7 πράγματα που πρέπει -εδώ και τώρα- να σταματήσεις να τρως
Σύμφωνα με γνωστό Ειδικό Τροφικών Δηλητηριάσεων.
Πολλά από τα πιο κοινά τρόφιμα που πιθανώς καταναλώνεις σε καθημερινή βάση, θα έπρεπε να αφαιρεθούν από το διαιτολόγιό σου. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή μπορεί να βλάψουν την υγεία σου.
Αυτό τουλάχιστον, ισχυρίζεται ο Bill Marler, γνωστός ειδικός σε θέματα τροφικών δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ. Μιας και ο ίδιος έχει κερδίσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια από πελάτες του, αξίζει να δώσεις βάση στις τροφές που ο ίδιος σου συστήνει να προσέξεις.
Ορίστε, λοιπόν, η λίστα με τα τρόφιμα που θα πρέπει να σε φοβίζουν περισσότερο:
#1 Ωμό αλεύρι
Το ωμό αλεύρι είναι κάτι που οι περισσότεροι βλέπουν ως αβλαβές, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση βακτηρίων.
Από τα τέλη του 2015 έως το 2016, τουλάχιστον 63 άτομα σε 24 κράτη ανέπτυξαν λοίμωξη από E. Coli εξαιτίας της κατανάλωσης ωμού αλευριού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ωμά αυγά είναι η μεγαλύτερη απειλή για τροφική δηλητηρίαση στη ζύμη μπισκότων, λέει ο Marler. Ωστόσο, το αλεύρι μπορεί επίσης να είναι ένοχο- και γι’ αυτό δεν χρειάζεται καν να το φας. Την επόμενη φορά, πλύνε τα χέρια σου αν τύχει και παρασκευάσεις κάτι με αλεύρι.
#2 Mη επεξεργασμένο νερό
Δεν πρέπει να ξεχνάς πως σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις εντοπίζεται στο νερό. Το μη φιλτραρισμένο, μη επεξεργασμένο νερό- ακόμη και από τις καθαρότερες πηγές- μπορεί να περιέχει ζωικά περιττώματα, που μεταδίδουν Giardia, το οποίο έχει συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια. Η ηπατίτιδα Α, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του νερού αν δεν αντιμετωπιστεί. Το E.coli και η χολέρα μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω μη επεξεργασμένου νερού.
#3 Στρείδια
Πολλές από τις ασθένειες που προέρχονται από τρόφιμα οφείλονται στα οστρακοειδή. Ένοχος; Tα ζεστά νερά. Καθώς τα νερά παγκοσμίως θερμαίνονται, οδηγούν σε μικροβιακή ανάπτυξη, η οποία καταλήγει στα ακατέργαστα στρείδια.
#4 Κομμένα και προπλυμμένα φρούτα και λαχανικά
Απόφυγε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά “σαν την πανούκλα”, λέει ο Marler. Προτίμησε να κάνεις τον κόπο να τα κόψεις και να τα πλύνεις μόνος σου. Η ευκολία μπορεί να είναι ωραία, αλλά, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, αυτό σημαίνει και περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης.
Για παράδειγμα, μελέτη εντόπισε σημαντικά επίπεδα βακτηρίων που συνήθως προκαλούν δηλητηρίαση της τροφής σε περίπου το ένα τρίτο των 208 σάκων σαλάτας που εξετάστηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια – απλώς ότι είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.
#5 To ψήσιμο στο κρέας
Προτίμησε πάντοτε το καλοψημένο κρέας. Συγκεκριμένα, το κρέας πρέπει να μαγειρεύεται στους 160 βαθμούς για να καταστρέψει τα βακτηρίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν E. coli ή σαλμονέλα.
#6 Ωμά αυγά
Ποτέ μην καταναλώνεις ωμά αυγά. Μπορεί η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης να είναι χαμηλότερη σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, όμως αυτή υπάρχει ακόμα.
#7 Μη παστεριωμένο γάλα και χυμοί
Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την κατανάλωση μη επεξεργασμένου γάλακτος και χυμών, υποστηρίζοντας ότι η παστερίωση μειώνει τη θρεπτική αξία. Όμως, η παστερίωση δεν είναι επικίνδυνη. Αντιθέτως, παρακάμπτοντας το βήμα της παστερίωσης, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.
Πηγή: Βusiness Insider