Life

Αυτές είναι οι πέντε καλύτερες χώρες για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας

Απαντάμε στην κορυφαία ερώτηση κάθε οικογένειας: «που να μεγαλώσω τα παιδιά μου;»

Parallaxi
αυτές-είναι-οι-πέντε-καλύτερες-χώρες-γ-971463
Parallaxi

Αν θες να αλλάξεις χώρα και έχεις παιδιά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να υπολογιστούν. Θα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία των παιδιών που ζουν ήδη εκεί, την ποιότητα εκπαίδευσης, τις πολιτικές οικογενειακής άδειας ακόμα και ποιες χώρες έχουν τον πιο πράσινο χώρο ή τις περισσότερες παιδικές χαρές.

Σε αυτούς τους παράγοντες εστιάζει η Unicef στις «κάρτες αναφοράς» της για την ευημερία των παιδιών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάταξή τους εξετάζει μόνο τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου – και δεν μπορεί όλα τα δεδομένα να ενδιαφέρουν εξίσου τις οικογένειες των ομογενών. Αλλά τα ευρήματά τους βοηθούν να σχηματίσουν μια εικόνα του πώς είναι πραγματικά να μεγαλώνεις παιδιά σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Βασιστήκαμε σε μερικές από αυτήν την έρευνα για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην κορυφαία ερώτηση κάθε μεταναστευτικής οικογένειας: πού είναι τα καλύτερα μέρη για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας;

#1 Ιαπωνία

Στην ανάλυση της Unicef για την ευημερία των παιδιών το 2020, η Ιαπωνία κατατάσσεται στην πρώτη θέση για τη σωματική υγεία, η οποία εξετάζει την παιδική θνησιμότητα και την παχυσαρκία. Και στην πιο πρόσφατη έκθεση της Unicef το 2022, η οποία εξέταζε συγκεκριμένα τα περιβάλλοντα στα οποία μεγαλώνουν τα παιδιά, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση για τον «κόσμο γύρω από το παιδί» – μια κατηγορία που περιλαμβάνει πτυχές όπως ο αστικός χώρος πρασίνου και η ασφάλεια της κυκλοφορίας. Η Ιαπωνία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, χαμηλή παιδική θνησιμότητα και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα ή των υδάτων που επηρεάζουν τα παιδιά.

Είναι επίσης μια από τις πιο ασφαλείς χώρες για οικογένειες, και όχι μόνο όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Το συνολικό ποσοστό δολοφονιών της Ιαπωνίας είναι το χαμηλότερο από οποιαδήποτε από τις χώρες που εξέτασε η Unicef.

Ακόμη και στη μέση του Τόκιο, τα παιδιά περπατούν και πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί υπάρχει πραγματική ασφάλεια.

#2 Εσθονία

Αν και η Εσθονία δεν βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης της Unicef συνολικά, «παίρνει πόντους» για μια σειρά από σημαντικές πτυχές. Τα παιδιά εκτίθενται σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, λιγότερη ηχορύπανση και λιγότερα φυτοφάρμακα από ό,τι σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα. Έχει περισσότερο αστικό χώρο πρασίνου από πολλά άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα πιθανό να πουν ότι απολαμβάνουν τις εγκαταστάσεις αναψυχής της γειτονιάς τους, όπως παιδικές χαρές. Η Εσθονία έχει επίσης το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μωρών που γεννιούνται λιποβαρή από οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα, που γενικά θεωρείται καλός δείκτης της ποιότητας της προγεννητικής φροντίδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, ωστόσο, μπορεί να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας: τα παιδιά έχουν καλύτερες δεξιότητες στα μαθηματικά, τις επιστήμες και τον αλφαβητισμό από οποιαδήποτε χώρα εκτός της Ασίας. Δίνεται έμφαση και στις ψηφιακές δεξιότητες.

Έπειτα, υπάρχει η οικογενειακή άδεια: Η Εσθονία έχει μια από τις πιο γενναιόδωρες πολιτικές από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, με 100 ημέρες άδεια μητρότητας καθώς και 30 ημέρες άδεια πατρότητας ακολουθούμενες από 475 ημέρες γονική άδεια μετ’ αποδοχών, που πρέπει να χωριστούν  μέχρι το παιδί να είναι τριών. Για έως και 60 από αυτές τις ημέρες, και οι δύο γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι ταυτόχρονα και να πληρωθούν και οι δύο.

#3 Ισπανία 

Η Ισπανία κατέλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατάταξη της Unicef για το περιβάλλον γύρω από τα παιδιά, με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παιδικής νοσηρότητας λόγω της ρύπανσης του αέρα ή των υδάτων. Και παρά τις φτωχότερες συνολικές προσφορές σε κοινωνικές, εκπαιδευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τη Unicef, τα παιδιά στην Ισπανία έχουν ιδιαίτερα υψηλή ευημερία: η κομητεία βρίσκεται στην τρίτη θέση για την ψυχική ευημερία των παιδιών και την τέταρτη για τις βασικές ακαδημαϊκές και κοινωνικές δεξιότητες. Συγκεκριμένα, είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ολλανδία όσον αφορά το πόσα παιδιά λένε ότι κάνουν εύκολα φίλους (81%), ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών των εφήβων είναι ένα από τα χαμηλότερα στις πλούσιες χώρες και λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού στις ΗΠΑ. Καναδάς, Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία.

Είναι πραγματικά κοινωνικά αποδεκτό εδώ να πας το παιδί σου παντού – εστιατόρια, μπαρ. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπεις μια οικογένεια με ένα μικρό παιδί να περπατά τα μεσάνυχτα.

Έπειτα, υπάρχει η γονική άδεια: τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες λαμβάνουν άδεια 16 εβδομάδων με το 100% του μισθού τους (οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται επίσης), μετά την οποία η μητέρα μπορεί να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για έως και τρία χρόνια ή να μειώσει τις ώρες της . Αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες σε κάθε νόμιμο κάτοικο που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ισπανίας που έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 180 ημέρες τα τελευταία επτά χρόνια.

#4 Φινλανδία

Η Φινλανδία, η οποία έρχεται στην πέμπτη θέση συνολικά στην πιο πρόσφατη έκθεση της Unicef, έχει ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία σε δύο από τις τρεις κατηγορίες – νούμερο ένα στον «κόσμο του παιδιού» (που εξετάζει πώς το περιβάλλον επηρεάζει άμεσα τα παιδιά, όπως η ποιότητα του αέρα), και το νούμερο δύο για τον “κόσμο γύρω από το παιδί”.

Είναι μία από τις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο όσον αφορά τον γραμματισμό και τις μαθηματικές δεξιότητες των παιδιών. Το ποσοστό θνησιμότητας παιδιών ηλικίας 5-14 ετών είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, λιγότερο από το μισό από αυτό στις ΗΠΑ. Και η χώρα προσφέρει γενναιόδωρη γονική άδεια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εβδομάδων άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, επιπλέον 14 μήνες γονική άδεια μετ’ αποδοχών που θα κατανεμηθεί μεταξύ των γονέων και πρόσθετη άδεια παιδικής μέριμνας που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το παιδί να γίνει τριών ετών.

#5 Ολλανδία 

Στην κορυφή της συνολικής λίστας της Unicef για την ευημερία των παιδιών βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία τα πάει ιδιαίτερα καλά όσον αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών (είναι στην πρώτη θέση) και τις δεξιότητες (όπου κατατάσσεται τρίτη). Εννέα στους 10 15χρονους λένε ότι έχουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef, και οκτώ στους 10 λένε ότι κάνουν εύκολα φίλους.

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα