Αυτοί είναι οι τρόποι για τη λειτουργική ικανότητα των ηλικιωμένων

Τι λέει η Αντωνία Καλτσάτου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Parallaxi
αυτοί-είναι-οι-τρόποι-για-τη-λειτουργι-338363
Parallaxi

Σε απλούς τρόπους για τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας των ατόμων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, αναφέρεται στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που εκπόνησε η Αντωνία Καλτσάτου ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πολλές μελέτες γίνονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην τρίτη ηλικία και στο πλαίσιο αυτό διάφορες ουσίες έχουν ερευνηθεί για το κατά πόσο έχουν θετικές επιδράσεις στη λειτουργική ικανότητα. Μια ομάδα ουσιών, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ερευνήτρια, που μελετάται εκτενώς, είναι και οι πολυφαινόλες. Και προσθέτει:

“Οι πολυφαινόλες αποτελούν μία κατηγορία οργανικών χημικών ενώσεων που περιέχονται στα φυτά και έχουν ωφέλιμες βιολογικές δράσεις για τον άνθρωπο, αφού συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής και έχουν αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές δράσεις. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα καθώς και σε ροφήματα, όπως το τσάι, το κρασί και ο καφές. Ανάλογα με τη χημική δομή τους διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: α. φλαβονοείδή, β. φαινολικά οξέα, γ. ανθοκυανίνες και δ. στιλβένια. Μελέτες έδειξαν πως, εκτός από την άθληση, η χορήγηση πολυφαινολών (από πράσινο τσάι, κακάο ή κερκετίνη) συνέβαλλε στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και αύξησε την αντοχή στην κόπωση σε αθλητές και σε άτομα που δεν γυμνάζονταν”. Η κατανάλωση τους, τονίζει επίσης η Αντωνία Καλτσάτου ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής φαίνεται να είναι ωφέλιμη, ωστόσο η κατάχρηση τους και η κατανάλωση υπερβολικής δοσολογίας πέρα από τη συνιστώμενη, δύναται να επιφέρει και αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Σε ζωϊκά πειραματικά μοντέλα έχει βρεθεί πως μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα να επηρεάσει την νεφρική λειτουργία. Η ισορροπημένη, λοιπόν, κατανάλωση πολυφαινολών, διαπιστώνει η ερευνήτρια, είτε με τη διατροφή μας είτε με κάποιο σκεύασμα και έπειτα από (ή πάντα με) την άδεια του θεράποντος ιατρού, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση ή τη διατήρηση της λειτουργικής ικανότητας ιδιαίτερα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, >65 ετών. Ειδικά εάν η κατανάλωση συνδυάζεται και με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα το βάδισμα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Την περίοδο, λοιπόν, αυτή που έχουν αλλάξει οι ζωές μας και πρέπει να παραμείνουμε στα σπίτια μας, ας μη ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι διατηρήσουμε ή ακόμα και να βελτιώσουμε την υγεία μας μέσω της σωστής διατροφής και της ήπιας άσκησης, δεν παραλείπει να τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μια από τις πολλές αλλαγές που επέρχονται με τη γήρανση είναι και η σταδιακή μείωση της λειτουργικής ικανότητας, σημειώνει η ερευνήτρια, η “λειτουργική ικανότητα χαρακτηρίζει την επάρκεια του ατόμου μέσα από τις δεξιότητες της αερόβιας ικανότητας, της μυϊκής δύναμης και ισχύος, της ευκινησίας, της ευλυγισίας, της νευρομυϊκής συναρμογής και αντανακλά την ικανότητά του, να λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα στις καθημερινές του δραστηριότητες, η εκπλήρωση των οποίων είναι απαραίτητη για μια φυσιολογική λειτουργική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ζωή”. Η μείωση ή και απώλεια λοιπόν της λειτουργικής ικανότητας, σύμφωνα με την ίδια, σχετίζεται με νοσηρότητα και θνητότητα και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ατόμων, καθώς πλήττεται η ανεξαρτησία και η αυτονομία των ατόμων να λειτουργούν και να εκπληρώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες π.χ. μία βόλτα έξω χωρίς τον κίνδυνο για πτώση ή να νιώσουν αίσθημα έντονης κόπωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα