Η χώρα και η πόλη ευαισθητοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Με αφορμή την χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας του NECME.

Γιώργος Τσιτιρίδης
η-χώρα-και-η-πόλη-ευαισθητοποιούνται-μ-229476
Γιώργος Τσιτιρίδης

Με αφορμή την 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, μια σειρά από δράσεις και δηλώσεις κάνουν σαφές πως το μεταναστευτικό απασχολεί και θα απασχολήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη και την χρονιά που μας έρχεται.

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη το 1990 από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, για να μπορέσει να προωθήσει μια γενικότερη εκστρατεία και ευαισθητοποίηση γύρω από την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Παγκοσμίως, περίπου το 5% του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 250 εκατομμύρια, άνθρωποι είναι μετανάστες.

Δεν υπάρχει διεθνώς ένας σαφής και ξεκάθαρος όρος για το τι είναι μετανάστης, καθώς συχνά συγχέεται και ταυτίζεται με τον αιτών άσυλο, τον πρόσφυγα, αλλά επίσης αλλάζουν και οι συνθήκες μετανάστευσης. Επίσημα, ο όρος μετανάστης χρησιμοποιείται για όσους μετακινούνται από την χώρα τους προς μια άλλη για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να βελτιώσουν την ζωή τους.

Με αφορμή την χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας του NECME η οποία στοχεύει στην ενθάρρυνση της κοινωνίας των πολιτών για την πιο ενεργή συμμετοχή των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την προώθηση συνεργασίας με θεσμικά όργανα που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν από τον κοινωνιολόγο Άκη Ορφανό και θα επεξεργαστούν από τους συμμετέχοντες μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο σήμερα 19.12 στο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α 5ος όροφος (ώρες 17.00-19.30).

Παράλληλα, δημοσιεύτηκε και η ετήσια έκθεση της οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ για το 2017 με τίτλο «Καταγραφή φαινομένων, ζητημάτων και κρουσμάτων ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας αλλά και Ερευνητικών Μελετών ή Καλών Πρακτικών της Διοίκησης στους 6 κρίσιμους τομείς της Απασχόλησης, της Νομοθεσίας, της Εκπαίδευσης, της Στέγασης,της Ρατσιστικής Βίας και της Υγείας & Πρόνοιας». Η ετήσια έκθεση αναφέρεται σε πλήθος ζητημάτων, ερευνών αναφορών από ΜΚΟ και πανεπιστήμια καθώς και ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ. Ζητήματα απασχόλησης, εξελίξεις στον τομέα της νομοθεσίας, εκπαίδευση, ένταξη των προσφύγων στο σχολείο, καταγραφή των επεισοδίων ρατσιστικής βίας κατά την διάρκεια ένταξης στο σχολείο, έρευνα για την αποτίμηση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του προγράμματος για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία. Επίσης, στις άλλες ενότητες γίνεται εκτενής αναφορά για τις εξελίξεις στον τομέα της στέγασης, ζητήματα παραβίασης του δικαιώματος στη στέγαση και στο άσυλο επαναπροωθήσεις και απελάσεις. Ειδική αναφορά γίνεται για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας όπως επιθέσεις σε πρόσφυγες – μετανάστες ξυλοδαρμοί, λεκτική βία.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ετήσια έκθεση ΕΔΩ

Η ΕΡΤ για να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα Μετανάστη παρουσιάζει μια σειρά εκπομπών με ιστορίες μεταναστών.

Το Ελληνικό Φόρουμ διοργάνωσε μια εκδήλωση με τίτλο «Το καράβι της ένταξης» στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα όπου στον υπαίθριο χώρο στήθηκε ένα καράβι από παλέτες στο οποίο εθελοντές και ωφελούμενοι ζωγράφισαν, έγραψαν σκέψεις και προβληματισμούς βάζοντας ο καθένας την δική του υπογραφή στέλνοντάς το δικό του μήνυμα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής με αφορμή την ημέρα ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του:

«Κάθε κοινωνία οφείλει να απομονώνει και να εξουδετερώνει τα όποια ξενοφοβικά στοιχεία την αποπροσανατολίζουν και να επενδύει με το βλέμμα στο μέλλον στην ανεκτικότητα και τη δημιουργική ενσωμάτωση της ποικιλομορφίας που προσφέρουν οι μετανάστες…. Η ελληνική Πολιτεία πράττει όσα είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και την παροχή ίσων ευκαιριών και αρωγής ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα».

Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενεργεί με γνώμονα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των ανθρώπων που διαμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να μάχεται υπεύθυνα τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επικράτηση της πολιτικής που προάγει τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την ανοχή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα