Αυτή τη χρονιά, θα τα καταφέρω part 1
Να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε, τι άνθρωπος θέλετε να είστε, τι θέλετε να καταφέρετε και πού θέλετε να φτάσετε για να νιώσετε ευτυχισμένοι.
Αναλύει: Νάσια Ευθυμιοπούλου
Το πρώτο βήμα για να πετύχετε έναν ή περισσότερους στόχους είναι να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε. Να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε, τι άνθρωπος θέλετε να είστε, τι θέλετε να καταφέρετε και πού θέλετε να φτάσετε για να νιώσετε ευτυχισμένοι. Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν είναι γιατί δεν έχουν αποφασίσει τι θέλουν. Δεν έχουν καθορίσει τις επιθυμίες τους με τρόπο σαφή και λεπτομερή. Οι περισσότεροι γνωρίζουν αυτό που δεν θέλουν, αλλά έχουν δυσκολία να περιγράψουν με λεπτομέρεια αυτό που πραγματικά θέλουν.
Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε χάσει την επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό. Τα «πρέπει» ξεκινούν πολύ νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου. Γεγονότα, ιδέες, ηθική, αξίες, όλα αυτά καταπίνονται χωρίς τη διαδικασία της αφομοίωσης, εμποδίζοντάς τον να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα. Έτσι, ξεκινάει η διαμάχη μεταξύ αυτού που είμαι και αυτού που νομίζω ότι πρέπει να είμαι. Κάποια στιγμή χάσαμε την επαφή με τις ανάγκες του σώματός μας και τις πραγματικές μας επιθυμίες και είχε γίνει πιο σημαντικό να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ήθελαν οι άλλοι άνθρωποι από εμάς να κάνουμε. Μάθαμε να κάνουμε πράγματα για να πάρουμε την έγκριση των σημαντικών άλλων και φτάσαμε να κάνουμε πράγματα που δεν σήμαιναν τίποτα για εμάς. Υπάρχουν μέσα μας τόσα «πρέπει», τόσες πεποιθήσεις που δεν είναι δικές μας, που πλέον δεν υπάρχει χώρος για τα δικά μας θέλω.
Πώς θα «διεκδικήσετε» πίσω τον αυθεντικό σας εαυτό και τις πραγματικές σας ανάγκες και επιθυμίες χωρίς φόβο, ντροπή, και απαγορεύσεις; Δώστε αξία στις επιθυμίες σας, στις ανάγκες σας και στις προτιμήσεις σας. Δεν έχει σημασία πόσο μικρές ή μεγάλες είναι αυτές. Μην σκεφτείτε ποτέ πως η δική σας επιθυμία είναι ασήμαντη ή λιγότερο σημαντική από κάποιου άλλου. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια επιλογή -δεν έχει σημασία πόσο μικρή ή ασήμαντη- ενεργείτε πάντα σαν να έχετε προτίμηση, «εάν με ενδιέφερε, τι θα επέλεγα; εάν ήταν σημαντική για μένα αυτή η απόφαση τι θα προτιμούσα να κάνω;». Σταματήστε να λέτε: «δεν με πειράζει, δεν με νοιάζει, το ίδιο μου είναι».
Η ασάφεια ή το μπέρδεμα για το ποιες είναι οι επιθυμίες σας και η πεποίθηση πως εκείνες των άλλων είναι πιο σημαντικές, είναι μια συνήθεια που ξεμαθαίνεται.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αρχίσει κάποιος να ανακαλύπτει τις επιθυμίες, τους στόχους, τις ανάγκες του. Ο πιο γρήγορος που χρησιμοποιώ εγώ είναι η ερώτηση: «εάν υποθέσουμε πως εμφανιζόταν ένα τζίνι και σου έλεγε πως μπορεί να πραγματοποιήσει τώρα τρεις ευχές σου, ποιες θα ήταν αυτές;» Άλλοι, προτιμούν λίστες, οι οποίες όντως είναι πολύ βοηθητικές. Γράψτε 30 πράγματα που θέλετε να κάνετε, 30 πράγματα που θέλετε να αποκτήσετε και 30 ιδιότητες, χαρακτηριστικά που θέλετε να έχετε πριν πεθάνετε. Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος για να ξεκινήσετε. Συνήθως, τα πρώτα που γράφει κάποιος είναι υλικά αγαθά. Όσο προχωράτε θα εκπλαγείτε μ’ αυτά που θα γράφετε και πόσο συγκεκριμένοι έχετε τη δυνατότητα να γίνετε.
Να θυμάστε πως δεν έχει σημασία αν ο στόχος είναι μεγάλος ή μικρός. Σημασία έχει να είναι συγκεκριμένος. Ασαφής στόχος, ασαφή αποτελέσματα. Εάν περιορίσετε τις επιλογές σας μόνο σ’ αυτό που φαίνεται λογικό ή πιθανό, αποσυνδέεστε πάλι απ’ τον εαυτό σας και τα θέλω σας.
*Η Νάσια Ευθυμιοπούλου είναι ψυχολόγος–ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Τη διαβάζετε και στο μπλογκ της.