Featured

Χρησιμοποίησε τις λέξεις ορθά, ειδάλλως ξανασκέψου τες

Θυμήσου πως ο λόγος χτίζει, αλλά και γκρεμίζει. Γράφει, αλλά δεν ξεγράφει.

Ιωάννα Κόπτση
χρησιμοποίησε-τις-λέξεις-ορθά-ειδάλλ-170600
Ιωάννα Κόπτση

pexels-photo-24897

Οι λέξεις έχουν ήχο, προκαλούν δονήσεις, διεγείρουν τις αισθήσεις. Άκουσε τις λέξεις, νιώσε αυτές που λες, παίξε μαζί τους. Θυμήσου πως ο λόγος χτίζει, αλλά και γκρεμίζει. Γράφει, αλλά δεν ξεγράφει. Οι ίδιες οι λέξεις κατασκευάζουν συναισθήματα, συνειδήσεις, συμπεριφορές. Αλίμονο, σε αυτόν που χρησιμοποιεί αυθαίρετα τις λέξεις. Αλίμονο, σε αυτόν που τις ακούει αφιλτράριστα.

Οι λέξεις έχουν ρίζες κι ιστορία. Μην τις κατακρεουργείς, γνώρισε τες. Έχουν λόγο που υπάρχουν. Έχουν λόγο που δημιουργήθηκαν, ευθύς εξαρχής. Περιγράφουν επακριβώς το βίωμα κι αυτό είναι μοναδικό εργαλείο της ύπαρξης, ανακουφιστικό.

Οι λέξεις, αυτές οι μικρές μονάδες του λόγου, έχουν νόημα σαφές. Έχουν την ικανότητα να περιγράφουν και να επηρεάσουν τη σκέψη, το συναίσθημα. Αν ψάξεις, θα βρεις την κατάλληλη. Και μόνο τότε βγάζει νόημα αυτό που ξεστομίζεις. Μόνο τότε ο άλλος βιώνει αυτό που περιγράφεις. Έτσι, επικοινωνείτε. Έτσι, σχετίζεστε. Πλησίασε τον με τις λέξεις σου, συνδέσου μαζί του, διώξ’ τον αν δεν τον θες. Μπορείς.

Οι λέξεις είναι εργαλεία, δεν προσδιορίζουν μόνο αντικείμενα ή γεγονότα, διαμορφώνουν αντιλήψεις περί φαινομένων. Είναι αδύνατο να παραλείψεις το εκάστοτε κοινωνικό και χρονικό πλαίσιο που μοιράζονται. Δεν κυριολεκτούν πάντα. Μεταφέρουν άμεσο κι έμμεσο μήνυμα.

Η λέξη “άλλος” προσδιορίζει μια συγκεκριμένη συνθήκη. Η μετάφραση που θα προκύψει στο άκουσμα της λέξης “άλλος” σχετίζεται με τις πεποιθήσεις και τα βιώματα των συνομιλητών, ακροατών, αναγνωστών. Αν οι πεποιθησεις ειναι παθογόνες, θα μολύνουν τη λέξη και την ουδετερότητά της. Τα συναισθήματα που θα προκληθούν συνδέονται άμεσα με αυτήν τη μεταφραση. Άλλος θα νιώσει ενθουσιασμό, άλλος αγωνία, άλλος αδιαφορία. Η συμπεριφορά ή αντίστοιχα η αντίδραση, μέσω του διαλόγου ή των σκέψεων, θα προκύψει από τον συγκερασμό όλων των παραπάνω, αλλοιώνοντας πλέον το ίδιο το γεγονός.

Το γεγονός που ουδέτερα περιγράφει η ίδια η λέξη είναι άλλοτε “ο διαφορετικός, ο ξένος”, άλλοτε “το άτομο για το οποίο δεν γίνεται λόγος”, δηλώνει αντίθεση ως “κάποιος άλλος”, γειτνιάζει με ένα άρθρο, πληθαίνει και γίνεται “οι άλλοι, οι υπόλοιποι”, αφαιρεί το άρθρο και δηλώνει πλεονασμό “κι άλλος”, προσδιορίζει τον χρόνο “τον άλλο μήνα”. Το πλαίσιο άλλαζει κι έτσι η λέξη άλλαζει τον υπαινιγματικό της ορισμό. Μεταμορφώνεται από τον χρόνο, προσδίδει ιδιότητες σε αυτόν που τη χρησιμοποιεί, παίρνει στοιχεία από τον τόπο που εκφράζεται. Είναι ζωντανή.

Υ.Γ. Για σκέψου. Ξένος, ευχή, τυχαία, μισάνθρωπος, παύση, κενό, διάστημα, θύμηση. Τι μεγάλο και ποικιλόμορφο τούτο το ταξίδι, με μόνο οκτώ λέξεις και δυο σημεία στίξης για καύσιμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα