5 tips για να προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα στο facebook
Χωρίς να ενταχθείς στο κίνημα που το εγκαταλείπει.
Είναι πλέον γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των χρηστών στο facebook έχει αρχίσει να γκρεμίζεται, μετά το τεράστιο σκάνδαλο υπεξαίρεσης προσωπικών δεδομένων. Ήδη, πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε Γερμανία και ΗΠΑ, κάνουν λόγο για τεράστια πτώση της θετικής ψήφου στο δημιούργημα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Σε αυτό το πλαίσιο, και όπως ο στίχος λέει «να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται», θα βρείτε παρακάτω πέντε απλές συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την επικίνδυνη έκθεσή σας στα βαθιά νερά του διαδικτύου. Εάν θέλετε, λοιπόν, να μοιράζεστε λιγότερα προσωπικά δεδομένα και ταυτόχρονα να μην εγκαταλείψετε το facebook, ορίστε μερικές ιδέες:
#1 Ελέγξτε τα apps: Αν χρησιμοποιείτε τον λογαριασμό σας στο facebook για να συνδεθείτε σε ένα εξωτερικό site, παιχνίδι ή application, είναι πολύ πιθανό να δίνετε ελεύθερα πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις του facebook, επιλέξτε την καρτέλα Εφαρμογές και δείτε ποια apps είναι συνδεδεμένα με το προφίλ σας. Από εκεί, μπορείτε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις πληροφορίες που έχετε μοιραστεί με τα συγκεκριμένα applications. Διαγράψτε κάθε εφαρμογή που σας μοιάζει ύποπτη και δεν την χρησιμοποιείτε πια.
Επιπλέον, και πάλι στο ίδιο κομμάτι, υπάρχει η επιλογή ”Εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άλλοι”. Σε αυτό το κομμάτι, μπορείτε να αποεπιλέξετε τις προσωπικές σας πληροφορίες που διαμοιράζονται όταν οι φίλοι σας χρησιμοποιούν εφαρμογές.
#2 Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου: Μειώστε τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες της ζωής σας που μοιράζεστε δημόσια. Για παράδειγμα, επιτρέψτε μόνο στους φίλους να βλέπουν τις αναρτήσεις σας ή περιορίστε ακόμη παραπάνω το κοινό σας μέσα από τις σχετικές λίστες φίλων που μπορείτε να δημιουργήσετε.
#3 Διαβάστε την πολιτική απορρήτου: Όταν εγγράφεστε σε μια νέα εφαρμογή ή σε ένα καινούργιο εργαλείo που συνδέεται με το facebook, η εκάστοτε εταιρεία σας ζητά να συμφωνήσετε σε μια σειρά κανονισμών χρήσης. Φροντίστε να δίνετε την απαραίτητη προσοχή σε όσα αποδέχεστε, αλλιώς είναι απλό: μην ξεκινήσετε καθόλου τη χρήση τους!
#4 Πείτε ναι στα tracker blockers: Υπάρχουν πρόσθετα που μπορείτε να κατεβάσετε στο browser σας, τα οποία εμποδίζουν τις διαφημίσεις που επιχειρούν να βρουν τα… «ίχνη» σας. Ωστόσο, ορισμένες φορές η εγκατάστασή τους σημαίνει αυτόματα ότι μέρη των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε μπορεί να μην λειτουργούν κανονικά στη δική σας περιήγηση. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε.
#Καθαρίστε το ιστορικό σας: Μια στο τόσο, μπορείτε να καθαρίζεται τα cookies και το ιστορικό σας. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, που έχετε τη δυνατότητα όμως να υιοθετήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τη «ζημιά» της έκθεσης των δεδομένων και των κινήσεών σας.