Life

Η χειμερινή κατάθλιψη δεν είναι μύθος – Ποια είναι τα συμπτώματα

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε μπόλικο ήλιο, αλλά η γνώση πάντα είναι δύναμη.

Parallaxi
η-χειμερινή-κατάθλιψη-δεν-είναι-μύθος-376257
Parallaxi

Οι μέρες πλέον μικραίνουν, γυρίσαμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, οι θερμοκρασίες πέφτουν… Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ.

Είναι με λίγα λόγια, η στιγμή που ξεκινάει η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Πρόκειται για έναν τύπο κατάθλιψης, ο οποίος τείνει να εμφανίζεται όταν το κλίμα γίνεται ψυχρότερο.

Μπορεί σε κάποιους να είναι γνωστή με τον όρο «χειμερινή κατάθλιψη». Έτσι, αυτή η διαταραχή εξασθενεί τον οργανισμό, αφήνοντας όσους υποφέρουν από αυτήν με αρκετά ψυχολογικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα το να γίνεται κάποιος περισσότερο ευερέθιστος ή αδιάθετος. Γι’αυτό και το ακρωνύμιο της διαταραχής αυτής στα αγγλικά είναι «SAD» (λυπημένος).

Τι είναι ακριβώς το SAD;

Το SAD είναι μια μορφή κατάθλιψης, με την οποία κάποιος έρχεται αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, συνήθως κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά μπορεί κάποιοι να την υποστούν και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενώ θεωρείται φυσιολογικό να επηρεάζεται η διάθεση ενός ανθρώπου λόγω των αλλαγών του καιρού -όπως για παράδειγμα οι άνθρωποι να είναι περισσότερο ευδιάθετοι όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος ή και το αντίθετο- όταν ο καιρός είναι πιο ψυχρός και συννεφιασμένος, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή αναγνωρίζεται ως ψυχολογική διαταραχή, που μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην καθημερινότητα κάποιου.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2014, η διαταραχή αυτή επηρεάζει το 29% των Βρετανών τον χειμώνα.

Εικόνα: Έφη Ζερμπούλη

Τι την προκαλεί;

Όπως με άλλες ψυχολογικές παθήσεις, ο ακριβής λόγος αυτής της διαταραχής δεν είναι γνωστός, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες που αφορούν τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο έντονα συμπτώματα από κάποιους άλλους.

Ίσως να ευθύνονται τα χαμηλά ποσοστά σεροτονίνης, σωματικές ασθένειες, ένα διαταραγμένο σωματικό ρολόι, ή κάποια αλλαγή στην διατροφή ή σε φαρμακευτική αγωγή.

Ακόμη, πιστεύεται ότι τα άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή ίσως έχουν υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης, δηλαδή την ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι. Αυτό ίσως κάνει αυτούς που υποφέρουν από SAD να βρίσκονται σε μία αδιάκοπη κατάσταση εξάντλησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: συνεχόμενα άσχημη διάθεση, απώλεια διάθεσης για καθημερινές δραστηριότητες, να νιώθουμε ληθαργικοί, να κοιμόμαστε παραπάνω από το κανονικό και να αποζητάμε υδατάνθρακες.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν συναισθήματα όπως ενοχές, απελπισία ή να νιώθουν ασήμαντοι.

Πώς γίνεται η διάγνωσή του;

Αν νομίζετε ότι υποφέρετε από το συγκεκριμένο σύνδρομο, πρέπει να επισκεφτείτε τον παθολόγο σας, ο οποίος θα μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση της ψυχικής σας υγείας.

Μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις, οι οποίες θα αφορούν την κατάσταση της διάθεσής σας, τις διατροφικές σας συνήθειες και τις συνήθειες ύπνου που έχετε, και πώς κυμαίνονται ανάλογα με τις εποχές.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν και περαιτέρω ιατρικές και σωματικές εξετάσεις.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπευτική αγωγή για το συγκεκριμένο σύνδρομο, μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ή θεραπεία νοητικής συμπεριφοράς. Ένας ακόμη τρόπος, είναι η φωτοθεραπεία. Οι ειδικοί μπορεί να προτείνουν σε κάποιον που υποφέρει από το σύνδρομο αυτό να αγοράσουν ένα ειδικό κουτί με φως – κάτι σαν προσομοιωτή δηλαδή, που σου δίνει το συναίσθημα ότι εκτίθεσαι στο φως του ήλιου. Τα κουτιά αυτά συνήθως πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι του ατόμου που το χρειάζεται.

Σε κάποιους ασθενείς, μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποια θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, που συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις κρίσεις πανικού και αρκετές φοβίες.

Αυτά τα φάρμακα, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης που παράγει ο εγκέφαλος, καθώς ίσως αυτό λείπει σε πολλούς που υποφέρουν από το εποχιακό αυτό σύνδρομο.

Σε άλλους, μπορεί να δοθεί κάποια συμβουλή, όπως για παράδειγμα να θεραπεύσουν αυτή την κατάστασή τους με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Δηλαδή να εξασκούνται συχνά, να έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να προσπαθούν να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από το φυσικό φως του ήλιου, με το να κάθονται κοντά σε παράθυρα ή να βγαίνουν έξω για κάποια βόλτα.

Πηγή: Independent

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα