρία αυτή, δηλαδή ο θάνατος της γκουβερνάντας και η ιστορία του μουσικού κουτιού, τον έκανε να πιστέψει ότι αυτός σκότωσε τη γυναίκα, χρησιμοποιώντας το παιχνίδι. Από εκείνο το σημείο, ξεκινά και η επιθυμία του να σκοτώνει. Ως ενήλικας, ο Αρτσιμπάλντο αφηγείται την ιστορία αυτή σε μία μοναχή που τον φροντίζει. Την ίδια στιγμή, απειλεί να τη σκοτώσει μ’ ένα ξυράφι. Η τρομοκρατημένη γυναίκα προσπαθώντας να ξεφύγει, βρίσκει απρόσμενο θάνατο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών για το τραγικό αυτό συμβάν, ο Αρτσιμπάλντο αποφασίζει να ομολογήσει στον ανακριτή ότι αυτός είναι ο δολοφόνος, καθώς και ότι είναι ένας κατά συρροήν δολοφόνος, αφηγούμενος όλους τους… φόνους που έχει διαπράξει. Ένα υπέροχο δείγμα γραφής της Μεξικανικής περιόδου του κορυφαίου Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, ο οποίος με το έργο του σημάδεψε για πάντα την πορεία και την εξέλιξη της έβδομης Τέχνης. Παίζουν: Ερνέστο Αλόνσο, Μιροσλάβα Στερν, Ρίτα Μακέδο, Αριάνα Βέλτερ.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 15/2, στις 22.40

«Μάιος 1940: Η μεγάλη φυγή» (2015) σε σκηνοθεσία Κριστιάν Καριόν

Τον Μάιο του 1940, τα Γερμανικά στρατεύματα εισβάλουν στην Γαλλία. Φοβισμένοι από τον ερχομό του εχθρού, οι άνθρωποι ενός μικρού χωριού στο Pas-de-Calais αποφασίζουν μετά τις συστάσεις της νομαρχίας, να αφήσουν πίσω τα πάντα και να αποδράσουν στα παράλια. Ανάμεσα τους βρίσκεται ο Paul, ο δήμαρχος του χωριού. Οδηγεί την ομάδα, ψάχνοντας τρόπο να διατηρήσει την ελάχιστη τάξη και ρεπουμπλικανικό πνεύμα σε αυτή την νομαδική ζωή. Παίζουν: Ολιβιέ Γκουρμέ, Άουγκουστ Ντιλ, Μάθιου Ρις, Ματίλντ Σενιέ.

*ΕΡΤ3, Παρασκευή 15/2, στις 23.00

«Ο Θίασος» (1975) σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου

Η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός περιοδεύοντος θιάσου στην Ελλάδα από το 1939 μέχρι το 1952, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει μια θεατρική παράσταση του βουκολικού δράματος του Περεσιάδη Γκόλφω, η βοσκοπούλα. Η πολιτική ιστορία της Ελλάδας και η ιδιωτική των μελών του θιάσου (που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ίδιας οικογένειας) πλέκονται αξεδιάλυτα. Από τη μια παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες της δικτατορίας του Μεταξά, την έναρξη του πολέμου, την ιταλική εισβολή, τη γερμανική κατοχή, την Απελευθέρωση, την άφιξη των συμμάχων (Άγγλων αρχικά και Αμερικανών στη συνέχεια), την καταπίεση των «αριστερών» αγωνιστών και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, μέχρι τις εκλογές του 1952 όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της Δεξιάς. Από την άλλη, οι περιπέτειες της οικογένειας του Oρέστη, της αδελφής του, του πατέρα του, της μητέρας του και του εραστή της, παραπέμπουν στον κεντρικό πυρήνα του μύθου των Ατρειδών. O πατέρας εκτελείται από τους Γερμανούς, μετά την προδοτική καταγγελία του εραστή της μητέρας, κι ο Oρέστης, αντάρτης της Αριστεράς, με τη συνεργασία της αδελφής, θα σκοτώσει επί σκηνής τη μητέρα του και τον εραστή της, για να έρθει και η δική του εκτέλεση κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν τη γενική καταστολή του αντάρτικου κατά τον Εμφύλιο. Το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η μεγάλη αδελφή (εκείνη που, κατά το σχήμα του μύθου, θα ήταν η Ηλέκτρα), η μόνη της οικογένειας που, μετά τα δεκατρία χρόνια Ιστορίας τα οποία πραγματεύεται η ταινία, μένει ώς το τέλος και φροντίζει τον μικρό Oρέστη, το γιο της μικρής αδελφής που έχει παντρευτεί έναν αμερικανό αξιωματικό. Η χρονολογική κατασκευή της ταινίας, περίπλοκη και πολύπλοκη, κτίζεται με διαρκείς χρονικούς ελιγμούς και συνεχείς εναλλαγές εποχών. Η ταινία αρχίζει το 1952 και τελειώνει το 1939 μ’ ένα πανομοιότυπο πλάνο.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1975. Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) στο Φεστιβάλ των Καννών· Βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ ανδρικού ρόλου (Βαγγέλης Καζάν), Α’ γυναικείου ρόλου (Εύα Κοταμανίδου), Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης· «Ειδικό βραβείο» στο Φεστιβάλ της Ταορμίνα· Βραβείο Interfilm στο Φόρουμ του Βερολίνου· Βραβείο εge d’Or (καλύτερη ταινία της χρονιάς), Βρυξέλλες. 1976. Βραβείο Figueira das Foss, Πορτογαλία. 1979. Βραβείο Β.F.I. καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Λονδίνο· Μέγα Βραβείο των Τεχνών, Ιαπωνία· Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Ιαπωνία. «Καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1971-1980», από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας. «44η καλύτερη ταινία στην Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου», από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

*ΒΟΥΛΗ, Παρασκευή 15/2, στις 22.00

«Χόμπιτ: Η ερημιά του Νοσφιστή» (2013) σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον

Μετά το πρώτο μέρος του περιπετειώδους ταξιδιού τους, ο Μπάγκινς παρέα με τον Γκάνταλφ και τους δεκατρείς νάνους, με επικεφαλής τον Θόριν Δρύασπη, συνεχίζουν το ταξίδι τους ανατολικά, αντιμετωπίζοντας νέους κινδύνους Αυτή τη φορά καλούνται να διεκδικήσουν το Βουνό της Μοναξιάς από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή.

*OPEN, Παρασκευή 15/2, στις 20.00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα