Απίστευτος ο αριθμός θανάτων από τροχαία στο Όσλο το 2019

Ένας αριθμός να τον συγκρίνεις με άλλες χώρες...

Parallaxi
απίστευτος-ο-αριθμός-θανάτων-από-τροχ-534875
Parallaxi

Το παράδειγμα δίνει για μία ακόμη φορά η Νορβηγία, μετά την είδηση του αριθμού των θανάτων από τροχαία στο Όσλο το 2019, που προκάλεσε πλήθος θετικών σχολίων για την οδική ασφάλεια στην πόλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόλις ένα άτομο- από όλες τις ηλικιακές ομάδες- έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, στο Όσλο το 2019.  

Πέρα όμως από το πρωτοφανές αυτό γεγονός, σημαντικό είναι επίσης πως για πρώτη φορά, κανένα παιδί ηλικίας κάτω των 16 δεν πέθανε στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του 2019.

Ωστόσο, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία στην υπόλοιπη χώρα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συγκεκριμένα 110 το 2019 έναντι 108 το 2018.

Όπως μεταδίδει τοπική εφημερίδα, ο δεύτερος χαμηλότερος αριθμός θανάτων από τροχαία ήταν το 2017, οπότε και πέθαναν τρεις άνθρωποι σε δρόμους της πρωτεύουσας.

Κατά τα στοιχεία της νορβηγικής δημόσιας διοίκησης για τα οδοστρώματα που αφορούν στα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους της πόλης φαίνεται να έχει μειωθεί απίστευτα από 41 θανάτους το 1975.

Μάλιστα, στην ίδια χώρα καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων από τροχαία στην Ευρώπη το 2017,  με αναφορές σε 20 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Η σύγκριση με άλλες χώρες

Τα τελευταία αυτά αποτελέσματα ωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, στο Λονδίνο, το 2019 από τις αρχές Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση την τάξεως των 22 από την ίδια περίοδο το 2018.

Παρόλα αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τροχαία ατυχήματα, με λιγότερους από 30 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Οι πιο επικίνδυνες χώρες στην ΕΕ αναφορικά με την οδική ασφάλεια είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, η οποία έχει κατά μέσο όρο πάνω από 90 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Το όραμα Vision Zero- Ένα στοίχημα που πέτυχε

Το 2002, η νορβηγική κυβέρνηση εισήγαγε το “Vision Zero” ως μέρος του εθνικού σχεδίου μεταφορών για το 2018-2029.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα όραμα που αποτελεί τη βάση για όλες τις εργασίες οδικής ασφάλειας στη Νορβηγία και αποσκοπεί στη δημιουργία συστήματος μεταφοράς στο οποίο κανείς δεν θα χάνει τη ζωή του ή θα τραυματίζεται σοβαρά στην άσφαλτο.

Η χώρα πέτυχε τελικώς χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, μειώνοντας τη μέση ταχύτητα στους δρόμους και αυξάνοντας τον αριθμό των βαρέων οχημάτων ασφαλείας στην αγορά.

Στο Όσλο, η διοίκηση εισήγαγε περιορισμούς στις ζώνες οδήγησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης και άρχισε να δημιουργεί καλώς συνδεδεμένες λωρίδες ποδηλασίας προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες να μετακινούνται σε δύο τροχούς αντί… τέσσερις.

Το Vision Zero είναι μια προσέγγιση που υιοθετήθηκε επίσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σάντικ Χαν, ο δήμαρχος του Λονδίνου, στοχεύει στο 80% όλων των ταξιδιών στην πρωτεύουσα δίχως αυτοκίνητα μέχρι το 2041, στο πλαίσιο της στρατηγικής μεταφορών της πόλης, σύμφωνα με το Vision Zero.

Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας αλλά και του Λονδίνου;

Πηγή: Independent

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα