Η Κρήτη έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικές νοστιμιές

Κάναμε μια βόλτα στους πάγκους των παραγωγών, στην Έκθεση "Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση-Τοπικά Προϊόντα & Γεύσεις Ελλάδας"

Ιωάννα Μπαντή
η-κρήτη-έφτασε-στη-θεσσαλονίκη-με-μονα-1235537
Ιωάννα Μπαντή

Από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, οι Θεσσαλονικείς  έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν τις ξεχωριστές και μοναδικές γεύσεις και νοστιμιές της Κρήτης, στη Δ.Ε.Θ. , από τις 10:00 το πρωί, έως τις 21:30, με είσοδο και θέση πάρκινγκ, ελεύθερη.

Κάναμε μια βόλτα ανάμεσα στους πάγκους των παραγωγών και συνομιλήσαμε μαζί τους, για τα αυθεντικά τους προϊόντα, τις ιδιαίτερες γευστικές τους προτάσεις, αλλά και την εμπειρία τους στην Έκθεση και την αλληλεπίδρασή τους με το καταναλωτικό κοινό της πόλης.

Πρώτη στάση, κάναμε στον τυροκομικό πάγκο του Δήμου και του Κωνσταντίνου, οι οποίοι έρχονται από τον Κρουσώνα Ηρακλείου. Εκεί βρήκαμε γραβιέρες με μπαχαρικά, παξιμάδια, ρακί, ρακόμελο και πολλά ακόμη καλούδια, δικής τους παραγωγής. Στην Έκθεση έρχονται για πέμπτη συνεχή χρονιά, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Δήμος “…φέτος η κίνηση είναι λίγο πεσμένη“. “Οι άνθρωποι είναι , όμως, πολύ θετικοί και μας υποδέχτηκαν θερμάΈχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια σταθερή πελατεία μέσα στα χρόνια”. 

Όπως ανέφεραν, το κοινό δείχνει να εκτιμάει όλα τα προϊόντα τους, όμως ιδιαίτερη πέραση, έχει η παλαιομένη γραβιέρα και το ρακόμελο, το οποίο είναι παραγωγής, της “κυρα-Γιώτας”, από το οποίο δεν παρέλειψαν να μας κεράσουν.

Ανηφορίζοντας, κοντασταθήκαμε στον πολύχρωμο πάγκο της κα. Βάσως, η οποία έχει ένα  εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων. Χαμογελαστή και ευγενέστατη, μας “ξενάγησε” στον πάγκο της, ο οποίος ήταν γεμάτος με λικέρ, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, χειροποίητα ζυμαρικά και κεραλοιφές.

Επόμενη στάση, κάναμε στον πάγκο του κ. Γιάννη, ο οποίος εμπορεύεται προϊόντα από τα Χανιά. Εκεί , βρήκαμε παξιμάδια με διάφορες γεύσεις, κουλούρια, καλιτσούνια, ξεροτήγανα και πολλά ακόμη αγαθά. Σύμφωνα με τον ίδιο : “Μεγάλη προτίμηση δείχνει το κοινό στα παξιμάδια και τα καλιτσούνια….“.

Συναντήσαμε ακόμη έναν τυροκομικό πάγκο, αυτή τη φορά του Αντρέα και του Δημήτρη, οι οποίοι έρχονται και αυτοί από το Ηράκλειο. Μας κέρασαν από την γραβιέρα τους, ενώ όπως ανέφεραν, αυτή με το πιπέρι, η κλασική και η κατσικίσια, αγοράζονται αρκετά συχνά. Ένα ιδιαίτερο προϊόν τους, αποτελεί η γραβιέρα με μπούκοβο.

Στη συνέχεια, συνομιλήσαμε με τον κ.Παντελή και τον κ.Κώστα, παραγωγοί εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Αφού μας έδωσαν να δοκιμάσουμε από το λάδι τους, μας γνωστοποίησαν τα τρία κύρια χαρακτηριστικά, που ξεχωρίζουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και πρέπει κάθε καταναλωτής να έχει στο νου του: “Φρουτώδες, πικρό και πικάντικο.”

Με εμπειρία δέκα χρόνων στην Έκθεση , η κα. Χαριτάκη από τα Βασιλικά Ανώγεια Ηρακλείου, επέστρεψε ακόμη μια φορά, παρουσιάζοντας τη μεγάλη ποικιλία της, στη σταφίδα Κρήτης, στα όσπρια, αλλά και πολλούς ευεργετικούς και νόστιμους καρπούς. “Ο κόσμος αγαπάει πολύ τα προϊόντα της Κρήτης και ειδικά τη σταφίδα, την οποία αγοράζουν αρκετοί καταναλωτές”.

Από την Έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα μελισσοκομικά προϊόντα. Συνομιλήσαμε με τον κ. Αντώνη, ο οποίος έρχεται για τρίτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη ως παραγωγός, ενώ ο πάγκος του ήταν γεμάτος με προϊόντα μελιού και όχι μόνο. “Το κοινό αγοράζει πολύ συχνά το μέλι βελανιδιάς”, δήλωσε.

Τελευταία στάση, κάναμε στον πάγκο του κ. Γιάννη, από τη Σητεία. Για τρίτη χρονιά, ήρθε και παρουσιάζει τα προϊόντα του, τα οποία έχουν ως κύριο συστατικό το χαρούπι και την ελιά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ιδιαίτερη συμπάθεια δείχνει το αγοραστικό κοινό, στη χαρουπομερέντα, ένα βιολογικό προϊόν της Κρήτης, χωρίς ζάχαρη, βούτυρο ή αυγό, αλλά παρασκευασμένο μόνο με χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, ταχίνι και φουντούκια.

Η περατζάδα μας στη Έκθεση Κρητικών προϊόντων ήταν κάτι περισσότερο από ευχάριστη: Πλατιά χαμόγελα και κεράσματα ολούθε, γευστικότατα προϊόντα και αγαθά σε κάθε πάγκο, όπου αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά, πως ο “μύθος” της Κρητικής φιλοξενίας, δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα