Άρωμα Ελλάδας στο Βερολίνο με το φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin

Ο εμπνευστής του φεστιβάλ είναι ένας Έλληνας, ο Αστέρης Κούτουλας.

Parallaxi
άρωμα-ελλάδας-στο-βερολίνο-με-το-φεστι-279579
Parallaxi
Eικόνες; Αστέρης Κούτουλας, Hellas Filmbox Berlin

Άρωμα Ελλάδας στην «καρδιά» του Βερολίνου θα δώσει για τρίτη χρονιά το φεστιβάλ κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin που οργανώνει ένας Έλληνας.

Το φεστιβάλ ξεκινάει την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εμπνευστής του φεστιβάλ Αστέρης Κούτουλας «το πρώτο φεστιβάλ ήταν τον Ιανουάριο του 2016. Φέτος, γίνεται για τρίτη χρονιά, αισίως. Δεν ξεκινήσαμε την κλασική αρίθμηση που κάνουν τα φεστιβάλ, 1ο, 2ο, 3ο κλπ., ίσως γιατί είμαστε ένα …λίγο διαφορετικό φεστιβάλ από τα άλλα».

Όπως εξηγεί μάλιστα ο κ. Κούτουλας για την ιδέα και τα κίνητρα πίσω από την δημιουργία του Hellas Filmbox «ήταν ξεκάθαρα πολιτικά. Ήθελα να ακουστεί η θετική φωνή της Ελλάδας, σε μια χώρα σαν τη Γερμανία που κυριεύτηκε από την δημοσιογραφική και πολιτική μανία κατά της χώρας μου. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εκτός Ελλάδας, αλλά αυτή αισθάνομαι ως χώρα μου. Αυτό το γερμανικό δημοσιογραφικό μένος μετά το ξέσπασμα της κρίσης υπήρξε ο κινητήριος μοχλός για μένα».

«Δεν είχα καλύτερο όπλο στο μυαλό μου από την ίδια την τέχνη με την οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποτελεί τον δικό μου μοχλό ζωής. Έτσι, σκεφτήκαμε με την γυναίκα μου να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ που θα προβάλει την ελληνική δημιουργία και θα συνδράμει στον διάλογο των δυο χωρών. Που θα ακουστούν όλες οι απόψεις και που θα γίνει μια πολιτιστική και κοινωνική ζύμωση» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κούτουλας και συνεχίζει: «Αυτό ίσχυσε για τα δύο πρώτα φεστιβάλ και χαίρομαι για την απήχηση της πρωτοβουλίας μας. Τώρα στο εξής πια, τι θα μείνει στο γίγνεσθαι της πόλης του Βερολίνου ή στους ανθρώπους, ελπίζω, ότι θα είναι οι ταινίες, η τέχνη και αυτή η θετική ενέργεια που δημιουργήσαμε».

Στους στόχους πάντως του φεστιβάλ είναι και να ανοίγει ένα παράθυρο στο ευρωπαϊκό κοινό για τους νέους δημιουργούς. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συντελεστών, σκηνοθετών παραγωγών, επαγγελματιών του σινεμά ή άλλης τέχνης, Ελλήνων και ξένων που γνωρίστηκαν στο φεστιβάλ μας και συνεργάστηκαν ή που ανέπτυξαν επικοινωνία για μελλοντικές συνεργασίες. Αυτό είναι και ένας από τους προορισμούς ενός φεστιβάλ, να φέρνει σε επαφή τους επαγγελματίες αλλά βέβαια και την δουλειά τους με το ξένο κοινό, που αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Αυτό το θέλουν και οι ίδιοι. Να τους ανοίξει μια πόρτα. Είναι μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία», λέει ο κ. Κούτουλας.

Όσον αφορά τις δυσκολίες στο να συγκεντρωθούν ελληνικές συμμετοχές, ώστε να προβληθούν σε ένα φεστιβάλ στη Γερμανία ο δημιουργός του Hellas Filmbox Berlin τονίζει ότι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα και κωλύματα. «Απεναντίας, οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί θέλουν πάρα πολύ να έρχονται οι ταινίες τους στο φεστιβάλ μας αλλά και οι ίδιοι. Την πρώτη χρονιά ήρθαν σχεδόν όλοι οι σκηνοθέτες -μιλάμε για 70 ελληνικές ταινίες! Και σήμερα έρχονται με δικά τους έξοδα γιατί θέλουν να είναι στο φεστιβάλ και για να προβάλουν τη δουλειά τους στο γερμανικό κοινό», λέει και διευκρινίζει ότι «δεν δεχόμαστε μόνο ελληνικές συμμετοχές. Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό και σε όποια ξένη παραγωγή έχει θέμα που σχετίζεται με την ελληνικότητα ή την Ελλάδα. Αυτή είναι μια μεγάλη ιδιαιτερότητα που υπολείπονται τα εθνικά φεστιβάλ του κόσμου».

Υπογραμμίζει ότι το κοινό της Γερμανίας ανταποκρίθηκε και αγκάλιασε το φεστιβάλ από την πρώτη κιόλας χρονιά. «Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας ανταμοιβή. Ανταποκρίνεται, έρχεται και συμμετέχει. Οι συνεργάτες μου και εγώ κάνουμε το φεστιβάλ με πολύ μόχθο, πολλή και σκληρή δουλειά και μεγάλο προσωπικό κόστος, οπότε η μεγάλη μας ανταμοιβή είναι το ότι βλέπουμε τον κόσμο να έρχεται με το πρόγραμμα στα χέρια, να διαλέγει ταινίες, να σχηματίζει ουρές για να βγάλει εισιτήρια και να μένει για τις συζητήσεις μετά το τέλος των προβολών. Έχουμε δημιουργήσει ένα χρέος απέναντι σε αυτόν τον κόσμο και αυτό μας δίνει δύναμη».

Πάντως, ο κ. Κούτουλας υποστηρίζει ότι παρά την κρίση το ελληνικό σινεμά ζει μια νέα άνοιξη. «Υπάρχει μια νέα, φωτισμένη γενιά παραγωγών, που μιλούν γλώσσες, σπουδάζουν έξω, μαθαίνουν καλά το παιχνίδι και καταφέρνουν να συνεργάζονται με ξένους, πράγμα πολύ σημαντικό για την εξωστρέφεια και για να ανοίγει ο δρόμος των ταινιών προς τα έξω. Τίποτα δεν φρέναρε η κρίση και οι δημιουργοί από μόνοι τους, με πάρα πολλές δυσκολίες βέβαια, καταφέρνουν να εκφραστούν καλλιτεχνικά», υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε ακόμα 30 ελληνικές ταινίες για τα μάτια των Βερολινέζων.

Κάτια Παπαδοπούλου/ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα