6 ντοκιμαντέρ για να δεις και να καταλάβεις καλύτερα τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία
O κινηματογράφος φωτίζει καλύτερα το δράμα μιας χώρας
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την τρέχουσα κρίση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία έχει καταλάβει πολλές περιοχές της και οι επιθέσεις της είναι πολλαπλές, ίσως σε δυσκολέψει λίγο η παρακολούθηση των ειδήσεων 24 ώρες την ημέρα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε να σου προτείνουμε 6 πολύ καλά ντοκιμαντέρ για τις Ρωσο – Ουκρανικές σχέσεις για να δεις αυτές τις μέρες.
Winter on Fire: Ο αγώνας της Ουκρανίας για την ελευθερία
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δίνει έμφαση στην αναταραχή που επικράτησε στην Ουκρανία μεταξύ 2013 και 2014, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της φοιτητικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο. Με τον καιρό, αυτές οι φοιτητικές διαδηλώσεις για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετατράπηκαν σε μια βίαιη επανάσταση που ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου Βίκτορ Φ. Γιανούκοβιτς.
Το Winter on Fire γυρίστηκε το 2013 και το 2014. Στο δεύτερο μισό των γυρισμάτων, ο Πούτιν κατάφερε να καταλάβει μέρος της Ουκρανίας, την Κριμαία, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης του έθνους μετά τις διαδηλώσεις του Euromaiden. Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στο σήμερα.
Το Winter on Fire μεταδίδεται αποκλειστικά στο Netflix ενώ,ενώ η διάρκεια του είναι 102 λεπτά.
Crimea As It Was
Πριν από περίπου έξι χρόνια, τον Μάρτιο, η Ουκρανία βρέθηκε σε μια ταραχώδη κατάσταση καθώς η Ρωσία είχε εισβάλει στην Κριμαία και είχε προσαρτήσει παράνομα τη χερσόνησο. Η Ουκρανία εξακολουθούσε να κλονίζεται από την επανάσταση του Euromaidan και η Ρωσία προχώρησε γρήγορα στην προσάρτηση της Κριμαίας, τη μεγαλύτερη «αρπαγή» γης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για μια ρωσική εισβολή ήταν ορατές πολύ πριν από το 2014.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας σύμφωνα με τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της κρατικής κυριαρχίας. Δεν άργησαν να τελειώσουν αυτές οι καλές μέρες για την Ουκρανία και το «πρόβλημα της Κριμαίας» επανήλθε στην ημερήσια διάταξη.
Η ταινία – ντοκιμαντέρ Crimea As It Was, σε σκηνοθεσία Kostiantyn Kliatskin δείχνει την αρχή της κατοχής και σίγουρα αξίζει να δεις, ενώ η διάρκεια της είναι 126 λεπτά,
Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων
Το μακρινό γαύγισμα των σκυλιών
Το ντοκιμαντέρ διαδραματίζεται σε ένα χωριό, στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, με πρωταγωνιστές παιδιά. Ένα δεκάχρονο ορφανό αγόρι μεγαλώνει μαθαίνοντας να συνηθίζει τον ήχο από τις εκρήξεις, να αναγνωρίζει τις διάφορες σειρήνες συναγερμού, να παίζει με όπλα, να κολυμπά σε σκοτεινά νερά και να απολαμβάνει τη φροντίδα της γιαγιάς του. Η διάρκεια του είναι 90 λεπτά και μπορείτε να παρακολουθήσετε το trailer εδώ:
Χαρακώματα
Στο μαρτυρικό Ντονμπάς μάς μεταφέρουν τα «Χαρακώματα» του Γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λουπ Μπιρό, ο οποίος αποτυπώνει στην πρώτη του ταινία τη γυμνή αλήθεια και τη σκληρότητα της επιβίωσης. Όσο οι διπλωμάτες διαπραγματεύονται επισφαλείς εκεχειρίες και κατάπαυση του πυρός, άνδρες και γυναίκες περνούν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στην πρώτη γραμμή, καταδικασμένοι να σκάβουν ανελλιπώς χαρακώματα, ενώ δίπλα τους πέφτουν βόμβες η μία μετά την άλλη. Η διάρκεια του είναι 85 λεπτά και μπορείτε να το βρείτε εδώ:
Σπίτι από θραύσματα
Καθώς ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία διαλύει τις άπορες οικογένειες που ζουν κοντά στην πρώτη γραμμή, μια μικρή ομάδα κοινωνικών λειτουργών, όπως μας δείχνει το «Σπίτι από θραύσματα» του δανού σκηνοθέτη Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ, επιδεικνύει τρομερή αποφασιστικότητα, εργαζόμενη ακατάπαυστα για να κρατήσει ασφαλή τα παιδιά σε ένα τοπίο φρίκης και απόγνωσης. Η διάρκεια του είναι 87 λεπτά και μπορείτε να το βρείτε εδώ:
F@ck This Job
Στη Ρωσία του Πούτιν, το μικρό κανάλι Dozhd TV είναι μια φωνή διαμαρτυρίας και ανεξαρτησίας σε ένα ασφυκτικό δημοσιογραφικό τοπίο. Το «F@ck this Job» της Βέρα Κριτσέφσκαγια παρακολουθεί επί 13 χρόνια την δύσκολη πορεία της ιδιοκτήτριας του καναλιού Νατάσσα, η οποία αγκαλιάζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και προσλαμβάνει δημοσιογράφους υπέρ της αντιπολίτευσης. Το Dozhd TV μετατρέπεται σε μια όαση πολιτικής και σεξουαλικής ελευθερίας, ενώ η Νατάσσα στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης της αλήθειας. Η διάρκεια του είναι 103 λεπτά και μπορείτε να το βρείτε εδώ:
Τέλος, Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Σον Πεν (Sean Penn) συνεχίζει να εμψυχώνει τους Ουκρανούς στην άνιση μάχη που δίνουν ενάντια στην εισβολή των δυνάμεων από την Ρωσία. Ο 61χρονος σταρ έκανε μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου εικονίζεται με μια βαλίτσα στο χέρι δίπλα σε ένα κομβόι αυτοκινήτων.
Στη λεζάντα έγραψε: «Εγώ και δύο συνάδερφοί μου περπατήσαμε χιλιόμετρα μέχρι τα πολωνικά σύνορα αφού εγκαταλείψαμε το αυτοκίνητό μας στην άκρη του δρόμου. Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα σε αυτή τη φωτογραφία μεταφέρουν γυναίκες και παιδιά μόνο, στα περισσότερα χωρίς να διακρίνονται αποσκευές, και το μόνο αξίας σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ένα αυτοκίνητο».
https://twitter.com/SeanPenn/status/1498390093375016965
Ο Σον Πεν έχει καταγωγή από τη Λιθουανία και βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κίεβο ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής παραγωγής της εταιρείας Vice Studios για την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ρωσική εισβολή στη χώρα. Σε μία σύντομη τοποθέτηση σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των συνεργατών του για το μεγάλο κακό και το μεγάλο πόνο που προξενούν στην Ουκρανία.
https://twitter.com/SeanPenn/status/1498158241863241736?cxt=HHwWkMCo-fe-w8opAAAA