Αλμπέρ Καμύ- Σκοτώθηκε σαν σήμερα πριν 60 χρόνια
Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο φιλόσοφο-συγγραφέα.
“This heart within me I can feel, and I judge that it exists. This world I can touch, and I likewise judge that it exists. There ends all my knowledge, and the rest is construction.” – Albert Camus (1913-1960)https://t.co/HGcRQ1cz2b #OTD #philosophy pic.twitter.com/fth7Y5FoFZ
— SciHi (@SciHiBlog) January 4, 2020
Σαν σήμερα, πριν 60 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος φιλόσοφος- λογοτέχνης- συγγραφέας, Αλμπέρ Καμύ (7 Νοεμβρίου 1913 – 4 Ιανουαρίου 1960).
Ο ίδιος, αποτέλεσε έναν από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα, ενώ για πολλούς θεωρείτο είδωλο.
Υπήρξε ιδρυτής του παραλογισμού καθώς και ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός.
Χρωστά σχεδόν εξίσου τη φήμη του στα μυθιστορήματά του Ο Ξένος και Η Πανούκλα, στα θεατρικά του έργα Καλιγούλας και Οι δίκαιοι και τέλος στα φιλοσοφικά του δοκίμια Ο Μύθος του Σίσυφου και Ο επαναστατημένος άνθρωπος.
Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατό του, αξίζει σίγουρα να γνωρίζεις τα εξής 10 πράγματα γι’ αυτόν:
#1 Μια ζωή δίχως πλούτη
“The struggle itself towards the heights is enough to fill a man’s heart.
One must imagine Sisyphus happy.”
——Albert Camus, The Myth of Sisyphus pic.twitter.com/HnfyFzNT1Z
— Emir Han (@RealEmirHan) January 4, 2020
Παρά την ένδοξη πορεία του, ο Καμύ γεννήθηκε στην Αλγερία από πατέρα Γάλλο χωρικό, και μητέρα Ισπανίδα μέσα στην ένδεια. Η ζωή του, μάλιστα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύκολη.
#2 Η ιδιαίτερη γνωριμία με τον πατέρα του
Ο μικρός Αλμπέρ γνώρισε τον πατέρα του μέσα από μια φωτογραφία και μια σημαντική οικογενειακή ιστορία: την περιγραφή της έντονης αποστροφής που έδειξε ο πατέρας του μπροστά στο θέαμα μιας εκτέλεσης. Απίστευτο…
#3 Η φυματίωση
Μετά το απολυτήριο λυκείου, ο Καμύ πήρε πτυχίο ανωτάτων σπουδών στη φιλολογία, της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλά η φυματίωση- που στα 1930 είχε την πρώτη του κρίση- τον εμπόδισε να περάσει τον διαγωνισμό πιστοποίησης που θα του επέτρεπε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Για λόγους υγείας αποχώρησε από την οικογενειακή εστία και έμεινε για ένα διάστημα σε έναν θείο του. Αργότερα, για να τα βγάλει πέρα παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα και έκανε διάφορες δουλειές.
#4 Οι εχθροί
Εργάστηκε στην εφημερίδα Front populaire, του Πασκάλ Πιά. Το 1940, η κυβέρνηση της Αλγερίας απαγόρευσε την εφημερίδα και φρόστισε ώστε ο Καμύ να μη ξαναβρεί δουλειά.
#5 Η ρήξη με τον Σαρτρ
Το 1952 ο φιλόσοφος ήρθε σε ρήξη με τον Ζαν Πωλ Σαρτρ με τη δημοσίευση στο περιοδικό Μοντέρνοι καιροί του άρθρου από τον Ανρί Ζανσόν που προσάπτει στην εξέγερση του Καμί ότι είναι «εκ προθέσεως στατική».
#6 Ο μυστηριώδης θάνατος
Ο Καμί βρήκε τον θάνατο στις 4 Ιανουαρίου 1960, πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 47 του, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Βιλμπλεβέν της Υόν, όταν ο οδηγός και συγγενής του στενού του φίλου Γκαλιμάρ παρεκκλίνει της πορείας του και ρίχνει το αυτοκίνητο μάρκας Facel-Vega σε ένα δέντρο.
Son éditeur Michel @Gallimard était au volant de la Facel Vega qui a fini contre un platane. Albert Camus avait 47 ans. https://t.co/kTZqWKQnx8
— renaud candelier (@renaudcandelier) January 4, 2020
Οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για υπερβολική ταχύτητα, 130 χλμ/ω, αδιαθεσία του οδηγού ή σκάσιμο του ελαστικού, αλλά ο συγγραφέας Ρενέ Ετιάμπλ διαβεβαιώνει ότι μετά από επίμονες μελέτες είχε στα χέρια του αποδείξεις ότι η Facel-Vega ήταν ένα κινητό φέρετρο – ωστόσο καμία εφημερίδα δεν δέχτηκε να τις δημοσιεύσει.
#7 Η άρνηση ομολογίας πίστεως
“Only the one who does not know what is life may believe that it is beautiful and easy.”
Albert Camus,
Notebooks 1935-1942 pic.twitter.com/hLcXXtP3LF
— Emir Han (@RealEmirHan) January 4, 2020
Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ο σπουδαίος Αλμπέρ αρνήθηκε να εκφράσει ομολογία πίστεως στον Θεό, στην ιστορία ή στη λογική, ήρθε σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό, τον Μαρξισμό και τον Υπαρξισμό. Δεν σταμάτησε ποτέ την πάλη ενάντια στα ιδεολογήματα και τις αφαιρέσεις που αποστρέφονται την ανθρώπινη φύση.
#8 Καμύ, ένας συγγραφέας «ανθρώπινος»
Είναι γνωστό πως μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του ο λατρεμένος Καμύ έγραφε για τους ανθρώπους, για «τα παθήματα της ψυχής» και για το «παράπονο των εγκλείστων στον εαυτό τους» ανθρώπων. Άλλωστε, ήταν ο κατ’ εξοχήν «ανθρώπινος» συγγραφέας.
#9 Τα αποφθέγματά του, μέρος της μεγάλης σοφίας του!
MINIMA ET MORALIA Verso la luce. Ricordando Albert Camus: di Rossella Farnese Il 4 gennaio 1960, sulla strada per Parigi, presso Villeblevin, moriva Albert Camus: un incidente d’auto a bordo di una Favel Vega FV3B guidata dal suo editore Michel… https://t.co/fQtubj7bn8 pic.twitter.com/np4u1Zto6r
— giovanni dall’olio (@giovannidalloli) January 4, 2020
Ακόμα και μερικά από τα αποφθέγματά του, αποδεικνύουν πως ο Καμύ υπήρξε ένας σοφότατος άνθρωπος. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά και θα συμφωνήσετε:
Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.
Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.
Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής.
Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή μόνο αυτοί που δεν την έχουν ζήσει.
Η αλήθεια, όπως και το φως, τυφλώνει.
#10 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Το 1957 ο Καμύ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.
Με πληροφορίες από Βικιπαιδεία