Αυτό θα πει παγκόσμιο “Μην Ενοχλείτε”
Μα ποιος είσαι Εντοάντο Φλόρες;
Η ταμπέλα «Μην Ενοχλείτε» είναι ένα από τα σύμβολα των ξενοδοχείων. Και ο Ιταλός Εντοάντο Φλόρες συλλέγει αυτές τις ταμπέλες εδώ και χρόνια πολλά.
«Οι ταμπέλες “Μην Ενοχλείτε” είναι μερικές φορές μια αγνοημένη και όχι ιδιαίτερα αξιοποιημένη πλευρά του μάρκετινγκ του κλάδου της ξενοδοχίας» λέει ο Φλόρες.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, άρχισε να συλλέγει τέτοιες ταμπέλες, καθώς για πολύ καιρό ταξίδευε ως ειδικός εκπαιδευτής στα Ηνωμένα Έθνη.
«Είχα μία στο γραφείο μου που είχα φέρει από το Πακιστάν ως σουβενίρ. Ήταν από το Holiday Inn στην Ισλαμαμπάντ. Την είδε ένας φίλος μου και πρότεινε να ξεκινήσω συλλογή» προσθέτει.
Στα χρόνια που πέρασαν, ο Φλόρες συγκέντρωσε έναν ασύλληπτο αριθμό τρόπων με τους οποίους οι πελάτες ενός ξενοδοχείου μπορούν να πουν «εξαφανίσου!» σ’ έναν ανεπιθύμητο.
Η συλλογή του… περηφανεύεται πάνω από 14.000 ταμπέλες «Μην Ενοχλείτε», από 200 χώρες! Κάθε μία είναι καταλογογραφημένη, φωτογραφημένη και αρχειοθετημένη σε κουτιά μέσα στο σπίτι του.
Δεν του πάει η καρδιά να τις «κλέβει», είτε τις αγοράζει είτε ζητά άδεια να τις πάρει. Δέχεται και δωρεές από φίλους ή από ξενοδοχεία απ’ όλον τον κόσμο. Συλλέγει ταμπέλες ανεξάρτητα από την αισθητική αξία τους, δεν τον ενδιαφέρουν άλλες ταμπέλες ξενοδοχείων όπως αυτές για την πλύση ρουχισμού. Και δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει. Είναι συλλέκτης, με όλη τη σημασία της λέξης.
Δεν μπορεί να διαλέξει ποια είναι η πιο αγαπημένη του, αλλά ξέρει ποια είναι η πιο σπάνια: «Μια από τις πιο ξεχωριστές ταμπέλες μου – αν και όχι πολύ ελκυστική – προέρχεται από το Domus Sanctae Marthae, εκεί όπου ζει σήμερα ο Πάπας. Το Domus Sanctae Marthae λειτουργεί ως ξενώνας για όσους έχουν δουλειές με την Αγία Έδρα» εξηγεί.
Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του είναι με φροντίδα αρχειοθετημένο ανά χώρα, αλλά ο Φλόρες κρατά μερικές ταμπέλες σε κοινή θέα. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για έκθεση ή για κάποια στέγη της συλλογής του (εκτός της οικίας του). Αλλά η ιδέα δεν τον βρίσκει αντίθετο:
«Έχω πολλές φορές σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να φιγουράρουν ωραία σε μια μόνιμη έκθεση, ανοιχτή στο κοινό. Πού, όμως; Σ’ ένα μουσείο “DO NOT DISTURB”;».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ