Αυτή είναι η ιστορία του ΠΑΟΚ: Τα πρώτα χρόνια, οι άνθρωποι, η πορεία
Μια ιστορική αναδρομή με αφορμή τη σημερινή ιστορική αναμέτρηση της ομάδας.
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να γιορτάσει και επίσημα σήμερα την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος, μια νίκη που θα γραφτεί στην ιστορία. Γι’ αυτό και όλοι όσοι σχετίζονται με την ομάδα, σε συνεργασία πάντα με τον δήμο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς της πόλης και φυσικά με τους οπαδούς της ομάδας έχουν ήδη οργανώσει μια μεγάλη φιέστα που θα μείνει σε όλους αξέχαστη.
Με αφορμή, λοιπόν, την προβλεπόμενη σημερινή κατάκτηση του πρωταθλήματος, αξίζει να θυμηθούμε μερικά κομμάτια από την ιστορία του Δικεφάλου του Βορρά, μιας ομάδας που γνώρισε την άνοδο, την κάθοδο και ξανά την επιτυχία. Δυο λόγια για την ομάδα για την οποία κάποιοι ουκ ολίγες φορές- κυριολεκτικά- παρεκτράπηκαν.
#1 Πώς γεννήθηκε η ομάδα
93 χρόνια πριν, μία παρέα Κωνσταντινουπολιτών έδωσε σάρκα και οστά στο όραμά της, ιδρύοντας τον ΠΑΟΚ.
Στόχος να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα έφερε όλες τις αξίες, τα ιδανικά αλλά και τον πόνο των ξεριζωμένων ανθρώπων της Πόλης.
Τότε, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης λάμβανε μια κομβικής σημασίας απόφαση. Με τον αριθμό 822 στις 20.04.1926 ενέκρινε την σχετική αίτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΟΚ και αναγνώρισε επισήμως τον σύλλογο που έμελλε ν’ αλλάξει τα δεδομένα στην πόλη.
Ως χρώματα της ομάδος επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού και το αισιόδοξο λευκό, που θα άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον. Έμβλημα του συλλόγου, το πράσινο τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο.
Η ιδέα για την δημιουργία ενός ισχυρού συλλόγου που θα εξέφραζε τους Κωνσταντινουπολίτες άρχισε ήδη από το 1922. Όταν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι από αυτούς.
Τον Μάιο 1924 δημιουργήθηκε η «Ενωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης». Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο 1925 ιδρύθηκε το αθλητικό τμήμα του συλλόγου. Τη διοίκηση του ανέλαβαν ο Φανούριος Βυζάντιος ως πρόεδρος και ως μέλη ο Νίκος Πετρόπουλος με τον Αριστείδη Μίσιο. Πριν κλείσει το 1925 και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης επεδίωξαν τον διαχωρισμό του αθλητικού από το πολιτιστικό σωματείο.
Η δημιουργία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έφερε αντιδράσεις και με αφορμή ότι η μετάβαση των αθλητικών δραστηριοτήτων έπρεπε να γίνει με απόφαση Γενικής Συνέλευσης και όχι Διοικητικού Συμβουλίου ακυρώθηκαν οι διαδικασίες και δημιουργήθηκαν δύο τάσεις.
Η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε «στάση» με επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης και ο τότε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Αθλητισμού, Νίκος Πετρόπουλος, συγκέντρωσε την πλευρά όσων δεν ήθελαν τον διαχωρισμό. Η… μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925. Με 92 ψήφους ο Νίκος Πετρόπουλος ισοψήφησε με τον Αριστείδη Μίσιο που ήταν και αυτός στην πλευρά του και αναδείχθηκε πρόεδρος.
Οι ποδοσφαιριστές που είχαν πρωτοστατήσει στον διαχωρισμό δεν δέχθηκαν την εξέλιξη και έστειλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες κατά της διοίκησης που είχε προκύψει. «Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε». Η απάντηση της νέας διοίκησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η διαγραφή των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν την ανακοίνωση και η παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.
Η αντίδραση της άλλης πλευράς πλέον έμοιαζε δεδομένη. Το μήνυμα αρχικά εστάλη με τον ανεπίσημο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 28 Μαρτίου 1926 όπου ηττήθηκαν με 5-0.
Η επόμενη κίνηση ήρθε στις 30 Μαρτίου 1926, ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης,Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης,Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου«ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.
Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.
#2 Τα πρώτα προβλήματα
Στα πρώτα βήματά του ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα. Οι αντιδράσεις για όσα είχαν συμβεί στον διαχωρισμό του 1926 όπου προέκυψαν η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μια βαθιά διχόνοια και ο νέος σύλλογος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα.
Ο ΠΑΟΚ κατηγορήθηκε για ανταρσία με την «παρασυναγωγή» αυτή όπως την χαρακτήρισε η ΕΠΣΜΘ και τιμωρήθηκε με τρεις μήνες αποκλεισμό με εξάμηνη αναστολή. Η διοίκηση της ομάδας θέλησε να δείξει πως είναι ζωντανό κομμάτι της αθλητικής Θεσσαλονίκης κι δήλωσε 50 ποδοσφαιριστές στην Ένωση για την σεζόν που θα άρχιζε το φθινόπωρο του 1926.
Ο ΠΑΟΚ έδωσε το πρώτο επίσημο ματς της ιστορίας του στις 12 Δεκεμβρίου 1926, όπου νίκησε με 3-1 τη Νέα Γενεά.
Η ΕΠΣΜΘ ανέφερε στην προκήρυξη πως για να επικυρώσει την άνοδο θα έπρεπε να επικρατήσει απέναντι σε όλες τις ομάδες της Α’ Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα τα κατάφερε και αφού πήρε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας επικράτησε κατά σειρά όλων των ομάδων της πρώτης (Θερμαϊκός – Άρης – Άτλαντας) και έδωσε τον τελευταίο αγώνα στην γιορτή για την απονομή των πρωταθλημάτων στο γήπεδο του Ηρακλή, όπου τον κέρδισε 1-0 με γκολ του Τσολακίδη.
Το 1927-28 συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α’ Θεσσαλονίκης και το 1930-31 πήρε το εισιτήριο για την πρώτη του συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου έκανε ντεμπούτο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον Πειραιά (1 Φεβρουαρίου 1931) όπου ηττήθηκε με 3-1.
Το 1928 ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η εξασφάλιση χώρου για γήπεδο και κατέληξε τελικά στην ΑΕΚ, αφού ο χώρος δεν επαρκούσε για γήπεδο ποδοσφαίρου.
#3 Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες
Το 1937 αναδείχθηκε πρώτη φορά Πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, ενώ το 1938 ο Νίκος Σωτηριάδης έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα. Το 1939 και πιο συγκεκριμένα στις 28.05 ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, όπου ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 2-1.
Μετά τη διακοπή λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, ο ΠΑΟΚ ανασυντάχθηκε και το 1951 ξαναβρέθηκε στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να διεκδικήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Αντίπαλός του αυτή τη φορά ήταν ο Ολυμπιακός.
#4 Το γήπεδο της Τούμπας
Η αγωνιστική ανάπτυξη της ομάδας… γέννησε την ανάγκη να αποκτήσει το δικό της, μεγαλύτερο και καλύτερο «σπίτι». Ετσι, το 1957 άρχισε η αναζήτηση ενός χώρου αντάξιου της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Κατόπιν έρευνας των παραγόντων του συλλόγου επιλέχθηκε μια έκταση στην περιοχή της Τούμπας, η οποία ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης.
Στις 06 Σεπτεμβρίου 1959 η Τούμπα άνοιξε για πρώτη φορά τις θύρες της για να υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ και τον λαό του. Παρόν στο γήπεδο ως επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Η μπάλα στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ έπεσε από αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας.
Η κατασκευή της Τούμπας συνέπεσε με την δημιουργία της Α’ Εθνικής κι ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο δικό του καινούριο γήπεδο. Τα επόμενα χρόνια, βέβαια, κύλησαν δίχως κάποια ιδιαίτερη επιτυχία για τον σύλλογο που τη σεζόν 1965-66 πραγματοποίησε ντεμπούτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αντιμετωπίζοντας τη Βίνερ για το Κύπελλο Εκθέσεων.
#5 Η δημιουργία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και το δεύτερο πρωτάθλημα
Το πέρασμα του ποδοσφαίρου στην επαγγελματική εποχή, έβαλε και τον ΠΑΟΚ σε μια άλλη εποχή. Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε.) με την επωνυμία «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΠΑΟΚ ΠΑΕ» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη.
Η πολύ καλή πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ‘80, με λίγες αποτυχημένες χρονιές. Και πάλι η ομάδα κατάφερε να φτάσει σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδας χωρίς να μπορέσει να κερδίσει το τρόπαιο πριν από το 2001. Το 1981 ηττήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια από τον Ολυμπιακό (3-1), το 1983 στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ (2-0) και το 1985 στο ΟΑΚΑ και πάλι από την ΑΕ Λάρισα (4-1).
Πάντως, το 1985 είναι η χρονιά του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος Ελλάδος και το πρώτο επαγγελματικό με προπονητή τον Αυστριακό Walter Skotcsik.
Μεγάλη αρχίζει να είναι η αγάπη των οπαδών τη δεκαετία του 80. Στις καλύτερες στιγμές συμπεριλαμβάνονται οι εμφανίσεις με τη Μπάγερν. Ο ΠΑΟΚ κράτησε τους Βαυαρούς στο μηδέν τόσο στην Τούμπα, όσο και στον επαναληπτικό του Μονάχου, ωστόσο στάθηκε άτυχος στη διαδικασία των πέναλτι.
#6 Επιστροφή στους τίτλους
Η ενίσχυση της ομάδας με σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Οκκάς, Εγκωμίτης, Φρούσος, Ναλιτζής κ.α.) συνεχίστηκε, ενώ τον Ιανουάριο του 2000 την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο Σέρβος προπονητής Ντούσαν Μπάγεβιτς. Υπό τις οδηγίες του ο Δικέφαλος πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις και κατάφερε να επιστρέψει στους τίτλους.
Το 2001 ο ΠΑΟΚ επικράτησε με εμφατικό τρόπο του Ολυμπιακού με 4-2 στον τελικό Κυπέλλου που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια και πανηγύρισε ένα τρόπαιο έπειτα από 16 χρόνια.
Δύο χρόνια αργότερα, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε και πάλι το Κύπελλο Ελλάδας. Αυτή τη φορά μέσα στο σπίτι του, την Τούμπα με αντίπαλο τον Αρη, ο οποίος ηττήθηκε 1-0 χάρη στο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη. Στον πάγκο της ομάδας καθόταν (για τρίτη φορά) ο Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τίτλο με τον ΠΑΟΚ και ως παίκτης και ως προπονητής.
#7 O ΠΑΟΚ υπό τον Ιβάν Σαββίδη
Από το καλοκαίρι του 2012 τις τύχες του ΠΑΟΚ ανέλαβε ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος φιλοδοξεί να επαναφέρει τον «δικέφαλο του βορρά» στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο ΠΑΟΚ, εκτός από το τμήμα του ποδοσφαίρου, διατηρεί τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, κλασσικού αθλητισμού, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, πυγμαχίας και ποδηλασίας.
#8 Ο ΠΑΟΚ το 2019
Η φετινή σεζόν εξελίσσεται ονειρικά για τον Δικέφαλο του Ράζβαν Λουτσέσκου και θα λέγαμε πως πρόκειται για την κορυφαία σεζόν στην ιστορία της ομάδας.
Ο Δικέφαλος αγωνίζεται σήμερα στις 19.00 το απόγευμα με τον Λεβαδειακό και χρειάζεται μόλις έναν βαθμό για να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος- και επίσημα για πρώτη φορά- ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια.
Ήδη από χθες οι οπαδοί έχουν στήσει τη δική του γιορτή στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και τα κάστρα προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό σόου με πυρσούς και συνθήματα.
Όπως όλα δείχνουν η πόλη θα καεί (και) απόψε…
*Με πληροφορίες από PAOK FC