Αν όχι τώρα πότε; Mini οδηγός για να μη χρονοτριβείς
Μερικά απλά βήματα για να σταματήσεις επιτέλους να αναβάλεις τις υποχρεώσεις σου.
Εάν με την έναρξη της νέας σεζόν αποφάσισες να βελτιωθείς ως άνθρωπος ξεκινώντας από το να σταματήσεις να χρονοτριβείς έχεις κλικάρει σωστά. Για εσένα, λοιπόν, που κάθε σου υποχρέωση, μικρή ή μεγάλη, χωρά αναβολή σου έχουμε λύσεις. Ιδού ένας μικρός αλλά χρηστικότατος οδηγός που θα σε βοηθήσει:
#1 Κάνε το πρώτο (μικρό) βήμα
Αυτό το πρώτο βήμα το έχεις… κάνει. Κι όμως. Έχεις ήδη μπει στη διαδικασία να διαβάσεις αυτό το άρθρο αντί να το προσθέσεις στη λίστα σου και να του ρίξεις μια ματιά αργότερα ή και να το αγνοήσεις. Αυτό το βηματάκι είναι ίσως το σημαντικότερο μιας και δείχνει καταρχάς θέληση από μέρους σου να νικήσεις την αναβλητικότητά σου.
#2 Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου, όχι μόνο το χρόνο σου
Πολλές φορές νομίζεις ότι πρέπει να έχεις καλή διάθεση για να κάνεις κάτι. Έτσι περιμένεις, περιμένεις, περιμένεις. Λάθος. Το να θεωρείς πως δεν είσαι σε ψυχολογική κατάσταση να κάνεις κάτι μπορεί μονάχα να σε οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο.
Πρέπει επιτέλους να αναλογιστείς γιατί καταλήγεις σε αυτήν την τακτική «ρύθμισης των συναισθημάτων σου». Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρονοτριβούν. Με άλλα λόγια μπορεί να χρειαστείς κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει σε αυτό ή μπορείς ο ίδιος να βοηθήσεις τον εαυτό σου.
#3 Σκέψου λογικά: Είσαι σίγουρος πως χρονοτριβείς;
Μια εύκολη λύση είναι να επανεξετάζεις κριτικά οποιεσδήποτε καθυστερήσεις. Τελικώς ίσως διαπιστώσεις πως αυτές δεν οφείλονταν στη δική σου αναβλητικότητα. Θα μπορούσε έτσι να σου φύγει ένα βάρος και να μη νιώθεις πια τύψεις.
Για παράδειγμα, οι μελετητές έχουν διαπιστώσει πως η χρόνια αργοπορία στη δουλειά δεν έχει τόσο να κάνει με το άτομο όσο με τον χαμηλό μισθό και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης.
#4 Σταμάτα να επιρρίπτεις ευθύνες συνεχώς στον εαυτό σου
Όταν αισθάνεσαι μόνο αρνητικά συναισθήματα όπως ντροπή ή φόβο π.χ για την αργοπορία σου, δεν μπορείς να έχεις ποτέ μια αντικειμενική εικόνα της κατάστασης. Μάλιστα, όταν αισθάνεσαι κακός επειδή καθυστέρησες σε κάποια δουλειά, αρχίζεις να θυμάσαι όλες εκείνες τις φορές που έκανες το ίδιο στο παρελθόν, λένε οι ειδικοί. Έτσι, το μόνο που κερδίζεις είναι μερικά ακόμα αρνητικά συναισθήματα και φυσικά ουδείς λόγος προς βελτίωση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να συγχωρείς τον εαυτό σου όπως το κάνεις για τους άλλους; Πες απλώς πως δεν είσαι ο πρώτος που χρονοτριβεί, ούτε και ο τελευταίος.
Πηγή: Quartz at Work