Aυτά τα Χριστούγεννα δώρισε ζωή

Αφιέρωσε 5 λεπτά από τον χρόνο σου και δώσε αίμα, κάποιος το έχει σίγουρα ανάγκη.

Parallaxi
aυτά-τα-χριστούγεννα-δώρισε-ζωή-121062
Parallaxi
Εικόνες: Άννα Καρμίρη, από το Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Αυτά τα Χριστούγεννα δώρισε ζωή… “ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ”, κάποιος το έχει ανάγκη. H Yπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» ιδρύθηκε το έτος 1977 και λειτούργησε αρχικά ως σταθμός Αιμοδοσίας του τέως Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και από το έτος 1983 του νέου ενοποιημένου Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο». Το έτος 1986, με το νέο τότε Οργανισμό λειτουργίας αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Αιμοδοσίας. Με τη νέα του πλέον μορφή το Κέντρο Αιμοδοσίας ανέλαβε σταδιακά την εποπτεία δέκα Σταθμών Αιμοδοσίας (2 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και 8 σε πόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), όλων των Μονάδων Αιμοδοσίας των Ιδιωτικών Μαιευτικών Κλινικών της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και όλων των Μονάδων Αιμοδοσίας των μεγάλων ιδιωτικών Κλινικών της πόλης της Θεσσαλονίκη (Διαβαλκανικό Κέντρο, Άγιος Λουκάς, Γενική Κλινική, Γαληνός).

Εικόνες: Άννα Καρμίρη

Το 2009 ορίστηκε ως μία από τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, με Υπουργική απόφαση (Υ4γ/οικ.121672/8-9-2009 και ΥΑ 24713/15-9-2009, ΦΕΚ 2001/Β’/15.09.2009), που διέκρινε τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε Κέντρα Αίματος (9 συνολικά) και Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (101 συνολικά). Έτσι, έχει τη διπλή αποστολή να λειτουργεί  και ως Νοσοκομειακή Υπηρεσία Μεταγγίσεων για το νοσοκομείο μας αλλά και να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών κλινικών της πόλης σε παράγωγα αίματος, καλύπτοντας πολλαπλές ανάγκες ασθενών όχι μόνο του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» αλλά και πολλών άλλων διασυνδεόμενων θεραπευτηρίων με αποκλειστική κάλυψη αναγκών σε αίμα και παράγωγα όπως (Διαβαλκανικό Κέντρο, Άγιος Λουκάς, Γενική Κλινική και Βιοκλινική).

Εικόνες: Άννα Καρμίρη

Έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τον τομέα της εθελοντικής Αιμοδοσίας καθώς και μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα με την εκπαίδευση σε θέματα Αιμοδοσίας, Πλασμαφαίρεσης και Αιμοσφαιρινοπαθειών μεγάλου αριθμού ιατρών Αιματολόγων, Βιοπαθολόγων και Γενικών Ιατρών, Τεχνολόγων, Νοσηλευτριών και εθελοντών του Ε.Ε.Σ. Πλήθος ενημερωτικών ομιλιών καθώς και πλούσιο επιστημονικό έργο, βρίσκονται στις δράσεις της. Κτιριακά εδράζεται σε ανεξάρτητο κτίριο, στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, ειδικά κατασκευασμένο για το Κέντρο Αιμοδοσίας το 2004, τριών ορόφων και συνολικής εστεγασμένης επιφάνειας 700 τ.μ. συλλέγει και διακινεί περίπου 35.000 μονάδες παραγώγων αίματος ανά έτος.

Εικόνες: Άννα Καρμίρη

Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό, (πρωινή αιμοδοσία), ή μεσημεριανό και να έχουν περάσει 2-3 ώρες, (απογευματινή αιμοδοσία) -Να είναι ξεκούραστος και να μην έχει ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ -Να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες -Να είναι απολύτως υγιής -Να μην ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, (εξαιρούνται συγκεκριμένα σκευάσματα) -Οι γυναίκες να μην αιμοδοτούν κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης -Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Να πιει τον χυμό και να φάει τα μπισκότα που του προσφέρονται -Να παραμείνει στον χώρο της Αιμοδοσίας, τουλάχιστον για μισή ώρα -Να μην καπνίσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία -Να μην οδηγήσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία -Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση -Να πάρει πολλά υγρά και καλό γεύμα -Να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ -Να ζητήσει βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό, αν αισθανθεί αδιαθεσία

Ν.Υ.ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν.Θ.ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΙΜΟΛΗΨΙΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ:

8.30 – 14.00, 17.00 – 19.00 (εκτός απογεύματος Παρασκευής)

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ-ΑΡΓΙΕΣ: 9.00 – 12.00

Εικόνες: Άννα Καρμίρη
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα