Vamma Del Sol: τα πούρα ως «οικογενειακή υπόθεση» !

Τα Vamma Del Sol, χειροποίητα Premium πούρα, είναι «οικογενειακή υπόθεση» όχι στην Κούβα αλλά στην Πέλλα.

Έλενα Ταξίδου
vamma-del-sol-τα-πούρα-ως-οικογενειακή-υπόθεση-126646
Έλενα Ταξίδου

Τα Vamma Del Sol, χειροποίητα Premium πούρα, είναι «οικογενειακή υπόθεση» όχι στην Κούβα αλλά στην Πέλλα. Από το 2012 η οικογένεια Κωνσταντινίδη –τρεις γενιές καπνοπαραγωγοί- αξιοποιώντας την αγάπη της για την καλλιέργεια του καπνού και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής στην Κρύα Βρύση, ίδρυσε την οικοτεχνία παραγωγής και μεταποίησης πούρων Vamma Del Sol.

πούρα 5
Εικόνα από το αρχείο της οικοτεχνίας.

Από τον σπόρο της Κούβας στο κλίμα της Πέλλας και από την τεχνογνωσία της οικογένειας στο επιλεκτικό κοινό της Ελλάδας, τα ελληνικής παραγωγής χειροποίητα Premium πούρα αναμένεται να βγουν και στην αγορά της Ευρώπης έως το τέλος του έτους. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της οικοτεχνίας, Αριστείδη Κωνσταντινίδη για να μάθουμε τα πάντα για τα Vamma Del Sol που συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους απαιτητικούς καπνιστές γύρω από τον καπνό τους.

«Vamma del sol» σημαίνει «Βάμμα του ήλιου». Είναι ένα πάντρεμα γλωσσών της Ελληνικής και της Ισπανικής. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί ο σπόρος του καπνού της οικοτεχνίας έχει έρθει από την Λατινική Αμερική και βλάστησε στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό αναμίχτηκαν ο σπόρος με το χώμα της ελληνικής γης και μας έδωσαν αυτό το πούρο. Έτσι το όνομα απέκτησε ως πρώτο συνθετικό την ελληνική λέξη «Βάμμα» και σαν δεύτερο το «του ηλίου» στα ισπανικά.

Κύριο χαρακτηριστικό της οικοτεχνίας αποτελεί η κάθετη οργάνωση και η παραγωγή από την πρώτη ύλη μέχρι και το τελικό προϊόν. Αυτό της δίνει άλλωστε και την δυνατότητα να εγγυάται τόσο για το τελικό προϊόν όσο και για τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

«Η οικοτεχνία μας ιδρύθηκε το 2012 από την οικογένεια μας και έχει την μορφή ατομικής επιχείρησης από τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη. Ουσιαστικά όμως είναι ένα μεταποιητικό κομμάτι μιας αγροτικής εκμετάλλευσης και βασίζει τόσο στην πρώτη ύλη σε αυτήν όσο και στην χρηματοδότηση από τα κέρδη της. Με αλλά λόγια είναι ένα δορυφορικό κομμάτι που μας δίνει το αποτελέσαμε της κάθετης ολοκλήρωσης στην παραγωγή του καπνού ξεκινώντας από το σπόρο και καταλήγοντας στο πούρο.»

Η ιδέα γεννήθηκε μετά την αποσύνδεση της παραγωγής καπνού από την επιδότηση το 2007 και την διακοπή της παραγωγής καπνού ως πρώτη ύλη για την βιομηχανία τσιγάρων. Τότε η οικογένεια Κωνσταντινίδη προσπάθησε να επανατοποθετηθεί μέσα στο νέο διεθνές σκηνικό.

«Γνωρίζαμε ότι το μικροκλίμα της περιοχής μας είναι ιδανικό για την παραγωγή καλής ποιότητας φύλλων καπνού. Για το λόγο αυτό μετά από έρευνες για την εισαγωγή του American Blend στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν τα καπνά τύπου Berley στον κάμπο μας. Στην τεχνογνωσία παραγωγής του Berley βασιστήκαμε για να αναπτύξουμε τον καπνό για τα πούρα μας. Έτσι καλλιεργήσαμε νέες ποικιλίες καπνού για πούρα και αφού τις δοκιμάσαμε προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας.»

πούρα 3
Εικόνα από το αρχείο της οικοτεχνίας.

Η οικοτεχνία αδειοδοτήθηκε το 2012 μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος που προϋπέθετε την κατάκτηση της τεχνογνωσίας μεταποίησης του προϊόντος με ταξίδια στη Κούβα και στις ΗΠΑ. Ενώ παράλληλα έπρεπε να ξεπεραστούν και γραφειοκρατικά προβλήματα γιατί δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων παραγωγής καπνιστικών προϊόντων. Αυτό λύθηκε με την τροποποίηση του νόμου 3943/31-03-2011, άρθρο 100 Α, η οποία έρχεται να συμπληρώσει το άρθρο 100 του Ν.2960/2001 περί «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» και να ρυθμίσει τυχόν εμπόδια σε θέματα φόρων και εγγυήσεων του προϊόντος. Με αυτό τον τρόπο όπως εξηγεί ο κος Κωνσταντινίδης, «μπορέσαμε και προχωρήσαμε στην σύσταση επαγγελματικού εργαστηριού παραγωγής χειροποίητων πούρων.»

«Η οικογένεια μας είναι εδώ και τρεις γενιές καπνοπαραγωγοί, κατά συνέπεια η γνώση της παραγωγής των φύλλων καπνού είναι κάτι που το κληρονομήσαμε και από τις προηγούμενες γενιές. Το νέο κομμάτι ήταν η μετατροπή των φύλλων σε πούρα και αυτό το κατακτήσαμε με ταξίδια στην Κούβα και στις ΗΠΑ για να μυηθούμε και σε αυτό το κομμάτι.»

πούρα 4
Εικόνα από το αρχείο της οικοτεχνίας.

Aυτό που κάνει τα Vamma Del Sol μοναδικά και ανταγωνιστικά συνοψίζεται άρτια σε δύο σημεία: στο κλίμα και στον τρόπο μεταποίησής τους.

«Ιδιαιτερότητα των πούρων μας έγκειται σε δύο σημεία: το πρώτο είναι το μεσογειακό κλίμα που κάνει τα πούρα μοναδικά. Το ήπιο μεσογειακό κλίμα έδωσε και στην περίπτωση του δικού μας προϊόντος τα μοναδικά χαρακτηριστικά του στο τελικό προϊόν. Ουσιαστικά έχουμε ένα πούρο ήπιο, λόγο του ήπιου μεσογειακού κλίματος και ιδιαίτερο με πολλές γεύσεις και αρώματα λόγω της βιοποικιλότητάς μας. Αυτό επιτυγχάνετε γιατί το φυτό του καπνού έχει την ιδιότητα να απορροφά αρώματα από τα διάφορα φυτά που υπάρχουν στην περιοχή που καλλιεργείται. Το δεύτερο σημείο, είναι ότι μεταποιούμε χωρίς προσθήκη κανενός είδους χημικού παράγοντα βελτίωσης της γεύσης ή καυσιμότητας. Έτσι μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι δίνουμε ό,τι πιο αγνό για να καπνιστεί

Η ελληνική αγορά σύμφωνα με τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη, έχει αρκετά καλή γνώση των πούρων. «Υπάρχουν πολλοί λάτρες των πούρων με βαθειά γνώση του αντικειμένου. Απλά στην περίπτωση μας έπρεπε να τους γνωρίσουμε ένα διαφορετικό πούρο από αυτά που γνωρίζουν και για το λόγο αυτό συμμετέχουμε σε αρκετές εκθέσεις, με το εργαστήρι μας να είναι πάντα ανοικτό για να γνωρίσουν όσοι θέλουν το προϊόν μας.»

πούρα 2
Εικόνα από το αρχείο της οικοτεχνίας.

Η εξαγωγή του προϊόντος στο εξωτερικό, υπήρχε ως πρόβλεψη στον αρχικό σχεδιασμό της Vamma Del Sol. H διαδικασία επισπεύτηκε λόγο της κρίσης και σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον από εξαγωγική εταιρία για να εκπροσωπήσει το προϊόν σε χώρες της Βόριας Ευρώπης οι οικοτεχνία κινείται πλέον και σε αυτήν την κατεύθυνση, ευελπιστώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκεται στα ράφια.

Η επιχείρηση αποτελεί κατά βάση «οικογενειακή υπόθεση», ωστόσο εποχικά προσλαμβάνονται εργάτες κυρίως για την συγκομιδή των φύλλων καπνού. Όπως μας εξήγησε ο κος Κωνσταντινίδης, το πιο όμορφο και δημιουργικό στάδιο της παραγωγής είναι το στρίψιμο του πούρου.

«Ουσιαστικά από έναν σωρό φύλλων όταν δημιουργούμε ένα πούρο των διαστάσεων που θέλουμε είναι το πιο απαιτητικό αλλά νομίζω ότι είναι και παράλληλα το πιο συναρπαστικό κομμάτι.»

Η διαδικασία δημιουργίας ενός Vamma Del Sol ξεκινάει ουσιαστικά από την παραγωγή και την αποξήρανση των φύλλων καπνού στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, η οποία τα αφήνει να παλαιώσουν για δυο έως τρία χρόνια, προκειμένου να αναδείξουν με απόλυτα φυσικό τρόπο τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου. Όταν φτάσει η ώρα να «ξυπνήσουμε τον καπνό από το λήθαργο της ωρίμανσής του», ξεκινά η ανάλογη διαδικασία για να καταλήξει ο καπνός στη τελική του μορφή. Στο στάδιο αυτό επιλέγονται και επεξεργάζονται, τα καλύτερα φύλλα και ταξινομούνται βάσει της θέσης που θα έχει το κάθε ένα μέσα στο πούρο που θα απολαύσει τελικά ο καπνιστής.

Ταξινόμηση φύλλων.
Ταξινόμηση φύλλων./εικόνα από το αρχείο της οικοτεχνίας

Έτσι, ξεκινά η σύνθεση του πούρου, με τα γεμίσματα (filler) να παίρνουν την θέση τους μέσα στο πρώτο περιτύλιγμα. Τελικά, αφού πάρουν την μορφή τους και ολοκληρωθεί η δημιουργία τους με το τελικό περιτύλιγμα, παραμένουν στους υγραντήρες της οικοτεχνίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών πριν πάρουν τη θέση τους στα κουτιά που θα βρείτε στα καπνοπωλεία.

Δίνοντας μορφή στο πούρο.
Δίνοντας μορφή στο πούρο./ εικόνα από το αρχείο της οικοτεχνίας

Μοναδικός μεγαλεπήβολος στόχος της οικοτεχνίας για το μέλλον είναι να βελτιώνεται καθημερινά και να προσφέρει καινούρια και ακόμα πιο συναρπαστικά πούρα στους καπνιστές. Τα πούρα VAMMA DEL SOL κυκλοφορούν σε τρεις τύπους: Corona, Petit Corona και Robusto.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα