Αποκαλύφθηκε επιτέλους η αλήθεια πίσω από το φρικιαστικό Momo Challenge
Η αλήθεια πίσω από το challenge που έχει σκορπίσει τον πανικό.
Ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με τα χαρακτηριστικά της «Μπλε Φάλαινας» που στέρησε ζωές εφήβων, είχε κάνει πριν ένα χρόνο την εμφάνισή του και έθεσε σε εγρήγορση τις Αρχές και τους γονείς παιδιών ανά τον κόσμο.
Το Momo Game θεωρείται ένα «παιχνίδι αυτοκτονίας», το οποίο κυκλοφορούσε αρχικά μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Μέσα από την εν λόγω εφαρμογή, ένας άγνωστος αποστολέας στέλνει στο υποψήφιο θύμα του βίαιες φωτογραφίες και απειλές σε περίπτωση που δεν υλοποιήσει τις διαταγές που θα λάβει.
Το εικονίδιο του Momo είναι μια φρικιαστική μορφή, με γκροτέσκα χαρακτηριστικά και μάτια που πετάγονται προς τα έξω. Με την εμφάνισή του, είχε σημάνει συναγερμός σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, στην Αργεντινή, οι Αστυνομικές Αρχές εκτίμησαν ότι ο θάνατος ενός 12χρονου κοριτσιού, συνδέεται με το online παιχνίδι. Εκτιμάται ότι αυτοκτόνησε, αφού λίγο πριν είχε τραβήξει ένα βίντεο με το κινητό της.
Στις λεγόμενες «προκλήσεις», εμφανίζεται το φρικιαστικό εικονίδιο του Momo στέλνοντάς μηνύματα και στη συνέχεια προκαλώντας τους παραλήπτες να εκτελέσουν μια σειρά από εντολές, με κίνητρο απειλές για να βλάψουν τον εαυτό τους ή να αυτοκτονήσουν. Τα μηνύματα συνοδεύονταν από τρομακτικές και ενοχλητικές εικόνες.
Το 2018, το Momo Challenge σκόρπισε τον τρόμο σε γονείς, παιδιά και χρήστες του διαδικτύου.
Τα ΜΜΕ, ξεκίνησαν να αναπαράγουν την είδηση, εντείνοντας έτσι το κλίμα φόβου, με διάφορες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του παιχνιδιού, καθώς έρχονταν στο φως ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες. Σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι αρχές ξεκίνησαν να συνδέσουν αυτοκτονίες εφήβων με το συγκεκριμένο challenge.
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2019 η Αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, δημοσίευσε στο Facebook μία δημόσια προειδοποίηση για το Momo.
Τελικά όμως ποια είναι η αλήθεια πίσω από το φρικιαστικό και ανησυχητικό αυτό challenge;
Οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας του διαδικτύου και οι άνθρωποι που μελετούν τους σύγχρονους μύθους, μελέτησαν και το συγκεκριμένο φαινόμενο. Δήλωσαν ότι πιθανόν πρόκειται για μια περίπτωση ηθικού πανικού: μια φάρσα που τροφοδοτείται από μη επαληθευμένες εκθέσεις καταστροφολογίας των ΜΜΕ.
Τα ΜΜΕ, «βοηθούν» την συγκεκριμένη πρόκληση, εφόσον ασχολούνται με αυτό. Έτσι διαδίδεται και πανικοβάλει τους χρήστες και τις οικογένειες, διαιωνίζοντας την υποτιθέμενη επικινδυνότητά του και αυξάνοντας, φυσικά, τη δημοφιλία του.
Πολλοί χρήστες του διαδικτύου, μοιράζονται προειδοποιήσεις μέσω των προφίλ τους για το Momo, αλλά ο κίνδυνος έγκειται στην επανάληψη φημών χωρίς σοβαρές αποδείξεις.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, οι περισσότεροι αριθμοί τηλεφώνου που συνδέονταν με το Momo, ήταν είτε εκτός λειτουργίας, είτε αρκετές από τις περιπτώσεις αυτοκτονιών που αρχικά συνδέθηκαν με το Momo Challenge, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι, το περιβόητο Momo να τείνει να θεωρείται μια φήμη, ένας πλαστός μύθος ή, πολύ απλά, fake news και hoax.
Ενώ κάποιοι προειδοποιούσαν πως η εικόνα του Momo εμφανίζεται και σε βίντεο του Youtube με κινούμενα σχέδια, όπως η δημοφιλής Pepa Pig, το ίδιο το Youtube δήλωσε ότι δεν βρήκε κάποιο βίντεο στην πλατφόρμα του με το Momo.
Συγκεκριμένα, το Youtube αναφέρει: «Δεν έχουμε δει πρόσφατα στοιχεία βίντεο που να προωθούν το Momo Challenge στο YouTube. Τα βίντεο που ενθαρρύνουν επιβλαβείς και επικίνδυνες προκλήσεις είναι αντίθετες με τις πολιτικές μας».
To BBC υποστηρίζει ότι ίσως πίσω από το Momo, υπάρχουν hackers, που επιθυμούν να αποσπάσουν σημαντικές προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.
Όμως σε τι είναι τελικά βασισμένη η μορφή του Momo;
Όσοι βρίσκονται τελικά πίσω από αυτό, χρησιμοποιούν ένα γλυπτό ουβουμίου, το οποίο είναι δημιούργημα της Keisuke Aisawa, στο εργοστάσιο ειδικών εφέ Link Factory.
Η επιχείρηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο Momo Challenge. Οι φωτογραφίες του περίεργου γλυπτού, δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο το 2016, τότε που το γλυπτό εκτέθηκε δημόσια για πρώτη φορά.
Το γλυπτό, ονομάζεται “Mother Bird” και η εικόνα του ίσως να είναι ενοχλητική για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί κάποιος να το θεωρήσει μάσκα, ή το παραμορφωμένο και τρομακτικό πρόσωπο μιας γυναίκας.
Το σώμα του γλυπτού,δεν παρουσιάζεται πάντοτε από τους λογαριασμούς πίσω από το “Momo” ή και από τα ΜΜΕ. Το σώμα λοιπόν, αποτελείται από ένα μικρό, φαλακρό, σώμα κοτόπουλου με πόδια πτηνού και ανθρώπινα στήθη.
Πηγή: IFLScience.com