Αναβλητικότητα και παράγοντες που την ευνοούν
Ένα από τα πιο καίρια προβλήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι η αναβλητικότητα.
Λέξεις: Φωτεινή Μιχαλοπούλου
Ένα από τα πιο καίρια προβλήματα με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι η αναβλητικότητα. Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτήν την κατάσταση κατά μια έννοια θα λέγαμε ότι επρόκειτο για μία συστηματική μετάθεση ορισμένων εργασιών σε μελλοντικό χρόνο. Γύρω από αυτή την έννοια διαμορφώνεται και το εξής ερώτημα: Τι είναι αυτό που μας κάνει αναβλητικούς και παίρνουμε την απόφαση να αποφύγουμε να ολοκληρώσουμε η τουλάχιστον να ολοκληρώσουμε έγκαιρα, τον στόχο μας, γνωρίζοντας μάλιστα τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας;
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, οι ρίζες της αναβλητικότητας εντοπίζονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων μας κυρίως λόγω της αυξημένης παρεμβατικότητας ορισμένων γονιών που δεν αφήνουν το περιθώριο στα παιδιά να αναλάβουν από μόνα τους πρωτοβουλίες ή αναλαμβάνουν οι ίδιοι να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους. Με τον τρόπο αυτό το παιδί εφησυχάζεται επαρκώς, με αποτέλεσμα να παραμένει συναισθηματικά προστατευμένο στη θέα της ανάληψης των ευθυνών του. Άλλος ένας παράγοντας που προωθεί την προσωρινή ματαίωση των υποχρεώσεων του ατόμου οφείλεται στο φόβο μιας επικείμενης αποτυχίας και η υπόθεση για κάποιο πρόσκαιρο στιγματισμό από τον κοινωνικό του κύκλο το ακινητοποιεί συναισθηματικά από την εκπλήρωση των στόχων του. Αδιαμφισβήτητα μπορούμε να εκμαιεύσουμε το συμπέρασμα ότι η παραπάνω παθολογική συμπεριφορά προκύπτει από την υπέρμετρη προσπάθεια του ατόμου κάθε φορά που αναλαμβάνει μια εργασία να επιθυμεί την τελειότητα, συμπεριφορικό σύμπλεγμα που προάγεται από τις κοινωνικές νόρμες της εκάστοτε εποχής. Το παραπάνω επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την συνεχή ανάδειξη προτύπων που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν μια άμορφη μάζα ομοίων όπου κανένας δεν έχει δικαίωμα σε λανθασμένες ενέργειες που παρεκκλίνουν από τον κοινωνικό καθωσπρεπισμό.
Ιδιαίτερα αναβλητικοί παρουσιάζονται οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από σημαντική έλλειψη αυτοπεποίθησης και στο φόβο μιας πιθανής αποτυχίας όταν φτάσει « η ώρα της κρίσης» δίνουν παράταση σε ό,τι τους δημιουργεί συναισθηματική ανασφάλεια και συστηματικό στρες με αποτέλεσμα να είναι δυσλειτουργικοί στο κομμάτι των εργασιακών αλλά και κοινωνικών τους σχέσεων.
Συνεπώς, η αναβλητικότητα είναι ένα φαινόμενο-πρόβλημα που πολλάκις αποτελεί τροχοπέδη για την προσωπική ανάπτυξη και παραγωγικότητα των ατόμων στην καθημερινότητα τους. Και παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στις ψυχιατρικές παθήσεις χρήζει άμεσης ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης για την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή.