Αλληλεγύη στο Hot Spot Γιαννιτσών

Η κοινότητα της Πέλλας δείχνει πρόσωπο αλληλεγύης απευθύνοντας έκκληση συγκέντρωσης ειδών άμεσης ανάγκης για το πρώτο Hot Spot στα Γιαννιτσά.

Parallaxi
αλληλεγύη-στο-hot-spot-γιαννιτσών-100301
Parallaxi

IMG_2473 - Αντίγραφο

Εικόνα: Παύλος Νεράντζης

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα που είχαν σημειωθεί ενάντια στους πρόσφυγες στην Πέλλα, με κάψιμο του στρατοπέδου κι έπειτα όργωμα των χωραφιών όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν, η κοινότητα της Πέλλας δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, αυτό της αλληλεγύης, απευθύνοντας έκκληση συγκέντρωσης ειδών άμεσης ανάγκης για το πρώτο Hot Spot που λειτουργεί ήδη στα πρώην Δημοτικά σφαγεία.

Η Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών και Περιχώρων “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ” σημειώνει:

“Οι πρόσφυγες ήρθαν στα Γιαννιτσά. 1.000 περίπου άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ αλλά και άλλα μέρη, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, βρέφη και μικρά παιδιά, εγκαταστάθηκαν στο χώρο που ετοιμάστηκε (κι ακόμα βέβαια ετοιμάζεται) στα πρώην Δημοτικά σφαγεία. Τη σίτισή τους την έχει αναλάβει ο Στρατός, τη φύλαξη του χώρου η Αστυνομία και την καθαριότητα ο Δήμος. Σε λίγες ημέρες θα οριστεί συντονιστής της λειτουργίας του camp.

Δεν είναι τώρα η ώρα της κριτικής για την κακή επιλογή του χώρου, τις ελλείψεις, τις σκοπιμότητες, τα λάθη και τις ολιγωρίες. Θα γίνει κι αυτό και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Τώρα, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, είναι η ώρα οργάνωσης της αλληλεγγύης και της αμέριστης συμπαράστασής μας, υλικής και ηθικής, στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους. Αλλά και της βελτίωσης όσων μπορούν να βελτιωθούν, ώστε η διαμονή τους να γίνει ανθρωπινότερη.

Ο συνταγματάρχης που έχει την ευθύνη διαμόρφωσης και οργάνωσης του χώρου αλλά και καταγραφής των προσφύγων ζήτησε από όλους (και τους εθελοντές) να αφεθεί για μια – δυο μέρες ο στρατός απερίσπαστος στο έργο αυτό, δείχνοντας ειλικρινή προθυμία για συνεργασία. Επομένως δεν βοηθάει σε τίποτε, μάλλον δυσκολεύει την κατάσταση, το να πηγαίνει ο καθένας μόνος του είτε ζητώντας είτε πληροφορίες είτε μεταφέροντας πράγματα που νομίζει πως θα είναι χρήσιμα, όσο καλοπροαίρετα κι αν το κάνει.

Τα πράγματα για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως μας τα ζήτησαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι που κέντρου, είναι:

1) Βρεφικά γάλατα σε σκόνη (πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή κάτω και πάνω από 6 μηνών) 2) Παιδικές τροφές (φρουτόκρεμες, κρέμες κ.λπ.) 3) Γάλατα μακράς διάρκειας που διατηρούνται εκτός ψυγείου 4) Πάμπερς 5) Σερβιέτες 6) Μωρομάντιλα 7) Χαρτί υγείας 8) Είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, χαρομάντιλα, σαμπουάν, ξυριστικά κ.λπ.) 9) Φακοί 10) Πλαστικές λεκάνες για το μπάνιο των βρεφών αλλά και για το πλύσιμο των ρούχων 11) Βραστήρες 12) Μπιμπερό 13) Φάρμακα

(Χώρος συγκέντρωσης δίπλα στο παλιό πρακτορείο του Κ.Τ.Ε.Λ.)

Μπορούμε επίσης να συγκεντρώνουμε (αλλά δεν θα τα πάμε αμέσως στον καταυλισμό) κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, κριτσίνια, φρυγανιές, νερά και χυμούς σε μικρές συσκευασίες, καραμέλες, κονσέρβες (όχι χοιρινό) κ.λπ. καθώς και παιχνίδια για τα παιδιά.

Δεν χρειάζονται τρόφιμα, είτε μαγειρεμένα είτε αμαγείρευτα (πρώτη ύλη), επειδή τη σίτιση την έχει αναλάβει ο στρατός, ούτε άλλα ρούχα σ’ αυτή τη φάση, επειδή έχουν συγκεντρωθεί ήδη μεγάλες ποσότητες και δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα αποθήκευσης άλλων και διάθεσής τους.

Επίσης χρειάζονται άνθρωποι που γνωρίζουν αραβικά ή περσικά, για να βοηθήσουν στη μετάφραση.

Αν κάποιος μπορεί να διαθέσει δωρεάν κάποιον αποθηκευτικό χώρο, θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Τηλέφωνα επικοινωνίας και συνεννόησης: 2382024064, 2382020002, 6976640587, 6944189528.

ΥΓ1. Αντί για τις ρατσιστικές και ξενόφοβες κραυγές που χύνουν το δηλητήριό τους στο διαδίκτυο, λέμε στους πρόσφυγες «καλώς ορίσατε». Σ’ αυτούς δε που μίζερα λένε πως «η συνδρομή μας στην επίλυση του προβλήματος δεν είναι απεριόριστη», απαντάμε πως «η αλληλεγγύη μας δεν έχει όρια». ΥΓ2. Η βοήθειά μας προς τους πρόσφυγες στην Ειδομένη θα συνεχιστεί, όσο εσείς συνεχίζετε να βοηθάτε και βέβαια μόλις εξομαλυνθεί εκεί η κατάσταση. ΥΓ2. Ειδομένη: «Συγγνώμη Βέλγιο», έγραφε με μαρκαδόρο στο κορμί του ο μικρός Σύρος πρόσφυγας που στεκόταν στις σιδηροδρομικές γραμμές και σ’ ένα χαρτόνι ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Εμείς είμαστε πρόσφυγες, δεν είμαστε τρομοκράτες».

Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πρέπει να νικήσουν το φόβο. Δεν πρέπει να ηττηθούν από το φανατισμό, το θρησκευτικό μίσος και το ρατσισμό.”

Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών και Περιχώρων “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα