Social Hackathon: Μία μεγάλη γιορτή που επιβράβευσε την καινοτομία
5 startup εταιρείες διεκδίκησαν με τις πρωτότυπες ιδέες τους για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον, το χρηματικό έπαθλο των 45.000 ευρώ
“Καλό για σένα, καλό για όλους”, αυτό ήταν το μότο της εκδήλωσης του τρίτου Social Hackathon, το οποίο διεξήχθη στο Hyatt Regency Thessaloniki υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και οργανώθηκε από την εταιρεία Crowdpolicy, ενώ στηρίχθηκε χρηματοδοτήθηκε από την Lidl Ελλάς αλλά και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Είναι η τρίτη χρονιά που διεξήχθη ο θεσμός και σκοπός ήταν η προσπάθεια υλοποίησης ιδεών από νέους ανθρώπων με τη δημιουργία startups, ώστε να στην πράξη να βοηθήσουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.
Στον μεγάλο τελικό βρέθηκαν 5 ομάδες (οι οποίες φυσικά πέρασαν την προκριματική φάση), με μια εξ’ αυτών να κερδίζει το ποσό των 45 χιλιάδων ευρώ. Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η απόφαση της κριτικής επιτροπής να δώσει χρηματικό έπαθλο και στις 5 ομάδες εν τέλη γιατί το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό και θέλουν να βοηθήσουν τους διαγωνιζόμενους να πάνε ένα βήμα περαιτέρω τις ιδέες τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομάδες πέρασαν από ένα πεντάμηνο πρόγραμμα υποστήριξης, το Social Innovation Lab, κατά το οποίο μέντορες βοήθησαν τους διαγωνιζόμενους για την ανάπτυξη των ιδεών τους.
Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε ο γνωστός παρουσιαστής, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Καπουτζίδης.
Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, Βασιλική Αδαμίδου δήλωσε: “Ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια το Social Hackathon και δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί. Το στοίχημα ήταν πως θα μπορέσουμε να συνδέσουμε τη δυναμική της επιστημονικής κοινότητας, με τη λογική της αγοράς φέρνοντας σε επαφή νέους επιστήμονες με μεγάλες επιχειρήσεις”. Προσέθεσε δε ότι αποφασίσθηκε να δοθούν χρηματικά βραβεία και στις 5 ομάδες διότι “είχαν εξαιρετικό επίπεδο εξέλιξης μέσα στο ιδιότυπο πρόγραμμά με του μέντορες”.
Η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Dr. Αγγελική Κοσμοπούλου ανέφερε συγκινημένη και με δάκρια στα μάτια στους διαγωνιζόμενους πως “Είστε για εμάς η καλύτερη εκδοχή της νεότητας“. Έπειτα συμπλήρωσε: “Όλοι αυτοί οι μήνες ήταν γεμάτες σκέψεις και προβληματισμούς που θα σας βοηθήσουν στο μέλλον, ήταν μια βουτιά στην επιχειρηματικότητα“.
Οι 5 ομάδες που συμμετείχαν και τα βραβεία
Νικητές αναδείχθηκαν οι Life Pulse, του Πάνου Καραδαγλή, Θωμά Πατσάνη και Δημήτρη Ποζαρίτη. Έχουν υλοποιήσει μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά με απώτατο στόχο την ομαλοποίηση των διαδικασιών της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ο χρήστης θα λαμβάνει push notification για το που μπορεί να δώσει αίμα, καθώς και προσωποποιημένη πληροφόρηση. Δημιουργώντας το προφίλ του, ορίζει την ομάδα αίματός του και επιλέγει το χιλιομετρικό εύρος για το οποίο επιθυμεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις από νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος που έχουν ανάγκη για αιμοδοσία. Επιπρόσθετα θα αποκτήσει το δικό του μοναδικό ID, που του προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις.
Στόχος τους να αναπτύξουν συνεργασίες και στο εξωτερικό, ενώ ήδη συνεργάζονται με δυο νοσοκομεία, στα Γιαννιτσά και στη Βέροια. Σαν αμοιβή έλαβαν 40.000 ευρώ ως επικοινωνιακό έπαθλο από την Lidl Ελλάς και 5.000€ από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λαζαρίδη.
Δεύτερο αναδείχθηκε το Job Rider των Αλέξανδρου Καζαντζίδη, Άκη Μαλαμίδη και Μαρίνου Ζαγκότση. Δημιούργησαν μια ψηφιακή εφαρμογή που συνδέει άτομα για κοινές διαδρομές προς την εργασία τους, βοηθώντας τα να εξοικονομήσουν χρήματα και να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Θα στοχεύει στη σχηματοποίηση ενός δικτύου για τους μετακινούμενους, καθιστώντας το καθημερινό ταξίδι στην εργασία πιο εύκολο και ευχάριστο. Αρχικά θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του carpooling, δηλαδή συνεπιβατισμός, αλλά υπάρχει η φιλοδοξία για να προστεθούν και μετακινήσεις με minibus και scooters.
Ήδη όπως υποστηρίζουν, η εφαρμογή αριθμεί πάνω από 100 χρήστες. Το χρηματικό του βραβείο από την Lidl Ελλάς φτάνει τα 3.000 ευρώ, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής.
Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε το Medical Lab της Μαρίας Κουτσίκου και του Κωνσταντίνου Τζελέπη. Επιμελήθηκαν μιας ψηφιακής πλατφόρμας που αποσκοπεί στην παροχή συγκεντρωτικού όγκου πληροφοριών προς τους ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, ούτως ώστε να πλοηγηθούν άμεσα και αποτελεσματικά εντός της συστήματος υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα νοσοκομεία, σχετικά με τις χειρουργικές κλινικές που διαθέτει το καθένα, καθώς και για όλους τους γιατρούς που απασχολούνται σε αυτές.
Συνεργάζονται ήδη με Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και έχουν καταγράψει στην πλατφόρμα στοιχεία από 80 γιατρούς και βρίσκονται σε συζητήσεις με ιδιωτικά νοσοκομεία. Ευελπιστούν να το αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα όλο το νοσοκομειακό σύστημα της χώρας. Κέρδισαν το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ από την Lidl Ελλάς.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε το Aviato του Σπύρου Χατζηαργυρού. Είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή υγείας και ευεξίας που λειτουργεί ως εξειδικευμένος σύμβουλος φυσικής κατάστασης στο χέρι του χρήστη. Σε άμεση συνεργασία με τους χρήστες, η εφαρμογή μπορεί μέσα από τη συγκέντρωση δεδομένων και την ιδιαίτερα διαδραστική επικοινωνία μέσω διαλόγου, καθώς θα λειτουργεί ως chatbot, να καθορίσει προσαρμοσμένους στόχους υγείας, συμπεριλαμβάνοντας διατροφικές ανάγκες και γυμναστική. Επιπλέον, θα παρακολουθείται η πρόοδος του χρήστη, παρέχοντας οδηγίες που είναι βασισμένες σε επιστημονικές μεθόδους και προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες όσο και αν μεταβάλλονται. Δημιουργεί προγράμματα υγείας αποκλειστικά για τον κάθε χρήστη όπως η διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων και τη βελτίωση του προγράμματος του ύπνου.
Ο ανήλικος Σπύρος που φέτος δίνει και την προσπάθεια του για τις πανελλαδικές εξετάσεις, δήλωσε ότι η έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της ιδέας ήρθε από τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, κατά την οποία ένιωσε πως είχε παραμελήσει τον εαυτό του στην καραντίνα. Θα λάβει το ποσό των 1.000 ευρώ από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Στην πεντάδα βρέθηκε και το Tiny Terrain του Γρηγόρη Γκόγκα, Κωνσταντίνου Ρουμπά, Κωστή Χανή και του Χρήστου Παπαδόπουλου. Η τετραμελής αυτή ομάδα ενασχολήθηκε με τη δημιουργία μιας ιδιότυπης πλατφόρμας που χρησιμοποιεί το πολύ γνωστό video game Minecraft. Ουσιαστικά προσπαθούν να επιτύχουν μέσω της παιχνιδοποίησης, την όλο και πιο αποτελεσματική κατανόηση εκπαίδευσης στους τομείς της υγεία και ασφάλειας, στο σχολείο και τη δουλειά. Χρησιμοποιώντας σαν πρώτη βάση το περιβάλλον του παιχνιδιού Minecraft, δημιουργούν εξατομικευμένα τρισδιάστατα περιβάλλοντα προσομοίωσης, για την εκπαίδευση των μαθητών και των εργαζομένων αντίστοιχα στον τομέα της ασφάλειας και υγείας. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην κατανόηση βασικών εννοιών υγείας και ασφάλειας, βελτιώνοντας τη συνολική επάρκεια των χρηστών. Αυτό όχι μόνο ενδυναμώνει τα άτομα με γνώσεις για την ευημερία τους στην εργασία, αλλά συμβάλλει και σε ασφαλέστερα εργασιακά περιβάλλοντα.
Η τετραμελής ομάδα θα συνεχίσει την ανάπτυξη της πλατφόρμας με ακόμα μεγαλύτερο εύρος χρηστών μελλοντικά. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης θα τους χρηματοδοτήσει επίσης με 1.000 ευρώ.