Bill Gates: Δωρίζει 100 εκατομμύρια δολάρια για να βρεθεί θεραπεία για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τον Gates, ο COVID-19 αποτελεί σοβαρή απειλή για τον κόσμο, επειδή είναι πολύ πιο θανατηφόρος και μεταδοτικός από πολλούς άλλους θανατηφόρους ιούς.
Ο δισεκατομμυριούχος και ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε ότι ο κορoνoϊός που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 2.859 ανθρώπους και μολύνει περισσότερο από 83.700 παγκοσμίως μπορεί να είναι ο παθογόνος παράγοντας που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια για τον οποίο ανησυχούσαμε πως θα εμφανιστεί.
“Ελπίζω ότι δεν είναι τόσο κακό, αλλά θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα είναι μέχρι να ξέρουμε το αντίθετο”, γράφει ο Gates σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο New England Journal of Medicine.
Ο Γκέιτς και η σύζυγός του Melinda ίδρυσαν το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates το 2000 για να βοηθήσουν στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Το ίδρυμα ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι θα δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει να βρει θεραπείες και να επεκτείνει τις δοκιμές για τον ιό, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους πληθυσμούς.
Σύμφωνα με τον Gates, ο COVID-19 αποτελεί σοβαρή απειλή για τον κόσμο, επειδή είναι πολύ πιο θανατηφόρος και μεταδοτικός από πολλούς άλλους θανατηφόρους ιούς.
“Πρώτον, μπορεί να σκοτώσει υγιείς ενήλικες εκτός από ηλικιωμένους με υπάρχοντα προβλήματα υγείας”, έγραψε. “Δεύτερον, ο Covid-19 μεταδίδεται αρκετά αποτελεσματικά. Ο μέσος μολυσμένος άνθρωπος εξαπλώνει τη νόσο σε δύο ή τρεις άλλους – έναν εκθετικό ρυθμό αύξησης. ” Οι ηγέτες της παγκόσμιας υγείας αναφέρουν ότι η νόσος μεταδίδεται από άτομα που είναι ήπια άρρωστα ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, καθιστώντας πιο δύσκολο να περιοριστεί και πιο μεταδοτικό από άλλα είδη ιών.
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι “πολλές φορές πιο σοβαρό από την τυπική εποχική γρίπη”, δήλωσε ο Γκέιτς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 μπορεί να διαφέρει, κυμαινόμενο από 0,7% έως και 4%, ανάλογα με την ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης όπου αντιμετωπίζεται. Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το σημερινό μέσο εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας του περίπου 1% το τοποθετεί κάπου μεταξύ της πανδημίας της ασιατικής γρίπης του 1957 (0,6%) που σκότωσε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους και της ισπανικής πανδημίας γρίπης το 1918 (2%) που σκότωσε 50 εκατομμύρια ανά τον κόσμο, σύμφωνα με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ο Γκέιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ηγέτες του κόσμου για να προσπαθήσει να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, ζητώντας από τις ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τα λιγότερο πλούσια έθνη να προετοιμαστούν.
Πολλά συστήματα υγείας των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι ήδη στα όριά τους και ένα παθογόνο όπως ο κορονοϊός μπορεί να τα καταβάλλει γρήγορα”, γράφει ο Gates. “Και οι φτωχότερες χώρες έχουν ελάχιστη πολιτική ή οικονομική δύναμη, δεδομένης της φυσικής επιθυμίας των πιο πλούσιων χωρών να θέσουν σε προτεραιότητα το δικό τους λαό”.
Οι υπάλληλοι του ΠΟΥ έχουν επαναλάβει την ανησυχία του Gates σχετικά με τον ιό που διεισδύει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με συστήματα υγείας που είναι πολύ αδύναμα για να υποστηρίξουν πιθανή επιδημία. Τον Ιανουάριο, ο οργανισμός προσδιόρισε 13 χώρες προτεραιότητας με άμεσες συνδέσεις ή μεγάλο όγκο ταξιδιών προς την Κίνα, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία και η Γκάνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκέιτς προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για μια επιδημία μολυσματικών ασθενειών. Παρόμοια παρατήρηση είχε κάνει σχετικά με την επιδημία Ebola, η οποία κηρύχθηκε επείγουσα για την δημόσια υγεία από τον ΠΟΥ. Το ίδρυμά του προσέφερε επίσης εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση αυτής της νόσου.
Με πληροφορίες από cnbc.com