Αυτό πρέπει να ξέρει η Μέγκαν Μαρκλ για να γίνει Βρετανίδα πολίτης

Τι θα πρέπει να γνωρίζει οπωσδήποτε για να πάρει τη βρετανική υπηκοότητα.

Parallaxi
αυτό-πρέπει-να-ξέρει-η-μέγκαν-μαρκλ-για-317410
Parallaxi

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ θα ενταχθεί στη βρετανική βασιλική οικογένεια στις 19 Μαΐου όταν παντρευτεί τον πρίγκιπα Χάρι, όμως προτού μπορέσει να πάρει τη βρετανική υπηκοότητα θα πρέπει να γνωρίζει την ηλικία του Big Ben και το μέγεθος του εθνικού πάρκου Lake District, μεταξύ άλλων.

Η Μαρκλ σκοπεύει να πάρει τη βρετανική υπηκοότητα μετά τον γάμο της, όμως, όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι που επιθυμούν να γίνουν Βρετανοί κάθε χρόνο, θα πρέπει πρώτα να επιδείξει τις γνώσεις της για κάποια ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες που πολλοί γηγενείς Βρετανοί αγνοούν.

Όλοι οι επίδοξοι Βρετανοί πολίτες πρέπει να περάσουν το τεστ «Η ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο» απαντώντας σωστά τουλάχιστον 18 από τις 24 ερωτήσεις που επιλέγονται από περίπου 3.000 στοιχεία, όπως το ύψος του γιγάντιου τροχού London Eye στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας και πόσοι είναι οι βουλευτές στο κοινοβούλιο της Σκοτίας.

Ακόμη και πολλοί γηγενείς Βρετανοί βρίσκουν δύσκολες τις ερωτήσεις. Σε τυχαία έρευνα που έκανε το Reuters μόνο οι 23 από τους 41 Βρετανούς μπόρεσαν να απαντήσουν σωστά τις ερωτήσεις που τους τέθηκαν και πολλοί εξ αυτών παραδέχθηκαν ότι απαντούσαν στην τύχη.

«Έμαθα ιστορία στο σχολείο, όμως κάποιες από τις ερωτήσεις είναι απλώς εντελώς ηλίθιες», σχολίασε ο 46χρονος Τομ Πόστον, σεφ, αφού απέτυχε στο τεστ. «Θα με έδιωχναν, είναι φοβερό», σχολίασε ο ίδιος, ο οποίος ζει στο Λονδίνο. «Νομίζω ότι (η Μέγκαν) θα πρέπει να διαβάσει πολύ γιατί έχω σοκαριστεί».

Η διαδικασία για την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας έχει καταστεί πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την ετήσια καθαρή μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους.

Για να γίνει κάποιος Βρετανός πολίτης θα πρέπει να έχει ζήσει στη χώρα επί τρία χρόνια, να γνωρίζει καλά αγγλικά, να είναι ψυχικά υγιής και να περάσει το τεστ αυτό, το παράβολο για το οποίο κοστίζει 50 λίρες (57 ευρώ).

Ωστόσο η άλλη προϋπόθεση, να διαθέτει ο υποψήφιος κοινό ετήσιο εισόδημα με τον/την σύζυγό του τουλάχιστον 18.600 λιρών (21.200 ευρώ), δεν θα αποδειχθεί εμπόδιο για τη μέλλουσα σύζυγο ενός πρίγκιπα.

Ωστόσο για πολλούς υποψήφιους το τεστ αποτελεί δύσκολο εμπόδιο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από τα 133.490 τεστ που έγιναν το 2016, τα 47.312 ήταν αποτυχημένα.

«Δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές εμπειρίες των ανθρώπων», επεσήμανε ο Τομ Μπρουκς, ακαδημαϊκός και σφοδρός επικριτής του τεστ. «Πρόκειται για το τεστ για τη βρετανική υπηκοότητα που πολλοί λίγοι Βρετανοί μπορούν να περάσουν».

Ο Μπρουκς, που κατάγεται από τις ΗΠΑ, χρειάστηκε να περάσει ο ίδιος το τεστ το 2009 προτού γίνει Βρετανός πολίτης δύο χρόνια αργότερα.

«Γενικά η άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα κόλπο του υπουργείου Εσωτερικών που του αποφέρει κέρδη», εκτίμησε ο Μπρουκς, προσθέτοντας ότι ένας υποψήφιος απέτυχε στο τεστ περισσότερες από 60 φορές. «Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να θεώρησε ότι το τεστ τον βοήθησε να προσαρμοστεί στη χώρα», τόνισε.

Τον Απρίλιο μια έκθεση της επιτροπής της Βουλής των Λόρδων που είναι αρμόδια για την υπηκοότητα συμφώνησε με τον Μπρουκς και ζήτησε να αναθεωρηθεί το τεστ.

«Το τρέχον τεστ φαίνεται να είναι και να θεωρείται εμπόδιο για την απόκτηση υπηκοότητας αντί για έναν τρόπο καλλιέργειας καλύτερων πολιτών», ανέφερε η επιτροπή.

Μεταξύ των δύσκολων να απαντηθούν ερωτήσεων είναι το ποιος άνοιξε το πρώτο ινδικό εστιατόριο στη Βρετανία (ο Σάκε Ντιν Μαχομέντ), το μέγεθος του εθνικού πάρκου Lake District στη βόρεια Αγγλία (2.292 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και η ηλικία του Big Ben (η λειτουργία του ξεκίνησε το 1859).

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα