Αυτοάνοσα νοσήματα προκαλεί η απόρριψη στην παιδική ηλικία

Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες.

Parallaxi
αυτοάνοσα-νοσήματα-προκαλεί-η-απόρρι-314313
Parallaxi

Σοβαρές συνέπειες όχι μόνο σε συναισθηματικό και ψυχολογικό, αλλά και σε βιολογικό επίπεδο φαίνεται, από μακροχρόνιες μελέτες, πως έχει η απόρριψη στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Παναγιώτης Κορδούτης.

Οι μελέτες αυτές θα παρουσιαστούν στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης (7th International Congress on Interpersonal Acceptance – Rejection) που οργανώνεται στην Αθήνα 15-18 Μαΐου από την Διεθνή Εταιρεία Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης (ISIPAR, International Society for Acceptance Rejection) σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Προβλήματα στη σωματική ανάπτυξη

Ο κ. Κορδούτης που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις μελέτες η απόρριψη μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, να βραχύνει τον τρόπο του σκέπτεσθαι και να επηρεάσει την πολλαπλότητα της νοημοσύνης, ακόμα και να δημιουργήσει αυτοάνοσα νοσήματα. «Η απόρριψη στην παιδική ηλικία μπορεί δυσκολεύει το νέο άνθρωπο να δημιουργήσει στιβαρή ταυτότητα, να πιστέψει δηλαδή στον εαυτό του. Η αποδοχή και η απόρριψη αποτελούν έμμεση, αλλά σημαντική επιρροή, γι αυτό και επηρεάζουν την ομαλότητα της ανάπτυξης», λέει.

Δυσκολίες στη μάθηση

Στις θεματικές του συνεδρίου μεταξύ άλλων θα αναφερθούν ζητήματα όπως η αποξένωση μέσα στην οικογένεια, η συναισθηματική επικοινωνία, οι ερωτικές σχέσεις, η πατρική και μητρική αγάπη, αλλά και οι συνέπειες της αποδοχής και της απόρριψης σε πολλά επίπεδα, με ένα από τα σημαντικότερα να είναι στο πώς ένας άνθρωπος θα αναθρέψει τα δικά του παιδιά. Όπως επισημαίνει ο κ. Κορδούτης οι άνθρωποι που έχουν υποστεί συστηματική απόρριψη στην παιδική ηλικία, σε εκπαιδευτικό επίπεδο είναι λιγότερο προσαρμοστικοί, καθόλου ευέλικτοι και μαθαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Το 7ο Διεθνές Συνέδριο Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα του Παντείου, θα εστιάσει σε θεωρητικά, ερευνητικά ζητήματα, εφαρμοσμένη έρευνα, και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Οι συμπεριφορές δρόμου απόρροια της σχέσης με τον γονέα

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί και ο παρορμητισμός, ένα άλλο φαινόμενο που ενδιαφέρει πολύ τους κοινωνικούς ψυχολόγους τα τελευταία χρόνια. «Παρατηρούμε αποκλίνουσες συμπεριφορές στις δυτικές κοινωνίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων. Παρατηρούμε καταστροφικές συμπεριφορές, συμπεριφορές “δρόμου” όπως τις λέμε. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την συναισθηματική σχέση του γονέα με το παιδί. Ουσιαστικά μιλάμε για το αν η σχέση του γονιού με το παιδί είναι σχέση ζεστασιάς ή το αντίθετο». Οι έρευνες, όπως τονίζει ο καθηγητής έχουν δείξει ότι το θέμα της αποδοχής ή της απόρριψης στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ένα φαινόμενο καθολικό, που αφορά κάθε ανθρώπινο πλάσμα στον πλανήτη γη και έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για συμπεριφορές σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ επηρεάζει την εκδήλωση της βίας και της επιθετικότητας, ακόμα και τη διάθεση των ανθρώπων να απομονώνονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα