Από τη Μέση Γη στην Casa Bianca

Εσύ πόσο χόμπιτ νιώθεις; Ταξίδεψε στη Μέση Γη με πρώτη στάση στη Βίλλα Μπιάνκα για να το μάθεις.

Parallaxi
από-τη-μέση-γη-στην-casa-bianca-178467
Parallaxi

Το “Τhe Prancing Pony” είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι μέσα από την ασφάλεια της “χομπιτότρυπας” στον κόσμο του J.R.R Tolkien και του Φανταστικού. “Το Παιχνιδιάρικο Πόνυ” είναι το όνομα του μεγαλύτερου και πιο φιλόξενου πανδοχείου στη Μέση-Γη” μας αναφέρει ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και συνεχίζει τονίζοντας πως “όπως το κεντρικό σαλόνι του Prancing Pony έτσι και ο Σύλλογός μας φιλοξενεί διαφορετικούς ανθρώπους, που ζουν διαφορετικές ζωές, αλλά μοιράζονται μια κοινή στέγη, εξαιτίας της αγάπης τους για το έργο του Καθηγητή Τόλκιν. Και η μπύρα μας είναι ευλογημένη από τον Gandalf”.

prancingAυτή λοιπόν η κοινή στέγη δεν είναι άλλη απο τον “Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony“. Ενός Συλλόγου που ιδρύθηκε από μια παρέα ανθρώπων στην Αθήνα το 2002. Έκτοτε η “συντροφιά” αυτή μεγάλωσε, απέκτησε συγκεκριμένη δομή και χαρακτήρα, έγινε μια αναγνωρίσιμη οντότητα στον χώρο του ελληνικού φανταστικού. Η ανάπτυξη των social media έδωσε την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με φίλους που βρίσκονται μακριά από την Αθήνα. Πλέον, ο Σύλλογος αριθμεί πάνω από εκατό μέλη στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ πέρυσι δημιουργήθηκε και επίσημο Τμήμα Β. Ελλάδας. “Η αρχική παρέα έχει πλέον ωριμάσει, ωστόσο είναι πάντα παρούσα, μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη για τον Tolkien στους νεότερους” μας τονίζει.

fantasticonΤο “The Prancing Pony” στοχεύει στην διάδοση του έργου του Καθηγητή J.R.R. Tolkien στο ευρύτερο κοινό, με σεβασμό στη δημιουργία του και αγάπη για το Φανταστικό, καθώς και η δημιουργία μιας κοινότητας, όπου όλοι οι λάτρεις του έργου του Καθηγητή θα έχουν την ευκαιρία να βρουν ο ένας τον άλλο, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να πάρουν πληροφορίες και ανακαλύψουν άλλες πτυχές του.

“Κάθε μέλος ασχολείται με το κομμάτι του έργου που τον ή την καλύπτει περισσότερο. Κάποιοι μένουν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και το Χόμπιτ, άλλοι εμβαθύνουν σε πιο ακαδημαϊκά ζητήματα, όπως η δημιουργία των γλωσσών ή το μυθολογικό υπόβαθρο των ιστοριών. Και κάποιοι άλλοι εμπνέονται και εκφράζουν μέσα από αυτό την καλλιτεχνική τους φύση” επισημαίνει ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπίσης τονίζει στην Parallaxi με έντονη την αίσθηση του χιούμορ πως σε έναν χώρο γενικά ετερόκλητο οι προτιμήσεις των μελών “δεν κρατιούνται”. “Ειδικά μετά από λουκούλλεια γεύματα (χομπιτιάσματα στην αργκό του Συλλόγου) οι διαφορετικές απόψεις τίθενται επί τάπητος και ξεσπούν ομηρικές διαμάχες”.

Ο Σύλλογος είναι μέλος του International Tolkien Fellowship και έχει καλές σχέσεις με όλους τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αντιπροσωπείες του έχουν παραβρεθεί σε μεγάλες διεθνής διοργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις, όπως το Oxonmoot, το ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο του Καθηγητή στην Οξφόρδη, το Tolkien 2005 στο πανεπιστήμιο του Birmingham, το γερμανικό Thing, το ολλανδικό Lustrum και το ιταλικό Hobbiton. Αντίστοιχα, έχουν υποδεχτεί επώνυμους καλεσμένους στο διεθνές διήμερο “Cair Andros”, το 2007.

elvsΟι δράσεις του “The Prancing Pony” είναι συνήθως μηνιαίες και αφορούν σε παρουσιάσεις, αναγνώσεις ή το περιβόητο quiz του! Παρόλα αυτά τα μέλη του Συλλόγου έχουν και κοινωνική δράση με προσφορές αιμοδοσίας όπως και την στήριξη δομών που φιλοξενούν μικρά παιδιά. “Συμμετέχουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε μεγάλες διοργανώσεις του Φανταστικού (ΦantastiCon, Fantasmagoria). Επίσης, αποτελεί παράδοση του Συλλόγου να διοργανώνει εκδρομές για τα μέλη του, εντός και εκτός Ελλάδας, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο”.

Δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε να μην ρωτήσουμε τον Θανάση Κωνσταντόπουλο ένα από τα πιο “καυτά” αντικείμενα διαμάχης. Αυτό για τις κινηματογραφικές μεταφορές του έργου του Tolkien. “Είναι δύσκολο να το απαντήσουμε αντικειμενικά. Είναι αλήθεια ότι η κινηματογραφική διασκευή οποιουδήποτε βιβλίου θα παραλείψει ή θα διαστρεβλώσει κάποια στοιχεία του, ώστε να γίνουν πιο εύπεπτα στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε πόσοι διάβασαν τα βιβλία επηρεασμένοι από τις ταινίες, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η παγκόσμια κοινότητα φίλων Tolkien βγήκε κερδισμένη”.

τολκινTo 2017 ο Σύλλογος κλείνει 15 χρόνια ζωής και ανακήρυξε την φετινή χρονιά “Έτος Τolkien”. Η συμμετοχή του Συλλόγου θα είναι έντονη στη Fantasmagoria, στις αρχές Απριλίου, ενώ τον Μάιο ακολουθεί το Athens Tolkien Symposium ένα διήμερο, στο οποίο έχουν κληθεί να μιλήσουν εξέχοντες Έλληνες και ξένοι Ακαδημαϊκοί, δημιουργοί και λάτρεις του Καθηγητή.

*Ημερίδα γνωριμίας με το έργο του πατέρα της φανταστικής λογοτεχνίας “J.R.R.Tolkien – Ταξίδι στη Μέση-γη”. Σάββατο 11 Μαρτίου. ‘Ωρα: 14.00-20.00. Δημοτική Πινακοθήκη – Casa Bianca, Β. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη. Τηλέφωνο 231 331 8533. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα