5+1 ντοκιμαντέρ για να δείτε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού είναι η αξία του στις ζωές μας. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή.
Το 1992 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Κι όμως, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε αυτό. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού είναι η αξία του στις ζωές μας. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή.
Παρακάτω προτείνουμε 6 ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε σήμερα στο Netflix, τα οποία αφορούν σημαντικά ζητήματα σχετικά με το νερό, όπως η μόλυνση του, η λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή. Ορισμένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν και δικά τους site, που αξίζει να επισκεφτείτε για περισσότερη ενημέρωση πάνω στα ζητήματα που πραγματεύονται.
- Our planet: Fresh water (Fresh Water, Coastal Seas)
Το Our Planet είναι μια συνολικά εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ 8 επεισοδίων , που μας ταξιδεύει σε μέρη όλου του κόσμου, από τους πάγους της αρκτικής και της ανταρκτικής, στα τροπικά δάση και τους κοραλλιογενής υφάλους, όχι μόνο για να θαυμάσουμε την ομορφιά του πλανήτη μας, αλλά και για να μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης, της υπεραλίευσης. Αξίζει να δείτε κάθε επεισόδιο της σειράς, σήμερα όμως εστιάζουμε σε εκείνα που έχουν το νερό στο επίκεντρο.
Fresh Water
Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον πλανήτη μας. Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε είδος, όμως δυστυχώς το πόσιμο νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Η επιφάνεια του πλανήτη μας καλύπτεται κατά 70% από νερό, όμως μόνο το 1% είναι πόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους. Εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, η διαθεσιμότητα νερού γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη. Τα φράγματα που χτίζουμε στους ποταμούς έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τις συχνότερες, όλο και πιο δύσκολες περιόδους ξηρασίας στην Αφρική. Η υπεραλίευση του σολομού στην Αλάσκα έχει μειώσει τον πληθυσμό του κατά 1%, δημιουργώντας προβλήματα και στην καφέ αρκούδα, που τρέφεται κατά βάση με σολομό. Στη Φλόριντα, οι μανάτοι χάνουν το χειμερινό τους σπίτι, λόγω της μόλυνσης του νερού στις πηγές της. Οι άνθρωποι πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που χρειαζόμαστε νερό.
Coastal Seas
Το τέταρτο, υποθαλάσσιο επεισόδιο της σειράς, είναι γεμάτο με πλάνα του συναρπαστικού βυθού της θάλασσας. Ορισμένα από αυτά τα πλάνα όμως, όπως αυτά των λευκών κοραλλιογενών υφάλων, προκαλούν θλίψη. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, σπίτι του ¼ των θαλάσσιων ειδών, πεθαίνουν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών. Το επεισόδιο όμως εστιάζει στην υπεραλίευση, τα προβλήματα που προκαλεί και τη σημαντικότητα της βιώσιμης αλιείας. Το 90% των θαλάσσιων ειδών ζει σε παράκτιες ζώνες. Δεν υπάρχουν όμως αρκετά θαλάσσια καταφύγια και σε πολλά από αυτά επιτρέπεται ακόμα η αλιεία. Η κατάσταση δεν είναι ακόμα μη αντιστρέψιμη. Με τη μετατροπή παράκτιων ζωνών σε προστατευόμενες περιοχές, δίνεται η δυνατότητα στα αλιευτικά εδάφη να ανακάμψουν.
2. Explained: The World’s Water Crisis
Μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά, το επεισόδιο The World’s Water Crisis της σειράς Explained, μας εξηγεί την αληθινή αξία του νερού και το πως το διαχειριζόμαστε λάθος. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 ο περισσότερος κόσμος δεν θα έχει αρκετό νερό για να καλύψει τις ανάγκες του ετησίως. 18 Μαρτίου 2018 ήταν η μέρα που είχε οριστεί ως «ημέρα μηδέν» για το Κέιπ Τάουν, λόγω μιας περιόδου ξηρασίας που ξεκίνησε το 2015. Ο κόσμος μείωσε την κατανάλωση νερού κατά 50% και η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα μηδέν σταμάτησε. Αν δεν αλλάξουμε συνήθειες, μεγάλα αστικά κέντρα θα βρεθούν σε αντίστοιχη θέση. Πρέπει να μάθουμε να εκτιμάμε το νερό και να το διαχειριζόμαστε με περισσότερη σύνεση.
3. Α Plastic Ocean
Ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τις επιπτώσεις της μόλυνσης από πλαστικό στους ωκεανούς. Από τους χιλιάδες τόνους πλαστικού που καταναλώνουμε, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει είτε σε χωματερές, είτε στη θάλασσα. Όλο αυτό το πλαστικό είναι θανατηφόρο για τα ζώα που το μπερδεύουν με φαγητό. Επιπλέον, το μικροπλαστικό που τα θαλάσσια είδη καταναλώνουν, περνάει στη τροφική αλυσίδα και καταλήγει και στο δικό μας πιάτο. Ολόκληρες πόλεις και νησιά πνίγονται στο πλαστικό, μειώνοντας τραγικά την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους τους. Ταξιδεύοντας σε μέρη σε όλο τον κόσμο, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ μας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτές τις αλήθειες.
4. Mission Blue
Ένα ντοκιμαντέρ για την ωκεανογράφο Sylvia Earle, την ζωή της και τον αγώνα της για να προστατέψει τους ωκεανούς από τη μόλυνση, την υπεραλίευση και την κλιματική αλλαγή. Η Earle έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωή της στη καμπάνια της για τη δημιουργία ενός δικτύου προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών. Ένα κομμάτι του ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην προσωπική ιστορία της Earle, ενώ το υπόλοιπο ενημερώνει το κοινό για τον κίνδυνο στον οποίο έχουμε θέσει τους ωκεανούς μας.
5. Rotten: Troubled Water
Το τρίτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς Rotten, Troubled Water, αφορά το εμφιαλωμένο νερό. Στο πρώτο μέρος του εστιάζει σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσπαθούν να σώσουν τις πηγές τους από τα χέρια μεγάλης εταιρίας. Στο δεύτερο μέρος ταξιδεύει στη Νιγηρία, όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού, την οποία μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να βγάλουν κέρδος. Το ντοκιμαντέρ είναι ενημερωτικό για τη βιομηχανία του εμφιαλωμένου νερού και θέτει ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με τη διαθεσιμότητα του νερού σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως περιοχής και τάξης.