Blue Monday: Αύριο η πιο “καταθλιπτική Δευτέρα” του έτους
Η μέρα που ο πλανήτης περνά στη μελαγχολία
Λέγεται πως η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Γνωστή και ως Blue Monday -όχι των New Order- η Δευτέρα που ο πλανήτης τα βάφει “μαύρα” και η επιστημονική κοινότητα δείχνει μάλλον διχασμένη για την πραγματικότητα της φήμης της, παρά σύσσωμη.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καταγεγραμμένη αξιόπιστη έρευνα η οποία να αποδεικνύει επιστημονικά ούτε στο ελάχιστο όλο αυτό που κουβαλάει μαζί της αυτή η Δευτέρα. Αν και στο τέλος πράγματι το κουβαλάει καθώς αυτός ο μύθος λειτουργεί ως μία μιντιακή, διαδεδομένη, “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”. Είναι η μελαγχολική Δευτέρα άρα μελαγχολώ.
Πώς ξεκίνησε όμως την φήμη της η “Blue Monday”;
Όλα δείχνουν να ξεκίνησαν από το κονσεπτ ταξιδιωτικής εταιρίας (Sky Travel) στο πλαίσιο της διαφημιστικής της καμπάνιας το 2005. Η ιδέα ήταν να βάλουν στην διαδικασία τυχαίους πελάτες να σκεφτούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να ξορκίσουν την γενικότερη μελαγχολία του Ιανουαρίου με απώτερο στόχο την αύξηση κρατήσεων. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι αναλύοντας τις μαζικές κρατήσεις και άλλου είδους παράγοντες όπως τις καιρικές συνθήκες, την οικονομική κατάσταση αλλά και την μεθεόρτια τάση για μελαγχολία δημιούργησε με την βοήθεια επιστήμονα την εξίσωση που οδήγησε στην δημιουργία της πρώτης Blue Monday στις 24 Ιανουαρίου του 2005.
Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Sky εξέδωσε και δελτίο Τύπου για να συνοδεύσει το αναπάντεχο αποτέλεσμα της περίεργης “εξίσωσής” της, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και επιστημονική έρευνα για να υποστηριχθούν οι ισχυρισμοί περί μαζικής μελαγχολίας. Ωστόσο, ανά διαστήματα έχουν υπάρξει αναφορές επιστημόνων οι οποίοι καταρρίπτουν πλήρως την εξίσωση χαρακτηρίζοντάς την ως “ανόητη ψευδοεπιστήμη”.
Ο Ιανουάριος πάντως έχει τάσεις μελαγχολικές
Πέραν από την διάσταση της πραγματικής ή μιντιακής Blue Monday, ο Ιανουάριος γενικά αποτελεί έναν σχετικά καταθλιπτικό μήνα. Αυτό πράγματι εξηγείται επιστημονικά καθώς ψυχολόγοι επισημαίνουν πως το τέλος των Χριστουγέννων, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που θεωρητικά είναι η αμέσως επόμενη μαζική εορτή αλλά και η αίσθηση ότι δεν μεσολαβεί κάτι μεγάλο έως το καλοκαίρι, είναι παράγοντες που προκαλούν σε αρκετό κόσμο μία ελαφριά μελαγχολική διάθεση.
Ειδικοί συμβουλεύουν πως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η μελαγχολία του Ιανουαρίου είναι με απλά βήματα στην καθημερινότητα όπως περισσότερη ενεργητικότητα γύρω από νέα χόμπι και δραστηριότητες αλλά και η καλή επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα καλύτερα με νέους και διαφορετικούς ανθρώπους.Η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους είναι η Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, η οποία ονομάζεται Blue Monday. Πρόκειται για την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και ο λόγος που θεωρείται μελαγχολική , σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά σε έναν συνδυασμό παραγόντων που αφορά τόσο στην πάροδο των γιορτών, όσο και στους στόχους της νέας χρονιάς.
Την τελευταία διετία εξάλλου, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, συνδέεται και με το άγχος. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον ψυχολόγο Δρ. Cliff Arnall, ο οποίος σύμφωνα με το Newseweek δημιούργησε μια φόρμουλα για την μελαγχολία του Ιανουαρίου όταν του ζητήθηκε από το Sky Travel, για την προώθηση των χειμερινών προσφορών της ταξιδιωτικής εταιρείας.
Η εξίσωση που «υπολογίζει» τη μελαγχολία Μια σειρά παραγόντων που εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην κακή διάθεση και φτιάχνουν την εξής εξίσωση: [W + (D – d)] X TQ / M x Na Όπου: UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen W = καιρός D = χρέος d = μηνιαίος μισθός T = χρόνος από τα Χριστούγεννα Q = χρόνος από την αποτυχία των αποφάσεων του νέου έτους M = χαμηλά επίπεδα κινήτρων Na = το αίσθημα της ανάγκης για δράση. Σημειώνεται πάντως ότι οι επιστήμονες, χαρακτηρίζουν αυθαίρετο τον όρο Blue Monday, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υφίσταται μια κατάσταση γνωστή ως «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή», ήτοι μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να αναδυθεί σε διάφορες εποχές εντός του έτους.
Αυξάνονται λόγω συνωνυμίας τα κλικ στο διαδικτυακό κανάλι των Flunk
Ιδανική ευκαιρία για να ακούσουμε ξανά το Blue Monday των New Order ή το εξίσου δυνατό cover των Flunk. Γιατί άλλωστε μπορούμε να μελαγχολήσουμε ποιητικά χωρίς την βοήθεια ψευδοεπιστημών και εξισώσεων.