Αυτές τις τροφές δεν πρέπει να βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων
Μια χρήσιμη λίστα.
Ας ξεκινήσουμε από μια βασική αρχή: απαγορεύεται να βάζουμε πλαστικά σκεύη ή αλουμινόχαρτο στον φούρνο μικροκυμάτων. Κάτι ανάλογο ισχύει και για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να γίνουν τοξικές για τον οργανισμό όταν μαγειρευτούν στον φούρνο μικροκυμάτων.
Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μαγειρεύει το φαγητό ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο ξαναζεσταμένο φαγητό θα επιβιώσουν.
Παράλληλα, όταν ζεσταίνετε τροφές που είναι μέσα σε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα.
Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι πολλές τροφές στα μικροκύματα περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των εν λόγω γευμάτων μικροκυμάτων έχει βρεθεί ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες στο φαγητό σας. Όλες αυτές στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα σας.
Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους από τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων, μην τον χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε ή να ζεστάνετε τις παρακάτω τροφές:
#Βραστά αυγά
Όταν το σκληρό βραστό αυγό μαγειρεύεται σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, η εσωτερική υγρασία δημιουργεί μια ακραία συσσώρευση ατμού, όπως μια μικροσκοπική χύτρα πίεσης, μέχρι το σημείο που το αυγό μπορεί να εκραγεί!
#Μητρικό γάλα
Πολλές νέες μητέρες παγώνουν και αποθηκεύουν το μητρικό γάλα τους για μεταγενέστερη χρήση, αλλά δεν πρέπει να αναθερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που τα μικροκύματα θερμαίνουν τις πλάκες των τροφίμων ανομοιόμορφα, μπορούν επίσης να ζεστάνουν ανομοιόμορφα ένα μπουκάλι μητρικό γάλα, δημιουργώντας “καυτά σημεία” που μπορούν να κάψουν σοβαρά το στόμα και το λαιμό του μωρού. Στη συνέχεια, υπάρχει ο κίνδυνος καρκινογόνου ουσίας που συνοδεύει το πλαστικό αναθέρμανσης. Το FDA συνιστά: το γάλα και η φόρμουλα να ξεπαγώνονται και να θερμαίνονται ξανά σε μια κατσαρόλα, στη σόμπα ή χρησιμοποιώντας ζεστό νερό της βρύσης.
#Επεξεργασμένο κρέας
Τα μεταποιημένα κρέατα περιέχουν συχνά χημικά και συντηρητικά που επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Δυστυχώς, ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να καταστήσει αυτές τις ουσίες χειρότερες για την υγεία σας. Μια απλή παρενέργεια είναι η τροφική δηλητηρίαση.
#Ρύζι
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τυποποίησης των Τροφίμων, το ρύζι ζεσταμένο στα μικροκύματα μπορεί, μερικές φορές, να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Το ζήτημα με το ρύζι περιλαμβάνει την κοινή παρουσία ενός εξαιρετικά ανθεκτικού βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus. Η θερμότητα σκοτώνει αυτά τα βακτήρια, αλλά μπορεί να έχει δημιουργήσει σπόρους που είναι τοξικοί, σύμφωνα με τα ευρήματα της Διεθνούς Εφημερίδας Τροφίμων Μικροβιολογίας – και εκπληκτικά ανθεκτικοί στη θερμότητα.
#Κοτόπουλο
Τα μικροκύματα θερμότητας δεν μπορούν να εξαλείψουν τη σαλμονέλα. Πριν φάτε το κοτόπουλο, πρέπει να το μαγειρέψετε προσεκτικά για να εξαλείψετε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν. Δεδομένου ότι τα μικροκύματα δεν μαγειρεύουν πλήρως ή ομοιόμορφα όλα τα μέρη του κρέατος, είναι πιο πιθανό να μείνει με επιζώντα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.
#Φυλλώδη λαχανικά
Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το σέλινο σας, το καλαμπόκι ή το σπανάκι για να φάτε αργότερα, σχεδιάστε να τα αναθερμάνετε σε ένα συμβατικό φούρνο και όχι σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.
#Τεύτλα
Η ίδια χημική μετατροπή που συμβαίνει με το σπανάκι, ισχύει και για την αναθέρμανση των (πλούσιων σε νιτρικά) τεύτλων και γογγύλι! Το καλό είναι ότι είναι εξίσου νόστιμα και κρύα.
#Καυτερές πιπεριές
Όταν οι θερμές πιπεριές αναθερμανθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, η καψαϊκίνη – η χημική ουσία που τους δίνει την πικάντικη γεύση τους – απελευθερώνεται στον αέρα. Με τον αέρα, η χημική ουσία μπορεί να κάψει τα μάτια και το λαιμό σας.
#Φρούτα
Οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν θα κάνουν σταφίδες τα σταφύλια, είναι γεγονός. Η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να δημιουργήσει το πλάσμα, το οποίο είναι μια μορφή ύλης που προκύπτει όταν το αέριο είναι ιονισμένο και αφήνει τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας.
#Πατάτες
Η μαγειρική της πατάτας σε φύλλο αλουμινίου προστατεύει τα βακτήρια C.botulinum από τη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν ακόμα να ευδοκιμήσουν, δεν τα σκοτώνει η θερμότητα. Η εξάπλωση αυτού του μολυσμένου προϊόντος στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση. Μείνετε ασφαλείς μαγειρεύοντας τις πατάτες σε ένα φύλλο ψησίματος αντί σε φύλλο αλουμινίου και αν θέλετε να φυλάξετε μερικό φαγητό για αργότερα, καταψύξτε το όσο το δυνατόν συντομότερα.
Πηγή : Reader’s digest