Life

Αυτή η εκπομπή στην Κύπρο είναι το διαμάντι που ζηλεύει η ελληνική τηλεόραση

Η δημοσιογράφος Ελένη Ξένου μας ξεναγεί στο όμορφο πρότζεκτ.

Κική Μουστακίδου
αυτή-η-εκπομπή-στην-κύπρο-είναι-το-διαμ-408764
Κική Μουστακίδου

Αν κινείστε γύρω από την ηλικιακή σφαίρα των 30 ετών, και μετράτε ήδη μία δεκαετία με προφίλ στο Facebook, είναι πολύ πιθανό να έχετε υπάρξει ερωτευμένοι με την πένα της Ελένης Ξένου μέσα από τη στήλη της «Το Νησί» στο DOCTV. Έχοντας μείνει για έξι μήνες σε μια καλύβα στη Ταϊλάνδη, η δημοσιογράφος από την Κύπρο ξεκίνησε να μοιράζεται τις εμπειρίες που βίωσε και κυρίως τις εικόνες που συνέλαβε με το βλέμμα της μέσα από το δικό της φίλτρο. Ιστορίες λογοτεχνικά δοσμένες, ιστορίες με ψυχή που γίνονταν αμέσως viral σε μια εποχή που ο όρος σχεδόν δεν είχε εφευρεθεί. Λίγο αργότερα, η Ελένη Ξένου τοποθέτησε τα επεισόδια της προσωπικής της διαδρομής, 45 στον αριθμό, στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Υ.Γ. Γεννήθηκα έναν Απρίλη» (2013).

Οκτώ χρόνια μετά, τη συναντώ διαδικτυακά – όπως ακριβώς την πρωτογνώρισα – και αυτή τη φορά δεν είναι οι λέξεις που τραβούν την προσοχή μου, αλλά ένα τηλεοπτικό πρότζεκτ γεμάτο έμπνευση και φρεσκάδα στο ΡΙΚ1:

«Η δημοσιογράφος Ελένη Ξένου και ο σκηνοθέτης Χριστόφορος Ροδίτης επιβιβάζονται σε ένα μικρό λεωφορείο και ταξιδεύουν μαζί με μια διαφορετική κάθε φορά μουσική μπάντα, σε ένα χωριό της Κύπρου. Μια on the road μουσική εκπομπή που σκοπό έχει να μας γνωρίσει τους σύγχρονους δημιουργούς της κυπριακής μουσικής σκηνής και παράλληλα να μας ταξιδέψει μέσα από τη μουσική τους στα πιο αυθεντικά χρώματα της Κύπρου».

Κάθε Σάββατο, το τηλεοπτικό κοινό της Κύπρου έχει την ευκαιρία να αφεθεί σε ένα ταξίδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, τα χιλιόμετρα με το τραγούδι.

«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την ιδιοσυγκρασία τόσο την δική μου όσο και του Χριστόφορου. Είμαστε δύο άνθρωποι οn the road, λατρεύουμε να εξερευνούμε τον τόπο μας, τα χρώματα και τις εικόνες του, και ταυτόχρονα αυτές οι οn the road μας ”περιπέτειες” θέλουμε πάντα να συνοδεύονται από μουσικές. Άρα αυτό πιστεύω ήταν η γενεσιουργός αιτία αυτής της ιδέας. Και μετά βέβαια ήταν η συνειδητοποίηση ότι στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αξιόλογων μουσικών, ψαγμένων, σπουδασμένων και με ιδιαίτερο ηχόχρωμα, οι οποίοι αλλάζουν την μουσική σκηνή του τόπου και οι οποίοι δημιουργούν μια άλλη ουσιαστική πρόταση στα ακούσματα μας. Αυτοί οι μουσικοί δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό αλλά παρά μόνο στον κόσμο που τους ακολουθεί στα διάφορα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κατά καιρούς στην Κύπρο. 

Αυτό δηλαδή το νέο ηχόχρωμα του τόπου, το οποίο δημιουργείται από αυτά τα νέα παιδιά τα οποία ψάχνονται και πειραματίζονται και παιδεύονται να δημιουργήσουν την δική τους μουσική ταυτότητα θέλαμε να βγει προς τα έξω και να δηλώσει την παρουσία του γιατί αυτό είναι που συνθέτει το σύγχρονο ήχο της Κύπρου. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Roadtrip. Ένα ταξίδι μαζί με τους μουσικούς μας με φόντο τα χρώματα και τις ομορφιές του τόπου μας  και με την μουσική τους να προσθέτει στις αυθεντικές ομορφιές της Κύπρου, το σύγχρονο τους ηχόχρωμα», περιγράφει στην Parallaxi. 

Τα μέρη των γυρισμάτων επιλέγονται από τους μουσικούς. Είναι οι τόποι καταγωγής τους, είναι μέρη που τους εμπνέουν. Μέχρι στιγμής, το Roadtrip του ΡΙΚ1 έχει επισκεφθεί γραφικά χωριά (Λεύκαρα, Χοιροκοιτία, Φικάρδου, Καλοπαναγιώτης, Κάτωδρυς κ.α), ποταμούς (Γαλάτα), μονοπάτια της φύσης (Μουτουλά, Τρεις Ελιές), καταρράκτες (Κρήτου Τέρρα) και άλλα.

«Μέσα από την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Χριστόφορου, αναδεικνύεται όχι μόνο η ομορφιά των χωριών και της κυπριακής φύσης αλλά και η δύναμη τους να συνθέτουν ένα ”ονειρικό” κάδρο, το οποίο πολλές φορές θεωρούμαι σαν ”δεδομένο” αλλά κοιτώντας το μέσα από τον φακό ενός σκηνοθέτη του σινεμά, συνειδητοποιούμε ξανά και πάλι την ομορφιά που μας περιβάλλει», τονίζει η Ελένη. 

Γιατί, λοιπόν, μουσικοί έξω στη φύση και όχι σε ένα τηλεοπτικό πάνελ; «Οι μουσικοί και ειδικά αυτοί που επιλέγουμε είναι on the road καλλιτέχνες. Την μια μέρα είναι εδώ την άλλη ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου για να παίξουν την μουσική τους ή για να συνδιαλεχθούν με άλλους μουσικούς του κόσμου. Η ψυχολογία τους, η στάση ζωής τους, ο τρόπος που σκέφτονται και που δημιουργούν είναι… on the road. Άρα βάζοντας τους απλά σε ένα τηλεοπτικό στούντιο καθισμένους σε ένα πάνελ, αυτόματα χάνεις ήδη κάτι σημαντικό από την δική τους προσωπικότητα και από την δική τους οπτική γωνία. Παράλληλα η μουσική για μας, όπως προανέφερα, σου δημιουργεί μια on the road διάθεση, σε βγάζει δηλαδή έξω από τα τετραγωνικά πλαίσια του μυαλού σου ή του σπιτιού σου και σε προ(σ)καλεί να ταξιδεύεις. Άρα για μας μια μουσική εκπομπή δεν θα μπορούσε να ήταν παρά… οn the road γιατί αυτή είναι και η φύση των ίδιων των μουσικών αλλά και της μουσικής αυτής καθεαυτής».

Η Κύπρος έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και οι καλλιτέχνες που επιλέγονται από την εκπομπή είναι παιδιά που γράφουν τα δικά τους κομμάτια και έχουν σπουδάσει με αφοσίωση πάνω στον τομέα τους.

«Η μουσική σκηνή σήμερα στην Κύπρο έχει να επιδείξει φοβερά ταλέντα τα οποία δεν αγνοούν τα ηχοχρώματα του τόπου αλλά τα επεξεργάζονται και τα φιλτράρουν μέσα από την δική τους προσωπικότητα για να καταλήξουν στο δικό τους μουσικό αποτύπωμα», αναφέρει η Ελένη, συμπληρώνοντας: «είναι αυτά τα παιδιά τα οποία έρχονται, αν θες, να σπάσουν το κοινωνικό ταμπού που ακόμα και σήμερα υπαγορεύει ότι δεν μπορεί κανείς να ζει μέσα από την μουσική του, και εννοώ την μουσική του δημιουργία. Σε πείσμα λοιπόν αυτών των κοινωνικών πεποιθήσεων, αυτοί οι μουσικοί το παλεύουν και επιμένουν και υπερασπίζονται αυτό που αγαπούν και αυτό το οποίο τους συνιστά». 

«Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την διοργάνωση φεστιβάλ τα οποία ήταν πρωτοβουλία μουσικών που ανήκουν σ’αυτή την ομάδα που περιγράφω, έχει δημιουργηθεί μια πολύ αξιόλογη μουσική σκηνή στην Κύπρο, η οποία προσφέρει την δυνατότητα νέων ακουσμάτων, νέων πειραματισμών και ουσιαστικής επαφής με την ουσία της μουσικής δημιουργίας. Οι μουσικοί που επιλέγουμε είναι από διαφορετικά είδη μουσικής δηλαδή από διασκευές παραδοσιακών κυπριακών τραγουδιών παντρεμένων με ήχους τζαζ μέχρι ηλεκτρονικής ή εναλλακτικής ροκ ή ρεμπέτικου κτλ. Για μας το είδος δεν αποτελεί κριτήριο, το κριτήριο είναι περισσότερο η αισθητική πρόταση που έχουν να προσφέρουν αυτοί οι δημιουργοί στην αναβάθμιση των μουσικών μας ακουσμάτων. Επίσης να προσθέσω πως πρόκειται για μουσικούς που έχουν ανοιχτό διάλογο με αντίστοιχους μουσικούς του εξωτερικού», τονίζει. 

«Εκείνο που με συγκινεί κάθε φορά στα γυρίσματα είναι η επαφή των νέων αυτών μουσικών με τους ηλικιωμένους των χωριών οι οποίοι πλέον είναι η πλειοψηφία των κατοίκων στην επαρχία. Είναι φανταστικό να βλέπεις τους ηλικιωμένους να απολαμβάνουν μουσικές που δεν τους είναι τόσο οικείες και παράλληλα είναι υπέροχο να βλέπεις πως η μουσική γεφυρώνει τις γενιές και δημιουργεί το χώρο για ουσιαστικούς διαλόγους… χωρίς λέξεις», μας αφηγείται η Ελένη και εμείς δεν έχουμε παρά να ζηλέψουμε αυτό το όμορφο διαμάντι της κυπριακής τηλεόρασης, που θα θέλαμε πολύ να αποτελεί πρότυπο και στην ελληνική τηλεόραση. 

*Η εκπομπή Roadtrip προβάλλεται στο ΡΙΚ1 κάθε Σάββατο στις 18.45. Πρόκειται για εβδομαδιαία εκπομπή με επεισόδια διάρκειας 25 λεπτών το καθένα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα επεισόδια στο YouTube Channel της εκπομπής ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα