Αυτό που κράτησε «όρθιες» τις γυναίκες στην ορεινή Θεσσαλονίκη

Η «πεντανόστιμη» λύση που τους έσωσε τη ζωή.

Parallaxi
αυτό-που-κράτησε-όρθιες-τις-γυναίκε-458407
Parallaxi
Εικόνα: ποντιακό περέκ

Η Κατερίνα Καλαϊτζίδου είναι μητέρα τριών παιδιών και πριν από τέσσερα χρόνια τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της, έμειναν δίχως εισόδημα. Έχασαν τις θέσεις εργασίας τους και βρέθηκαν άνεργοι και οι δύο, να προσπαθούν να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Η λύση στο οικονομικό πρόβλημά τους, αλλά και στο πρόβλημα πολλών ακόμα οικογενειών της περιοχής στην ορεινή Θεσσαλονίκη, δόθηκε από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου.

Ο συγκεκριμένος γυναικείος συνεταιρισμός παρασκευάζει και διαθέτει στην αγορά, παραδοσιακά προϊόντα όπως το περέκ από φυλλωτά, ιβριστό (ποντιακό φαγητό), ζυμαρικά μακαρίνα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και ο ετήσιος τζίρος του αγγίζει τις 130.000 ευρώ. Μάλιστα συγκαταλέγεται στους τέσσερις πιο επιτυχημένους συνεταιρισμούς της χώρας, είναι πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας και όπως αποδείχθηκε αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στην κρίση των τελευταίων ετών για πολλές οικογένειες της περιοχής.

«Για μένα ο συνεταιρισμός είναι δουλειά, υγεία και ελπίδα για το μέλλον»

«Πριν από τέσσερα χρόνια και εγώ και ο άνδρας μου μείναμε άνεργοι, δουλεύαμε σε δύο εργοστάσια τα οποία έκλεισαν σχεδόν ταυτόχρονα. Μείναμε χωρίς εισόδημα με τις ανάγκες των παιδιών να τρέχουν. Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη», εξηγεί η κα Καλαϊτζίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ιδιαίτερα συγκινημένη περιγράφει πώς κατάφερε με την ένταξή της στον Συνεταιρισμό να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. «Μπαίνοντας στον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό, αισθάνθηκα ότι ανήκω κάπου. Για μένα ο συνεταιρισμός σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, σημαίνει δουλειά, υγεία, αγάπη μεταξύ μας και ελπίδα για το μέλλον. Χρειάζεται συνεργασία και σκληρή δουλειά, αντέξαμε όμως στη κρίση και τώρα είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο», επισημαίνει η νεαρή μητέρα.

«Από ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος στην Καλαμαριά, αγρότισσα στον Άγιο Αντώνιο»

Αντιμέτωπη με την ανεργία ήρθε και η Μαρία Κουκουρού που ζούσε στην Καλαμαριά και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διατηρούσε κατάστημα με ρούχα, «το οποίο όμως έκλεισα λόγω οικονομικών δυσχερειών και πιεσμένοι αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στον Άγιο Αντώνιο που ήταν το χωριό του συζύγου μου και ευτυχώς απορροφήθηκα στον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό».

«Για μένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό, διότι δούλευα πολλά χρόνια, ήμουν όλη την ημέρα έξω από το σπίτι και ξαφνικά μόλις έκλεισα το κατάστημά μου, βρέθηκα κλεισμένη μέσα στο σπίτι, χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι και η ενασχόλησή μου με τον συνεταιρισμό μού έκανε πολύ μεγάλο καλό. Δεν βοήθησε μόνο στα οικονομικά της οικογένειας, αλλά και στην ψυχολογία μου» εξηγεί η κα Κουκουρού.

«Ο γυναικείος συνεταιρισμός “κράτησε” τα νοικοκυριά στην κρίση»

Όπως αναφέρει η κα Δέσποινα Ιωαννίδου, ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού και πρεσβυτέρα του χωριού, «όλα ξεκίνησαν από ένα σεμινάριο, το οποίο εντελώς συμπτωματικά παρακολουθήσαμε και είχε τίτλο “Τυποποίηση και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων”, αλλά και από την ανάγκη του τόπου για απασχόληση των γυναικών. Οι γυναίκες εδώ γνώριζαν καλά να παρασκευάζουν προϊόντα για το σπίτι τους και η ιδέα ήταν να τα βγάλουμε και στην αγορά».

Έτσι, το 1999 δημιουργείται το εργαστήριo παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, του γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού και αξιοποιώντας τις ικανότητες των μελών του και διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα αναπτύσσεται συνεχώς. Σήμερα μετρά 20 ενεργά μέλη και έναν ακόμα ξεχωριστό χώρο το «Καφεγλυκοπωλείο», που επισκέπτονται καθημερινά πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό.

Η «επώαση του Συνεταιρισμού», διευκρινίζει η κα Ιωαννίδου, «ξεκίνησε όταν άρχισε η πρώτη κρίση στην περιοχή, οι πρώτες απολύσεις από εργοστάσια της περιοχής, ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο διάστημα πουλήθηκαν όλα τα ζώα του χωριού και οι γυναίκες, που ήταν μαθημένες να πηγαίνουν στον στάβλο πρωί- βράδυ, έμειναν χωρίς απασχόληση. Έτσι στήσαμε τον συνεταιρισμό χωρίς να γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει».

«Συνεχής εξέλιξη μέσα από την εκπαίδευση των μελών και την ποιότητα των προϊόντων»

«Ξεκινήσαμε για να έχουμε ένα συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα για τις οικογένειές μας και όσο τα πράγματα σκούραιναν με την κρίση, (ο συνεταιρισμός) έφτασε να αποδίδει το κύριο εισόδημά μας, όπως ένα εισόδημα μορφωμένου εργαζόμενου, που αναγκάζεται καθημερινά να μεταβεί στο κέντρο με τα έξοδα μετακίνησής του. Εδώ είμαστε δίπλα στο σπίτι μας και κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν σε δικό μας χώρο. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έζησαν μόνο από αυτό το εισόδημα τον καιρό της κρίσης και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό» επισημαίνει και σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους τις επιτυχημένης πορείας του συνεταιρισμού λέει: «Νομίζω μας κράτησε το ότι είμαστε ανοιχτές στον κόσμο, στην ενημέρωση, το ότι προβάλλουμε συνεχώς αυτά που κάνουμε, το ότι είμαστε σταθερές στην καλή ποιότητα, αφουγκραζόμαστε τον πελάτη και έχουμε αλλάξει πράγματα με στόχο τη βελτίωση των προϊόντων μας».

Με περηφάνεια μάλιστα μιλάει για το «Καφεγλυκοπωλείο», που αποτελεί την επέκταση του εγχειρήματός τους: «Εγώ θεωρώ ότι είναι ένα θαύμα, γενικώς το ότι απασχολούνται οι μεγαλύτερες γυναίκες στο εργαστήρι και οι μικρότερες στο αναψυκτήριο- Καφεγλυκοπωλείο που δίνει τη δυνατότητα σε όλους πλέον να έχουν και την εμπειρία της γεύσης. Διότι άλλο να το λέμε εμείς, πόσο νόστιμα είναι τα προϊόντα μας και άλλο να γεύεται κάποιος το “περέκ” σε έναν δικό μας χώρο».

«Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου εξάγει τα παραδοσιακά του προϊόντα σε πολλές χώρες του κόσμου, μέχρι και στην Κίνα» αναφέρει η πρόεδρος κα Σοφία Σοάννη.

Δίκαια, η ομάδα αυτών των δραστήριων και αφοσιωμένων στην παράδοση γυναικών, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες στη χώρα μας, άλλωστε όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Ιωαννίδου, ο συνεταιρισμός τους «κάνει ετήσιους τζίρους, ύψους περίπου 130.000 ευρώ παρά την κρίση, ενώ τα δύσκολα χρόνια 2012-2014 σημείωσε μια μικρή πτώση, με τζίρο περίπου στις 100.000 ευρώ. Όμως δόξα τω θεώ, τώρα έχουμε ξεπεράσει τα πολλά έξοδα των επενδύσεων του “Καφεγλυκοπωλείου” που απορροφούσε συνεχώς χρήματα και είμαστε πολύ καλύτερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα