Christmas Βreakfast: 5 πρωινά να φέρεις τα Χριστούγεννα στον ουρανίσκο σου

4+1 γιορτινές προτάσεις για να απολαύσεις το πρωινό σου.

Parallaxi
christmas-βreakfast-5-πρωινά-να-φέρεις-τα-χριστούγεννα-392546
Parallaxi

Έφτασε εκείνη η περίοδος του χρόνου κατά την οποία αναζητάς μανιωδώς νέες γεύσεις και μυρωδιές. Και αν είσαι Christmas lover, αυτό το καταλαβαίνεις απόλυτα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ξεκινήσεις την ημέρα σου βιώνοντας μικρές εκπλήξεις στον ουρανίσκο σου. Δες παρακάτω πέντε φανταστικές ιδέες για να απογειώσεις το χριστουγεννιάτικο πρωινό σου:

#Λαχταριστές santa- μπουκιές με σπανάκι και τυρί

Need: 2 μεγάλα αυγά, χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο, 1 κούπα τυρί ρικότα (ή ανθότυρο), 1 κούπα baby σπανάκι ψιλοκομμένο, 1/4 της κούπας βασιλικό ψιλοκομμένο, 1/4 της κούπας λιαστές ντομάτες (περίπου 9) ψιλοκομμένες, λίγο κόκκινο πιπέρι, αλάτι (κατά προτίμηση), φύλλο κρούστας, σουσάμι

Do: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί 1 αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό και αφήστε τα στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τη ρίκοτα, το σπανάκι, τον βασιλικό, τις τομάτες, την κόκκινη πιπεριά, το υπόλοιπο αυγό και το αλάτι.

Ξεπαγώστε το φύλλο κρούστας σύμφωνα με τις οδηγίες και κόψτε το καθένα σε λωρίδες κατά μήκος ανάλογα με το πόσα κομμάτια θέλετε να φτιάξετε. Πάρτε μια κουταλιά της σούπας και τοποθετήστε στη βάση της λωρίδας. Καλύψτε τη γέμιση με το ζυμάρι και πιέστε τις άκρες για να κλείσει καλά.

Στρώστε σε ένα ταψάκι λαδόκολλα και μεταφέρετε τα σπανακοτυροπιτάκια. Αλείψτε τα με το μείγμα αυγών που είχατε φτιάξει αρχικά. Πασπαλίστε τα με σουσάμι, αν θέλετε. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν στους 180 βαθμούς, 16 έως 20 λεπτά.

#Εορταστικά μπριός με αμύγδαλα και κίτρο

Need:  1 1/4 κούπα αμύγδαλα φιλέ,  1/2 κούπα ζάχαρη, αλάτι, 1 μεγάλο αυγό, 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1/4 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα αμυγδάλου, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, λίγο θυμάρι, 6 ψωμάκια μπριός κομμένα σε χοντρές φέτες, κίτρο κομμένο σε ροδέλες.

Do:  Σε ένα μπλέντερ, ρίχνετε μισή κούπα αμύγδαλα, 1/4 της κούπας ζάχαρη και λίγο αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πούδρα.

Εν συνεχεία, προσθέτετε το αυγό και το βούτυρο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνει μία πάστα. Προσθέτετε το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σε ένα τηγανάκι, ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, 1/4 της κούπας νερό και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα βάζετε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά έως ότου λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσει.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τα υπόλοιπα αμύγδαλα και λίγο αλάτι.

Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τοποθετείτε τα κομμένα μπριός, τα αλείφετε καλά με το σιρόπι πορτοκαλιού και έπειτα προσθέτετε την πάστα με το αμύγδαλο που έχετε χτυπήσει στο μπλέντερ. Από πάνω γαρνίρετε με το μείγμα από θυμάρι και αμύγδαλο.

Ψήνετε μέχρι τα μπριός να είναι τραγανά και τα αμύγδαλα να έχουν χρυσίσει για 20-25 λεπτά.

Σερβίρετε με σιρόπι πορτοκαλιού και κίτρο αν θέλετε.

#Χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα με εσπεριδοειδή

Νeed: 1-2 lime, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, 2 κουταλάκια του γλυκού  παπαρουνόσπορος, 2  γκρέιπφρουτ4 πορτοκάλια, 1 μανταρίνι, 1/2 κούπα ρόδι καθαρισμένο, γιαούρτι για σερβίρισμα

Dο: Πάρτε ξύσμα από 2 lime. Στίψτε το χυμό από τα lime σε ένα μπολ και ανακατέψτε με το μέλι και τον παπαρουνόσπορο. Αφαιρέστε τις ίνες και το λευκό μέρος από τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και το μανταρίνι και έπειτα κόψτε τα σε ροδέλες. Τοποθετήστε τα σε πιατέλα, περιχύστε με τη σως και πασπαλίστε με ρόδι. Συνοδέψτε με ρόδι.

#Μάφιν με κινόα και δαμάσκηνο

Νeed: 1 1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως 1/3 της κούπας κινόα ακατέργαστη, 1 1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1/2 κουταλάκι τζίντζερ αλεσμένο, 1/2 κουτ. της σούπας μαγειρική σόδα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα, 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό, 1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο, 1/2 κούπα μέλι, συν περισσότερο για το ψήσιμο (προαιρετικό), 2 δαμάσκηνα, 1 ψιλοκομμένο και 1 λεπτό σε φέτες.

Do: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια φόρμα για μάφιν, στρώνετε τα ειδικά χαρτάκια.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά: Το αλεύρι, την κινόα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, τα αυγά και το μέλι. Έπειτα, ρίχνετε το μείγμα στο μεγάλο μπολ με όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το δαμάσκηνο, κομμένο σε φέτες.

Μοιράζετε τη ζύμη στη φόρμα, κόβετε μερικές φέτες δαμάσκηνο και βάζετε σε κάθε ένα.

Ψήνετε για 15- 20 λεπτά αναλόγως τον φούρνο. Αφήνετε να κρυώσουν και περιχύνετε με μέλι, αν θέλετε.

#Πεντανόστιμη φριτάτα με λουκάνικο και κέιλ

Need: 12 μεγάλα αυγά, 1/2 κούπα γάλα, τυρί πεκορίνο τριμμένο (περίπου 1/2 φλιτζάνι), αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 κούπα ψιλοκομμένο λουκάνικο (τα περιβλήματα αφαιρούνται) 3 φλιτζάνια κέιλ, 1 κούπα σάλτσα μαρινάρα έτοιμη, φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες, φρέσκος βασιλικός για επικάλυψη.

Do: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και έπειτα προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το πεκορίνο.

Σε ένα τηγάνι με αποσπώμενο χερούλι που μπαίνει στο φούρνο ή σε ένα κανονικό τηγάνι, ρίχνετε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτετε το λουκάνικο και το διαλύετε με ένα πιρουνάκι. Αφού πάρει χρώμα προσθέτετε το κέιλ και περιμένετε ένα- δύο λεπτά να μαραθεί.

Στη συνέχεια, ρίχνετε στο τηγάνι το μείγμα με τα αυγά, αφού χαμηλώσετε τη φωτιά και ανακατεύετε για να γίνει ομοιόμορφο.

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και βάλτε το στον φούρνο. Ψήστε για 18- 20 λεπτά.

Λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο, ρίξτε τη μοτσαρέλα σε κομματάκια. Μόλις βγει από το φούρνο, γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού.

Πηγή: Goodhousekeeping

Διαβάστε σχετικά: Τα 6 πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ελλάδας 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα