6 Πράγματα που δεν θα είναι τα ίδια μετά την πανδημία

Αυτές είναι έξι πτυχές της ζωής μας που πλέον θα πρέπει να μάθουμε να βιώνουμε διαφορετικά.

Parallaxi
6-πράγματα-που-δεν-θα-είναι-τα-ίδια-μετά-347686
Parallaxi

Βασικές πλευρές της ζωής μας έχουν αλλάξει μέσα στην πανδημία και την επέλαση των μέτρων στην καθημερινότητά μας. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα έχουν αλάξει εκ διαμέτρου και καλούμαστε να προσαρμοστούμε στην «νέα κανονικότητα». Αυτές είναι έξι πτυχές της ζωής μας που πλέον θα πρέπει να μάθουμε να βιώνουμε διαφορετικά.

Πώς θα βιώνουμε τον Πολιτισμό

Οι μαζικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι κάτι που σίγουρα δεν θα ζούμε πια με την ξεγνοιασιά που είχαμε συνηθίσει, καθώς ακόμα κι όταν τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα ξεκινήσουν, με την ημερομηνία να έχει οριστεί στις 15 Ιουλίου, θα είναι μόνο σε ανοικτούς χώρους και τα μέτρα θα είναι αυστηρά. Όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα, τα άτομα -με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Όριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Επίσης, ισχύουν κι εδώ η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.

Όσο για τα θερινά σινεμά, που ανοίγουν την 1η Ιουνίου, θα λειτουργήσουν με όριο πληρότητας στο 40% για να τηρούνται οι αποστάσεις. Ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους, που άνοιξαν στις 18 Μαΐου, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και θα ισχύουν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. Ανάλογα είναι τα μέτρα για τα μουσεία. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Πώς θα βιώνουμε την Εστίαση

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων, καφέ και μπαρ, όμως πολλά θα αλλάξουν και για αυτές τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους. Πρώτο και βασικό, οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ θεσπίζονται και ειδικοί κανόνες τήρησης των αποστάσεων, με σκοπό των περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Δείτε αναλυτικά την τροπολογία που κατατέθηκε ΕΔΩ.

Αλλά πέρα από την επέλαση των τραπεζοκαθισμάτων που έρχεται σε πεζοδρόμια και πλατείες, με μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στους πελάτες και περιορισμένο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ένα σημαντικό κομμάτι που αλλάζει είναι και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, καθώς ο ΕΦΕΤ εξέδωσε «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις. Δείτε αναλυτικά τον οδηγό ΕΔΩ.

Πώς θα βιώνουμε τα Ταξίδια

Το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε για την επανεκκίνηση του τουρισμού σημειώνει πως: Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία και στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύμματα. Παράλληλα, στις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη, η «απελεύθερωση» των επισκεπτών από όλα τα αεροδρόμια από 1ης Ιουλίου θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια. Θα καθοριστεί η λίστα των χωρών και εξήγησε ότι «απελευθέρωση» σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ. Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών με εξασφάλιση ελέγχων και συνεργαζόμενους γιατρούς, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης των κρουσμάτων με γιατρό καταλύματος, χώρους καραντίνας και μεταφορά σε δομή υγείας. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Επιπλέον, στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Τουρισμού τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας (ξενοδοχειακά καταλύματα- οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, τουριστικά γραφεία, οδικές μεταφορές, τουριστικά λεωφορεία) στην εποχή του κορονοϊού. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Παρόλα τα μέτρα όμως που ανακοινώθηκαν, αμφίβολο είναι το κατά πόσο τόσο οι πολίτες της χώρας όσο και τουρίστες από το εξωτερικό θα ταξιδεύουν με την ίδια άνεση και συχνότητα μετά την άρση της καραντίνας. Ενώ άξιο να σημειωθεί είναι πως πλήγμα θα λάβουν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς δεν δημιουργήθηκαν οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο.

Πώς θα βιώνουμε την Παραλία

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 16 Μαΐου, όταν άνοιξαν για τους πολίτες 515 οργανωμένες παραλίες έχουν αλλάξει τα δεδομένα που είχαμε συνηθίσει. Βέβαια, πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε πως σύντομα τα μέτρα στις οργανωμένες παραλίες θα γίνουν πιο ελαστικά λέγοντας μεταξύ άλλων πως «αυτά τα μέτρα δεν θα κρατήσουν όλο το καλοκαίρι. Θα αλλάξουν προς το ελαστικότερο, μέχρι να φτάσουν σε μια ομαλή χρήση, με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις. Σύντομα θα αλλάξουν τα μέτρα, αλλά όχι σε ό,τι αφορά στις αποστάσεις».

Παρόλα αυτά, μέχρι να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή είναι η πραγματικότητα που θα βιώνουμε:

Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών. Σχετικά με τις ξαπλώστρες επιτρέπονται μέχρι 2 ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον 2 ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο takeaway. Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery. Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες, καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Πώς (δεν) θα βιώνουμε την Γραφειοκρατία

Ένα πράγμα που αποτελούσε επί δεκαετίες πρόβλημα της χώρας και άλλαξε απροσδόκητα και γρήγορα μέσα στην καραντίνα ήταν το πέρασμα πολλών υπηρεσιών στην ηλεκτρονική εποχή, καθώς πολλές είναι πλέον οι λειτουργίες που μπορεί ένας πολίτης να εκτελέσει πια διαδικτυακά.

«Σε αυτούς τους δυο – τρεις μήνες έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό ορισμένων διαδικασιών, που αφορούν κυρίως τον πολίτη, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική υποβολή της ιατρικής συνταγής. Βέβαια υπήρχε το υπόβαθρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτό που χρειαζόταν ήταν η επίτευξη της διαλειτουργικότητας. Όλα αυτά που έγιναν προφανώς προετοιμάζονταν από πριν και λόγω της επείγουσας κατάστασης επιταχύνθηκε η διαδικασία», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαρσακέλης, με αφορμή μελέτη του ΑΠΘ για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά μία τέτοια αλλαγή; «Όλα τα έγγραφα μιας προμήθειας -εγκρίσεις, τιμολόγια, συμβάσεις, πρωτόκολλα παραλαβής, πληρωμές- θα είναι μόνο ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα και η διακίνηση και υπογραφή τους θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, με τη χρήση από τους εξωτερικούς συνεργάτες του φορέα των κωδικών του taxisnet και από τα στελέχη του φορέα των κωδικών του φορέα. Ακόμη και ο έλεγχος για ύπαρξη κονδυλίων και η δέσμευση θα γίνεται αυτοματοποιημένα από το πληροφοριακό σύστημα», είχε δηλώσει ο καθηγητής.

Δείτε τα δομικά στοιχεία της «Μελέτης για τον Εκσυγχρονισμό της Δημοσιονομικής Διαχείρισης Προμηθειών και Έργων», όπως την κατέθεσε το Εργαστήριο του ΑΠΘ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΔΩ.

Πώς (δεν) θα βιώνουμε το Άγγιγμα

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει καίρια τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μπορεί οι συνθήκες καραντίνας να χαλαρώνουν σταδιακά, όμως, απλές, καθημερινές συνήθειες και κινήσεις, εξακολουθούν να αποφεύγονται συστηματικά, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις των ειδικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άγγιγμα. Σήμερα, οι άνθρωποι δίνουν αγώνα για να μπορέσουν να αγνοήσουν «χιλιάδες χρόνια βιο-κοινωνικής σύμβασης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το BBC. Μια χειραψία, μπορεί να μοιάζει ταπεινή και συνηθισμένη ως κίνηση, αλλά συμβολίζει πολλά. Μπορεί να είναι ένας ισχυρός χαιρετισμός ανάμεσα σε συγγενείς ή φίλους. Μπορεί να είναι ένας απλός χαιρετισμός δύο ξένων που ίσως δεν συναντηθούν ποτέ ξανά. Ή μπορεί να είναι μέχρι η επισφράγιση μιας σημαντικής συμφωνίας εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιο θα είναι, όμως, το μέλλον της χειραψίας όταν αφήσουμε πίσω μας την πανδημία του κορονοϊού; «Για να είμαι ειλικρινής, εκτιμώ ότι δεν θα δώσουμε τα χέρια ποτέ ξανά» αναφέρει ο Δρ. ‘Αντονι Φαούτσι, μέλος της ομάδας κρούσης κατά του κορονοϊού του Λευκού Οίκου. «Όχι μόνο θα λειτουργούσε προληπτικά για τον κορονοϊό, αλλά πιθανότατα θα μείωνε σημαντικά και τα περιστατικά γρίπης στις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο ίδιος. Στον αντίποδα, ο Έλκε Ουέμπερ, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Πρίνσετον που ειδικεύεται στον τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν ρίσκα, τονίζει «οι συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα». «Από την άλλη, οι κοινωνικές συμβάσεις, οι συνήθειές μας αλλάζουν όταν το κοινωνικό, οικονομικό ή στην προκειμένη περίπτωση, το πλαίσιο υγείας μεταβληθεί σημαντικά» συμπληρώνει. Εξάλλου, υπάρχουν ήδη αρκετοί εναλλακτικοί χαιρετισμοί αντί της χειραψίας. Το άγγιγμα αγκώνων για παράδειγμα έχει ήδη διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Ακόμη, μπορούμε να χαιρετήσουμε κουνώντας το χέρι μας ή απλά να χαμογελάσουμε σε κάποιον. Δείτε αναλυτικά το άρθρο ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα