Bασικές αλλαγές στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία της ΧΑΠ
Τι αλλάζει σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, Επαμεινώνδα Κοσμά.
Η εξατομικευμένη ταξινόμηση των ασθενών με ΧΑΠ και η υποχρεωτική σπιρομέτρηση για να καθοριστεί η βαρύτητα της νόσου, είναι οι δύο βασικές αλλαγές στις Θέσεις Ομοφωνίας διάγνωσης πρόληψης και θεραπείας της ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που πρόκειται να ανακοινωθούν στο 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο, 12-15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Αυτό δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο πνευμονολόγος Επαμεινώνδας Κοσμάς, συντονιστής της ομάδας Εργασίας ΧΑΠ της ΕΠΕ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Οι Θέσεις Ομοφωνίας που θα ανακοινώσουμε περιλαμβάνουν μία ορθολογική πιο εξατομικευμένη και πιο σωστή ταξινόμηση των ασθενών, η οποία οδηγεί και στην πιο κατάλληλη θεραπευτική απόφαση, αναφέρει ο κ. Κοσμάς και εξηγεί: «Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη ΧΑΠ (από το 2001 με αναθεωρήσεις κάθε χρόνο) οι οποίες προέβλεπαν βαθμονόμηση των ασθενών βάσει συμπτωμάτων και ετήσιου αριθμού παροξύνσεων και δεν συμπεριελάμβαναν την σπιρομέτρηση. Εδώ στην Ελλάδα δεν μας καλύπτουν, με την έννοια ότι δεν είναι επαρκείς και αφήνουν έξω βασικά κομμάτια που χρειαζόμαστε για να αξιολογούμε τους ασθενείς. Δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των ασθενών. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με μία γενίκευση και υπεραπλούστευση, η οποία δεν είναι σωστή όταν μιλάμε για τη ΧΑΠ, γιατί υπάρχουν διάφορα στάδια βαρύτητας, διάφοροι τύποι ασθενών με διάφορα χαρακτηριστικά πχ κάποιοι έχουν ΧΑΠ και άσθμα, κάποιοι δεν κάνουν καθόλου παροξύνσεις κλπ».
Ο κ. Κοσμάς, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος ανέφερε ότι ακόμη και αν κάποιος έχει σταματήσει χρόνια να καπνίζει, η ΧΑΠ, εάν έχει ξεκινήσει να δημιουργεί βλάβες, δεν φεύγει από τον οργανισμό. Εξακολουθεί να εξελίσσεται απλά με πολύ πιο αργό ρυθμό, απ΄ ότι αν συνέχιζε να καπνίζει. Πρώην καπνιστές και νυν πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο ετήσιο τσεκ απ τους τη σπιρομέτρηση, τόνισε κατηγορηματικά ο πνευμονολόγος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ