Αυτό είναι το μυστικό για να φτιάξεις τις πιο νόστιμες και τραγανές πατάτες!
Και το ανακάλυψαν φοιτητές του Πανεπιστημίου του Essex.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Mιας και οι μέρες σηκώνουν τις ατασθαλίες και εσύ προσωπικά δεν έχεις τύψεις ούτε για δείγμα, δεν έχεις σταματήσει λεπτό να χρησιμοποιείς τα μαχαιροπίρουνά σου. Κλασική αξία στο πιάτο σου η πατάτα, φυσικά. Σου έχουμε, όμως, νέα: Υπάρχει τρόπος η αγαπημένη σου λιχουδιά να γίνει ακόμα πιο νόστιμη. Για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που θα κάνει την ψητή πατάτα που τρως όνειρο!
Φοιτητές δούλεψαν για εσένα και δημιούργησαν μια μαθηματική φόρμουλα, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει κανείς την τέλεια ψητή πατάτα.
Ειδικότερα, φοιτητές από το Edge Hotel School του Πανεπιστημίου του Essex συνεργάστηκαν με τη σχολή Samuel Whitbread στο Bedfordshire για να αναπτύξουν τη θεωρία ονόματι “Edge Hotel School Method”.
Μπορεί η πρότασή τους να είναι πιο χρονοβόρα από το απλό αράδιασμα πατατών στο φούρνο, προφανώς όμως αξίζει τον κόπο κρίνοντας από το τελικό αποτέλεσμα.
Το κλειδί, λοιπόν, είναι η μεγιστοποίηση της επιφάνειας της πατάτας, η οποία επιτυγχάνεται με την κοπή της σε γωνία 30 μοιρών. Με την αύξηση της επιφάνειας της πατάτας κατά 65 τοις εκατό, αυτό την κάνει πιο τραγανή και ακόμα πιο νόστιμη.
Αντί να κόβουμε τις πατάτες σε τέταρτα, όπως συνήθως κάνουν πολλοί πριν τις ψήσουν, πρώτα κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος και έπειτα κόβουμε κάθε μισό ξανά σε μια γωνία, δημιουργώντας ένα σημείο περίπου 30 μοιρών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται η ίδια ποσότητα πατάτας, αξιοποιώντας παράλληλα μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας.
Οι φοιτητές στο Edge Hotel School χρησιμοποιούν στη συνέχεια τη συνταγή πατάτας Heston Blumenthal για να μαγειρέψουν τις πατάτες στο φούρνο.
Επαγγελματίες και μη δοκίμασαν τις ψητές πατάτες και ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα. Αρκετοί, μάλιστα, σεφ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν την “Edge Hotel School Method”.
Η κλασική ψητή πατάτα είναι αναμφίβολα μια διαχρονική αξία στα νοικοκυριά πολλών ανθρώπων.
Ποιος ξέρει, ίσως από τα επόμενα Χριστούγεννα αρχίσουμε να ψήνουμε όλοι τις πατάτες μας χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο.
Πηγή: Ιndependent