Life

Αντέχουν οικονομικά οι νέοι τις καλοκαιρινές διακοπές; Τι παίζει με τις τιμές στα νησιά

Ελλάδα ή εξωτερικό; Κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα, ξενοδοχεία ή εξοχικά φίλων; - Οι οικονομικές λύσεις που έχει επιλέξει η νεολαία για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
αντέχουν-οικονομικά-οι-νέοι-τις-καλοκ-477241
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

«Απαγορευμένες και φέτος οι διακοπές για τους Έλληνες» και «Λιγότερες ημέρες προτιμούν για τις διακοπές τους οι Έλληνες» βλέπουμε να παίζουν στους τίτλους των ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αναζητήσεις για αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, διαμονή και οικονομικούς προορισμούς έχει ήδη ξεκινήσει και οι νέοι έχουν… πανικοβληθεί με τις υψηλές τιμές που αντικρίζουν για ακόμα μία χρονιά.

Η διαφυγή από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα είναι αυτό για το οποίο όλοι ανυπομονούν. Η ξεγνοιασιά των διακοπών, με την αλμύρα στα μαλλιά, την μπύρα στην αμμουδιά και τις βραδινές περατζάδες στα πλακόστρωτα ενός νησιού, αποτελούν την απόλυτη επιβράβευση τους μήνες του καλοκαιριού και κάτι το οποίο, προ οικονομικής κρίσης, ήταν αυτονόητο. Τα πράγματα όμως, όσο πάνε και δυσκολεύουν, με τις αυξήσεις στις τιμές διαμονής και μεταφοράς στα ελληνικά νησιά, ειδικά σε περιόδους high season, να αποτελούν το κυριότερο τέλμα της νεολαίας – και όχι μόνο, με εναλλακτική λύση πλέον, τις αποδράσεις στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έρευνα της Revolut, 7 στους 10 Έλληνες θα περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, το 15% θα ταξιδέψει σε προορισμούς στην Ευρώπη, ενώ μόλις το 2% θα ταξιδέψει εκτός της ηπείρου. Οι αγαπημένοι προορισμοί όσων ταξιδέψουν στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, με τους ερωτηθέντες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να είναι κυρίως άτομα ηλικίας 25-34 ετών (24%).

Σύμφωνα με poll της Parallaxi, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, το 55% των συμμετεχόντων τόνισε πως θα πάει φέτος διακοπές στην Ελλάδα, το 13% στο εξωτερικό, ενώ το 32% δήλωσε ότι δεν θα πάει πουθενά φέτος το καλοκαίρι.

ΠΡΩΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΝΑ ΜΠΑΝΙΑ-ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Θα κάνουμε οικονομία όσο είμαστε στο νησί»

«Μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά τυχερή με τις διακοπές του φετινού καλοκαιριού, μιας και έχω ήδη κανονίσει να πάω σε δύο μέρη. Ο ένας προορισμός είναι η Κέρκυρα, για 4 διανυκτερεύσεις, ο οποίος για ένα ελληνικό νησί τη φετινή σεζόν έχει βγει – διαμονή και μεταφορά – γύρω στα 300 ευρώ, που λυπάμαι που το λέω, αλλά θεωρείται οικονομικό, αν συγκρίνουμε το πόσο με αντίστοιχους ελληνικούς προορισμούς. Βεβαία, ήδη γνωρίζω, ότι τα χρήματα αυτά, σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα ξοδέψουμε στο νησί, θα αγγίξουν τουλάχιστον τα 600 ευρώ στο σύνολο. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στο νησί, θα προσπαθούμε όσο μπορούμε να κάνουμε οικονομία και να μην ξοδεύουμε μεγάλα ποσά σε εξόδους και φαγητά.

Από την άλλη, έχω κανονίσει να πάω για ένα 3ήμερο στη Σαμοθράκη, η οποία είναι γνωστή για το κάμπινγκ της. Ωστόσο, επειδή εγώ με την παρέα μου δεν είμαστε αυτής της φάσης, προτιμήσαμε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που ήταν μία πολύ καλή οικονομική επιλογή. Συγκρίνοντας τα δύο νησιά, Σαμοθράκη και Κέρκυρα, οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση. Στη Σαμοθράκη μπορούμε να πάρουμε πάνω στο πλοίο, το αμάξι, που ήταν μία πολύ καλή και φθηνή επιλογή, ενώ κάτι τέτοιο για την Κέρκυρα δεν μας συνέφερε καθόλου οικονομικά και οι τιμές για ενοικίαση αυτοκίνητου είναι εξωφρενικές στο νησί, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που θα αναγκαστούμε να κάνουμε».

– Σαββίνα, 22 ετών

«Δεν βρήκαμε νησί με προσιτές τιμές, ειδικά με τα έξοδα μεταφοράς από τη Θεσσαλονίκη»

«Δεν υπάρχουν οικονομικές επιλογές στα ελληνικά νησιά φέτος, ούτε καν για τους φοιτητές. Κάναμε μεγάλη έρευνα για να βρούμε με την παρέα μου μία οικονομική επιλογή και καταλήξαμε στο κάμπινγκ στη Σαμοθράκη, κάτι το οποίο κάναμε και πέρυσι. Πραγματικά, μέχρι και με τις φοιτητικές εκπτώσεις, οι τιμές για τη μεταφορά από τη Θεσσαλονίκη σε οποιοδήποτε νησί είναι απαγοητευτικές, είτε με ακτοπλοϊκά, είτε με αεροπορικά. Ψάξαμε ακόμα να πάμε και με ΚΤΕΛ στην Αθήνα και από εκεί να ταξιδέψουμε κάπου, αλλά δυστυχώς πάλι το ποσό, ήταν εκτός budget. Γενικότερα, η μεταφορά από Θεσσαλονίκη είναι βάσανο, γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε να ταξιδέψεις κάπου αλλού για να πάρεις αεροπλάνο ή πλοίο και να φτάσεις με επιτυχία και χωρίς κούραση στον προορισμό σου. 

Το κάμπινγκ προφανώς έχει μία ταλαιπωρία, αλλά δεν συγκρίνονται τα ποσά που θα ξοδέψουμε σε αυτό, σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Είναι θετικό το γεγονός ότι το έχουμε ξανακάνει και γνωρίζουμε τη διαδικασία, οπότε μας είναι εύκολο και οικονομικό, μιας και έχουμε ήδη τον εξοπλισμό. Η Σαμοθράκη είναι ένα πολύ οικονομικό νησί με φθηνές επιλογές σε διασκέδαση και φαγητό, οπότε σε συνδυασμό με το κάμπινγκ αποτελεί μια ιδανική λύση για φοιτητοπαρεά. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσουμε και μερικά τριήμερα σε εξοχικά φίλων, για να μην ξεμείνουμε αποκλειστικά στην πόλη». 

– Αποστολία, 20 ετών

«Άλλες χρονιές, αρχές Ιουνίου είχαμε ήδη αποφασίσει πού θα πάμε και είχαμε κλείσει τουλάχιστον τη μεταφορά ή τη διαμονή. Φέτος, ακόμα το ψάχνουμε…»

«Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μου εποχή, πάντα μου αρέσει και έχω ανάγκη να ξεφεύγω έστω και για λίγο από τη ρουτίνα του χειμώνα! Αγαπώ τα ταξίδια, είτε σε εξωτερικό είτε στην Ελλάδα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πάντα προτιμώ κάποιο ελληνικό νησί για να περνάω τις καλοκαιρινές διακοπές μου. Πλέον όμως, ακόμα και αυτές οι 5 μέρες σε ένα νησί το καλοκαίρι, είναι ανέφικτες με τις τιμές να έχουν εκσφενδονιστεί στα ύψη. Ακόμα και οι φοιτητικές τιμές στα εισιτήρια που μπορεί να χρησιμοποιήσω το πάσο μου, μιας και ισχύει ακόμα, είναι πανάκριβες. Πέραν των εισιτηρίων, ακτοπλοϊκών και λεωφορείων, το κόστος διαμονής στους περισσότερους προορισμούς, είναι αρκετά υψηλό και αυτό με περιορίζει ακόμη περισσότερο. Κοιτάζοντας ωστόσο και τις επιλογές στο εξωτερικό, σκέφτομαι τελικά μήπως το επιλέξω για κάτι εναλλακτικό καθώς πολλοί προορισμοί στο εξωτερικό είναι εξίσου ακριβοί με τα νησιά της Ελλάδας ή ακόμα και πιο… φθηνοί, μιας και υπάρχει και η επιλογή των hostel.

Το οικονομικό αποτελεί πάντα τον βασικό γνώμονα με τον οποίο θα αποφασίσω τον τύπο διακοπών μου και φέτος τα πράγματα είναι, δυστυχώς, πιο δύσκολα από ποτέ. Άλλες χρονιές, αρχές Ιουνίου είχαμε ήδη αποφασίσει τον προορισμό μας και είχαμε κλείσει τουλάχιστον  τη μεταφορά ή τη διαμονή. Φέτος ακόμα ψάχνουμε μέχρι να βρούμε ποιο πακέτο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και πού μπορούμε να πάμε χωρίς να κοιτάμε συνέχεια το πορτοφόλι μας και αν μας φτάνουν τα λεφτά. Το καλό με τη δική μου περίπτωση είναι ότι κατάγομαι από το νησί της Χίου, όποτε σίγουρα θα περάσω κάποιες μέρες στο πατρικό μου και έχω αυτό το προνόμιο». 

– Κωνσταντίνα, 24 ετών

«Φέτος θα συνδυάσουμε διακοπές με… δουλειά»

«Η σχέση μου πηγαινοέρχεται συχνά στην Πάργα, λόγω δουλειάς. Οπότε για φέτος, μιας και ό,τι έχουμε ψάξει για διακοπές εντός Ελλάδας, ξεφεύγει αρκετά από το budget μας, αποφασίσαμε να μείνουμε μερικές ημέρες εκεί, συνδυάζοντας τη δουλειά με τις καλοκαιρινές διακοπές. Με μερικές μέρες άδεια, θα κάνουμε όσο μπορούμε κάποια μονοήμερη σε κοντινά μέρη, όπως είναι οι Παξοί και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε κατά κάποιον τρόπο να έχουμε την καλοκαιρινή μας απόδραση. Όσο είμαστε εκεί πέρα, τα πόσα που θα ξοδεύουμε θα είναι περιορισμένα, μιας και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι κυρίως να ευχαριστηθούμε τη θάλασσα και να ξεκουραστούμε, οπότε δεν θα έχουμε πολλές εξόδους. Γυρνώντας στη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθούμε να πηγαίνουμε μονοήμερες στη Χαλκιδική και αν μας το επιτρέψει και η δουλειά, να μείνουμε μερικές μέρες εκεί, μιας και έχουμε εξοχικό».

– Κυριακή, 25 ετών

«Θέλαμε περισσότερες διανυκτερεύσεις, αλλά δεν κλείσαμε λόγω των ακριβών τιμών»

«Φέτος, επιλέξαμε με τη σχέση μου, να πάμε για 3 διανυκτερεύσεις, διακοπές στην Ιταλία, αρχές Ιουνίου. Η αλήθεια είναι ότι την επιλέξαμε γιατί το είχαμε σαν όνειρο να πάμε στο συγκεκριμένο μέρος και όχι απαραίτητα γιατί αποτελούσε τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό. Θα θέλαμε μέσα στο καλοκαίρι να κλείσουμε διακοπές και σε έναν ελληνικό καλοκαιρινό προορισμού, εκτός από την Ιταλία, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία, ακόμα δεν μπορούμε να κανονίσουμε κάτι. Ψάξαμε πάρα πολύ για να κλείσουμε τα εισιτήρια στην Ιταλία, τα οποία μετά από δύο βδομάδες έρευνας καταφέραμε να τα κλείσουμε σχετικά οικονομικά. Ωστόσο, αν θες ένα άνετο ξενοδοχείο ή airbnb σε καλή περιοχή, οι τιμές δυστυχώς είναι πολύ ανεβασμένες, δεν βρίσκεις κάτι με λιγότερα από 100 ευρώ το βράδυ. Εμείς, βρήκαμε μία φθηνή λύση, με 70 ευρώ τη διανυκτέρευση, η οποία όμως είναι εκτός κέντρου, αλλά όχι πολύ μακριά από αυτό. Σίγουρα θα κλείναμε περισσότερες ημέρες άμα μπορούσαμε, για να εκμεταλλευτούμε τις καλοκαιρινές μας άδειες, αλλά δεν το κάναμε λόγω των υψηλών τιμών».

– Χρύσα, 25 ετών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα