8 στους 10 υποστηρίζουν πως οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να βοηθήσουν
Οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξάλειψη της φτώχειας, της ανισότητας και πολλών άλλων παγκόσμιων δεινών υποστηρίζουν 8 στους 10
Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξάλειψη της φτώχειας, της ανισότητας και πολλών άλλων παγκόσμιων δεινών, όπως προκύπτει σήμερα από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, καθώς οι ελλείψεις στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και η πανδημία του κορονοϊού μειώνουν τις πιθανότητες επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.
Τα φιλόδοξα σχέδια, γνωστά ως Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έχουν συμφωνηθεί ομόφωνα από τις χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015 μαζί με έναν κατάλογο από στόχους για τον τερματισμό της πείνας και της ανισότητας των φύλων και την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγειονομική φροντίδα ως το 2030.
Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σήμερα υπάρχει ένα έλλειμμα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο για την επίτευξη αυτών των στόχων –με ένα κενό χρηματοδότησης 350 δις δολαρίων στις 59 φτωχότερες χώρες μόνο– το οποίο θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
“Η φιλανθρωπία μπορεί να συμβάλει και να αναπληρώσει τα τεράστια σημαντικά κενά”, λέει ο Μάικλ Σέλντρικ, ο επικεφαλής πολιτικής στην οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας Global Citizen, η οποία διενήργησε τη δημοσκόπηση σε δείγμα σχεδόν 27.000 ανθρώπων σε 25 χώρες σε συνεργασία με την Glocalities, μια ολλανδική ερευνητική υπηρεσία.
“Η COVID-19 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα”, είπε ο Σέλντρικ στο Ίδρυμα Thomson Reuters σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη.
“Έχετε δει αυτό το κύμα φιλανθρωπίας και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το διοχετεύσουμε στην ευρύτερη χρηματοδότηση των SDGs”.
Οργανώσεις και εταιρείες που ίδρυσαν δισεκατομμυριούχοι, όπως το Ίδρυμα Μπιλ&Μελίντα Γκέιτς και το Facebook, έχουν δωρίσει εκατομμύρια για τα τεστ, την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού και άλλες εκστρατείες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ νωρίτερα μέσα στον μήνα δεσμεύτηκε ότι θα δωρίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα φιλανθρωπικό ταμείο για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας και αργότερα για την υγεία και την εκπαίδευση των κοριτσιών.
Ο κινέζος δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας Alibaba Τζακ Μα δεσμεύτηκε να δωρίσει μέσω του ιδρύματός του πάνω από ένα εκατομμύριο testing kits για τον κορονοϊό καθώς και μάσκες, προστατευτικές στολές και αναπνευστήρες στην Αφρική.
Φόρος πλούτου ή φιλανθρωπία
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 82% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση των παγκόσμιων στόχων.
Κατά μέσον όρο φάνηκε ότι υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη προς το να το πράξουν μέσω της φιλανθρωπίας με το 46% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ των εθελοντικών φιλανθρωπικών δωρεών, αλλά το 35% να απαντάει ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν φόρο πλούτου για τη χρηματοδότηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι χώρες εκείνες που τάχθηκαν κυρίως υπέρ της συνεισφοράς των δισεκατομμυριούχων στους SDGs ήταν η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Πορτογαλία, ενώ η Ιαπωνία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου με τις 25 χώρες.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ακόμη ότι εκείνοι που είναι άνω των 55 ετών ή μεταξύ 18 και 34 πίστευαν περισσότερο ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν.
Οι ερωτηθέντες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο τάχθηκαν περισσότερο υπέρ της συμμετοχής των δισεκατομμυριούχων, σε ποσοστό 85%, σε σχέση με εκείνους με κατώτερο μορφωτικό επίπεδο (74%).
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 δισεκατομμυριούχοι η συνολική περιουσία των οποίων ανέρχεται σε 10 τρισεκ. δολάρια, λέει ο Μάρτιζν Λάμπερτ, διευθυντής έρευνας στο Glocalities.
“Ο κόσμος βλέπει ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν την ηθική υποχρέωση να συνεισφέρουν. Αυτή η κρίση δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν και στην τελική εκτιμώ ότι κάθε δισεκατομμυριούχος θα πρέπει να δείξει το αληθινό του πρόσωπο”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ