«Γόνιμη» πρόσβαση στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων ενάντια στη βία

Η Avon και η οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 8 νησιά της Ελλάδας για την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής βίας σε Εφήβους.

Parallaxi
γόνιμη-πρόσβαση-στην-εκπαίδευση-κα-329506
Parallaxi

Η Avon και η οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 8 νησιά της Ελλάδας για την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής βίας σε Εφήβους.

Η Avon στήριξε με περίσσιο πάθος το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «TAKE PART» που σχεδίασε από κοινού με την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη για να ευαισθητοποιήσει έφηβους που ζουν σε μικρότερες κλειστές κοινωνίες σχετικά με τα φαινόμενα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη δράση είχε η Άγονη Γραµµή Γόνιµη, με αποστολή της αυτή τη φορά να γνωστοποιήσει το θέμα της κακοποίησης σε μαθητές Γυμνασίου και πρώτης τάξης Λυκείου σε οκτώ νησιά της Ελλάδας (Κύθηρα, Μύκονος, Τήνος, Σαντορίνη, Απείρανθος Νάξου, Δονούσα, Αστυπάλαια, Θηρασία).

Μαζί της, η εταιρία προϊόντων ομορφιάς Avon, γνωστή για την κοινωνική της ευαισθησία, που συμμετείχε σε αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια, με στόχο να εντοπίσει και να εξαλείψει οποιαδήποτε μορφή βίας σε πρώιμο στάδιο, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Βασικότερο όλων, είναι ο εντοπισμός τέτοιων φαινομένων στην αρχή τους, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης και να προσφερθεί η απαραίτητη βοήθεια.

Το πρόβλημα μπορεί να υφίσταται παντού, αλλά είναι πολύ εύκολο να ευδοκιμήσει σε μικρότερες κλειστές κοινωνίες που είναι απομονωμένες, όπως στα νησιά της Ελλάδας, όπου οι κοινότητες τείνουν να είναι πιο άκαμπτες και αυστηρές. Επιπλέον, στα μέρη αυτά υπάρχει περιορισμένη αποδοχή για τη διαφορετικότητα και δεν είναι γνωστή η πρόσβαση σε φορείς που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

Το πρόγραμμα “TAKE PART”

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, που υποστήριξε η Avon και περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια τέχνης που αλληλοεπιδρούν με τους μαθητές. Με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτικών και παιδοψυχολόγων πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε μικρές ομάδες εφήβων, ηλικίας 13 – 16 ετών, για να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη συμπεριφορά τους και τις συνέπειές τους, αλλά και να μεταμορφώσουν επιθετικά και συγκρουόμενα συναισθήματα με θετικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα μέσα από τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις διαφορετικές μορφές βίας και τους τύπους κακοποίησης που πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια, καθώς επίσης έμαθαν να εντοπίζουν περιπτώσεις κατάχρησης και το πώς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Η κατάχρηση μπορεί να είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, στην οικογένεια, σε διαπροσωπικές σχέσεις και σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον. Η βία, είτε εντός της οικογένειας είτε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, δεν συνδέεται με συγκεκριμένα πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και δεν έχει σχέση με την κοινωνική κατάσταση.

Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, σε σχολεία 8 νησιών της Ελλάδας:

  1. Σαντορίνη, 16 Μαΐου
  2. Κύθηρα, 17 Μαΐου
  3. Τήνος, 18 Μαΐου
  4. Νάξος, 21 Μαΐου
  5. Θηρασία, 23 Μαΐου
  6. Δονούσα, 24 Μαΐου
  7. Μύκονος, 29 Μαΐου
  8. Αστυπάλαια, 31 Μαΐου

Η μορφή της δραστηριότητας που υλοποιήθηκε από την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη, είναι ένα υγιές μέσο έκφρασης για τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και η Avon πιστή στις αξίες της, την υποστήριξε με ιδιαίτερη θέρμη για να βοηθήσει να εξαλειφθούν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα