5 πράγματα που μάθαμε για την κουζίνα βλέποντας MasterChef
Κάπου ανάμεσα στον Κουτσόπουλο, την Ασημίνα και τον Παντελή έγινε και... δουλίτσα.
Μέχρι και οι πιο αδιάφοροι έχουν παρακολουθήσει έστω και για λίγο τον ελληνικό μαγειρικό διαγωνισμό Master Chef τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό φανερώνουν τόσο τα νούμερα τηλεθέασης όσο και τα μαζικά σχόλια – συζητήσεις χιλιάδων χρηστών, καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα.
Στιγμιότυπα του διαγωνισμού μετατρέπονται μέσα σε λίγες ώρες από την προβολή τους σε viral κάνοντας τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου ενώ στις παρέες έχουν ήδη εισχωρήσει συζητήσεις σχετικά με την μαγειρική και όρους που μέχρι πρότινος φαίνεται πως δεν απασχολούσαν κανέναν άλλον πέραν των επαγγελματιών της γαστρονομίας.
Δείτε Σχετικά: ΕΠΙΚΟ: Το MasterChef απάντησε μοναδικά στο twitter για τα spoilers
Επειδή κάπου ανάμεσα στον σεφ Κουτσόπουλο, τον Ζαχίρ, την Ασημίνα, τον Κοντιζά και τον Παντελή, φαίνεται πως έγινε και δουλίτσα, συγκεντρώσαμε 5 πράγματα -μαγειρικούς όρους- που απασχολούν σχεδόν σε κάθε επεισόδιο Master Chef και μαθαίνουμε τι σημαίνουν.
#Μπαλοτίνα
Ένας από τους πολλούς γαλλικούς όρους μαγειρικής. Περιλαμβάνει συνήθως πουλερικά και συγκεκριμένα ο όρος αυστηρά σημαίνει ξεκοκαλισμένο πουλερικό γεμιστό με πατέ και σκεπασμένο με ασπίκ. Το κρέας στην συγκεκριμένη τεχνική, σερβίρεται κρύο και κομμένο σε φέτες. Η μπαλοτίνα ψήνεται δεμένη σφιχτά για να μπορέσει να κρατήσει το οβάλ μακρόστενο σχήμα της.
#Μπρεζέ
Μία τεχνική μαγειρέματος σύμφωνα με την οποία το κρέας σιγομαγειρεύεται σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με τη χρήση ενός ή περισσότερων υγρών όπως νερό, ζωμό ή κρασί μαζί με διάφορα λαχανικά. Κατά την διαδικασία του μπρεζέ, σημαντικό είναι πως το κρέας πρώτα θωρακίζεται εξωτερικά σε ένα τηγάνι μέσω σωταρίσματος πριν προστεθεί το υγρό στοιχείο και ξεκινήσει το σιγανό του μαγείρεμα.
#Κουλί
Κουλί θεωρείται κάθε παχύρρευστος χυμός καρπών είτε φρούτων είτε λαχανικών. Συνήθως συναντάται κουλί από κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Ουσιαστικά το κουλί προκύπτει ως πηχτή σάλτσα από το άλεσμα των καρπών και το μαγείρεμά τους.
#Μιζ Αν Πλας
Μι ζαν πλας θα πει (Mise en place) στα γαλλικά κυριολεκτώντας «τοποθέτηση στη θέση τους». Είναι η αρχή κάθε μαγειρικής διαδικασίας σε κάθε κουζίνα που σέβεται τον εαυτό της και απαρέγκλιτη αρχή κάθε μάγειρα. Ουσιαστικά είναι η τοποθέτηση όλων των υλικών και του στήσιμου του πάγκου πριν από την αρχή της εκτέλεσης μιας συνταγής.
#Κονφί
Το κονφί ως μαγειρικός όρος αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας και υποδηλώνει τον χρόνο συντήρησης της πρώτης ύλης είτε ωμής είτε μαγειρεμένης με την βοήθεια λίπους, αλατιού ή ζάχαρης. Βασικό χαρακτηριστικό των κονφί παρασκευών είναι πως αυτές μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό διάστημα και να χρησιμοποιούνται αποσπασματικά στις εκάστοτε συνταγές που θέλουμε.