Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις άλλες χώρες;

Parallaxi
χριστουγεννιάτικα-έθιμα-σε-όλο-τον-κό-852986
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο είναι ποικίλες, αλλά σχεδόν όλες, μοιράζονται βασικά χαρακτηριστικά που συχνά περιλαμβάνουν… φωτάκια, ευχές και ελπίδα για το μέλλον. Πιθανόν η πιο εορταστική γιορτή στον κόσμο, τα σύγχρονά Χριστούγεννα, είναι προϊόν εκατοντάδων ετών κοινωνικών και θρησκευτικών παραδόσεων από όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες επικεντρώνονται στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ανακαλύψτε την προέλευση των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων από όλο τον κόσμο, όπως το κούτσουρο Yule, τα κάλαντα και τα ζαχαρωτά και μάθετε πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε κάθε χώρα!

Σουηδία: «Όλα ξεκινάν της Αγίας Λούσι»

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις Σκανδιναβικές χώρες τιμούν την Αγία Λουκία (επίσης γνωστή ως Αγία Λούσι) κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου. Ο εορτασμός της Ημέρας της Αγίας Λουκίας ξεκίνησε στη Σουηδία, αλλά είχε εξαπλωθεί στη Δανία και τη Φινλανδία από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Σε αυτές τις χώρες, αυτή η μέρα θεωρείται η αρχή της περιόδου των Χριστουγέννων και, ως εκ τούτου, μερικές φορές αναφέρεται ως «μικρό γιουλί». Παραδοσιακά, η μεγαλύτερη κόρη σε κάθε οικογένεια σηκώνεται νωρίς και ξυπνά κάθε μέλος της οικογένειάς της, ντυμένη με μια μακριά, λευκή τουαλέτα με κόκκινο φύλλο και φορώντας ένα στέμμα από κλαδιά με εννέα αναμμένα κεριά. Για την ημέρα, τη λένε ” Lussi ” ή “Lussibruden” (νύφη Lucy). Στη συνέχεια, η οικογένεια τρώει πρωινό σε ένα δωμάτιο φωτισμένο με κεριά.

Οποιαδήποτε σκοποβολή ή ψάρεμα που γινόταν τα παλιότερα χρόνια την Ημέρα της Αγίας Λουκίας γινόταν υπό το φως των πυρσών και οι άνθρωποι φώτιζαν έντονα τα σπίτια τους. Τη νύχτα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά κουβαλούσαν δάδες σε μια παρέλαση. Η νύχτα θα τελείωνε όταν όλοι έριχναν τις δάδες τους σε ένα μεγάλο σωρό άχυρα, δημιουργώντας μια τεράστια φωτιά. Στη Φινλανδία σήμερα, ένα κορίτσι επιλέγεται να το υπηρετήσει αυτό ως η εθνική Lucia και τιμάται σε μια παρέλαση στην οποία περιβάλλεται από λαμπαδηδρόμους.

Το φως είναι το κύριο θέμα της Ημέρας της Αγίας Λουκίας καθώς το όνομά της, που προέρχεται από τη λατινική λέξη lux, σημαίνει φως. Η γιορτή της γίνεται κοντά στη συντομότερη μέρα του χρόνου, όταν το φως του ήλιου αρχίζει και πάλι να δυναμώνει. Η Λουσι έζησε στις Συρακούσες κατά τον τέταρτο αιώνα, όταν ο διωγμός των χριστιανών ήταν συνηθισμένος. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της έχει χαθεί με τα χρόνια. Σύμφωνα με έναν κοινό μύθο, έχασε τα μάτια της ενώ βασανιζόταν από έναν Διοκλητιανό για τις χριστιανικές της πεποιθήσεις. Άλλοι λένε ότι μπορεί να έβγαλε τα μάτια της για να διαμαρτυρηθεί για την κακή μεταχείριση των Χριστιανών. Η Λουσι είναι η προστάτιδα των τυφλών.

Φινλανδία: «Ειρήνη των Χριστουγέννων»

Πολλοί Φινλανδοί επισκέπτονται τη σάουνα την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι οικογένειες μαζεύονται και ακούν την εθνική ραδιοφωνική εκπομπή «Ειρήνη των Χριστουγέννων». Είναι επίσης σύνηθες να επισκέπτονται αυτή τη μέρα τους τάφους των μελών της οικογένειας που έχουν πεθάνει.

Νορβηγία: “Το κούτσουρο Yule”

Η Νορβηγία είναι η γενέτειρα του Yule log. Eνός κούτσουρου το οποίο δεν έπρεπε ποτέ να αγοραστεί αλλά το σωστό ήταν να μαζευτεί από τη γη του οικοδεσπότη ή να του δοθεί ως δώρο. Ο συγκεκριμένος κορμός δέντρου στολιζόταν με γκι και άλλα φυτά και περιχυνόταν με μπύρα και αλεύρι πριν χρησιμοποιηθεί ως το τελευταίο κούτσουρο της χρονιάς στο τζάκι.  Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί χρησιμοποιούσαν το κούτσουρο Yule στον εορτασμό τους για την επιστροφή του ήλιου στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Το «Yule» προήλθε από τη νορβηγική λέξη hweol, που σημαίνει τροχός.

Οι Σκανδιναβοί πίστευαν ότι ο ήλιος ήταν ένας μεγάλος τροχός φωτιάς που κυλούσε προς και στη συνέχεια μακριά από τη γη. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το οικογενειακό τζάκι είναι τόσο κεντρικό μέρος της τυπικής χριστουγεννιάτικης σκηνής; Αυτή η παράδοση χρονολογείται από το ημερολόγιο Norse Yule. Μάλλον ευθύνεται και για τη δημοτικότητα των τυριών σε σχήμα κορμού, των κέικ και των γλυκών κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Φωτογραφία : Armando Lobos

Γερμανία: “Χριστουγεννιάτικο δέντρο”

Η παράδοση της διακόσμησης χριστουγεννιάτικων δέντρων προέρχεται από τη Γερμανία. Η διακόσμηση αειθαλών δέντρων ήταν πάντα μέρος της γερμανικής παράδοσης του χειμερινού ηλιοστασίου. Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα δέντρα, ρητά στολισμένα και ονομασμένα από τη χριστιανική γιορτή, εμφανίστηκαν στο Στρασβούργο (μέρος της Αλσατίας) στις αρχές του 17ου αιώνα.

Μετά το 1750, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα άρχισαν να εμφανίζονται σε άλλα μέρη της Γερμανίας, και ακόμη περισσότερο μετά το 1771, όταν ο Johann Wolfgang von Goethe επισκέφτηκε το Στρασβούργο και αμέσως συμπεριέλαβε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο μυθιστόρημά του, The Suffering of Young Werther .

Μεξικό: “Feliz Navidad”

Το 1828, ο Αμερικανός υπουργός του Μεξικό, Joel R. Poinsett, έφερε ένα πρασινοκόκκινο φυτό από το Μεξικό στην Αμερική. Καθώς ο χρωματισμός του φαινόταν τέλειος για τις νέες διακοπές, τα φυτά, που ονομάζονταν αλεξανδρινά από τον Poinsett, άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα θερμοκήπια της χώρας δύο χρόνια μετά. Το 1870, τα καταστήματα της Νέας Υόρκης άρχισαν να τα πωλούν τα Χριστούγεννα. Μέχρι το 1900, ήταν ένα παγκόσμιο σύμβολο των διακοπών.

Στο Μεξικό, τα γλυπτά papier-mâché που ονομάζονται piñatas γεμίζουν με καραμέλες και νομίσματα και τα κρεμάνε από την οροφή. Στη συνέχεια, τα παιδιά χτυπούν εναλλάξ την πινιάτα μέχρι να σπάσει, στέλνοντας ένα ποτάμι από λιχουδιές στο πάτωμα. Τα παιδιά αγωνίζονται για να μαζέψουν όσο περισσότερα από τα λάφυρα μπορούν.

Αγγλία: “Καλά Χριστούγεννα!”

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες εντοπίζονται για πρώτη φορά στην Αγγλία. Ένας Άγγλος ονόματι John Calcott Horsley βοήθησε στη διάδοση της παράδοσης της αποστολής ευχετήριων καρτών Χριστουγέννων όταν άρχισε να παράγει μικρές κάρτες με εορταστικές σκηνές και μια τυποποιημένη εορταστική ευχή στα τέλη της δεκαετίας του 1830. Την ίδια περίπου εποχή, παρόμοιες κάρτες κατασκευάζονταν από τον RH Pease, τον πρώτο Αμερικανό κατασκευαστή καρτών, στο Albany της Νέας Υόρκης, και τον Louis Prang, έναν Γερμανό που μετανάστευσε στην Αμερική το 1850.

Οι Κέλτες και οι Τεύτονες θεωρούσαν από καιρό ότι το γκι έχει μαγικές δυνάμεις. Λέγεται ότι είχε την ικανότητα να επουλώνει πληγές και να αυξάνει τη γονιμότητα. Οι Κέλτες κρεμούσαν γκι στα σπίτια τους για να φέρει καλή τύχη και να διώξουν με αυτόν τον τρόπο τα κακά πνεύματα. Κατά τη διάρκεια των διακοπών της βικτωριανής εποχής, οι Άγγλοι κρεμούσαν κλωνάρια γκι από τις οροφές και τις πόρτες. Αν κάποιος στεκόταν κάτω από το γκι, θα τον φιλούσε κάποιος άλλος στο δωμάτιο.

Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα , γνωστή και ως “figgy pudding” ή plum pudding, είναι ένα αγγλικό πιάτο που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Το σουέτ, το αλεύρι, η ζάχαρη, οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί και τα μπαχαρικά δένονται χαλαρά σε ύφασμα και βράζονται μέχρι τα υλικά να μεγαλώσουν ή να φουσκώσουν αρκετά ώστε να γεμίσει το πανί. Στη συνέχεια ξετυλίγεται, κόβεται σε φέτες σαν κέικ και περιχύνεται με κρέμα.

Το κάλαντα επίσης, ξεκίνησαν από την Αγγλία. Οι περιπλανώμενοι μουσικοί ταξίδευαν από πόλη σε πόλη επισκεπτόμενοι κάστρα και σπίτια πλουσίων. Σε αντάλλαγμα για την ερμηνεία τους, οι μουσικοί ήλπιζαν να λάβουν ένα ζεστό γεύμα ή χρήματα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία, τα παιδιά κρεμούν κάλτσες δίπλα από το κρεβάτι τους ή κοντά στο τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων, ελπίζοντας ότι θα τις βρουν την επόμενη μέρα γεμάτες με λιχουδιές. Στη Σκανδιναβία, παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους στην εστία για τον ίδιο λόγο.

Αυτή η παράδοση μπορεί να βρει τα ίχνη της σε θρύλους για τον Άγιο Νικόλαο, όπου ένας θρύλος λέει για τρεις φτωχές αδερφές που δεν μπορούσαν να παντρευτούν επειδή δεν είχαν χρήματα για προίκα. Για να τους σώσει από το να πουληθούν από τον πατέρα τους, ο Άγιος Νικόλαος άφησε σε κάθε μία από τις τρεις αδελφές δώρα χρυσά νομίσματα. Σύμφωνα με τον θρύλο, κατέβηκε από την καμινάδα και προσγειώθηκε σε ένα ζευγάρι παπούτσια μέσα στο σπίτι όπου άφησε τα νομίσματα, ενώ σε άλλη εκδοχή, μπήκε από ένα παράθυρο και τα έβαλε σε ένα ζευγάρι κάλτσες που άφησε η οικογένεια κρεμασμένο πάνω από τη φωτιά για να στεγνώσει.

Γαλλία: “Joyeux Noël”

Στη Γαλλία, τα Χριστούγεννα ονομάζονται Noel. Αυτό προέρχεται από τη γαλλική φράση les bonnes nouvelles , που σημαίνει «τα καλά νέα» και αναφέρεται στο ευαγγέλιο.

Στη νότια Γαλλία, μερικοί άνθρωποι καίνε ένα κούτσουρο στα σπίτια τους από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την Πρωτοχρονιά . Αυτό πηγάζει από μια αρχαία παράδοση στην οποία οι αγρότες χρησιμοποιούσαν μέρος του κορμού για να εξασφαλίσουν καλή τύχη για τη συγκομιδή του επόμενου έτους.

Ιταλία: “Buon Natale!”

Πως θα πεις Καλά Χριστούγεννα στην Ιταλία; Η πιο συχνή φράση που χρησιμοποιούν οι γείτονες μας, είναι Buon Natale.

Τα Χριστούγεννα στην Ιταλία (στα ιταλικά: Natale) ξεκινούν στις 8 Δεκεμβρίου, με τη γιορτή της αμόλυντης σύλληψης , την ημέρα που παραδοσιακά τοποθετείται το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε όλα τα σπίτια και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους με τα Θεοφάνεια (στα Ιταλικά: Epifania ). Ο όρος “Natale” προέρχεται από το λατινικό natalis και οι τύποι χαιρετισμών στα ιταλικά είναι “Buon Natale” ( Καλά Χριστούγεννα ) και “Felice Natale” (Καλά Χριστούγεννα). 

Γνωρίζατε ότι οι σκηνές της γέννησης με τη φάτνη, το βρέφος, την Παναγία, τον Ιωσήφ και τα ζώα που εμφανίζονται τα Χριστούγεννα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία; Στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε άλλες χριστιανικές χώρες.

Αυστραλία: “Καλοκαιρινά Χριστούγεννα”

Στην Αυστραλία, οι διακοπές των Χριστουγέννων έρχονται στα μέσα του καλοκαιριού με την θερμοκρασία να φτάνει πολλές φορές υψηλές τιμές καύσωνα.

Κατά τη διάρκεια της ζεστής και ηλιόλουστης περιόδου των Χριστουγέννων της Αυστραλίας, η ώρα της παραλίας και τα υπαίθρια μπάρμπεκιου είναι συνηθισμένα. Οι παραδοσιακοί εορτασμοί της ημέρας των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν οικογενειακές συγκεντρώσεις, ανταλλαγή δώρων και είτε ένα ζεστό γεύμα με ζαμπόν, γαλοπούλα, χοιρινό ή θαλασσινά και μπάρμπεκιου.

Ουκρανία: “Το αστέρι δίνει το σινιάλο”

Οι Ουκρανοί ετοιμάζουν ένα παραδοσιακό γεύμα δώδεκα πιάτων. Το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας παρακολουθεί από το παράθυρο να εμφανιστεί το βραδινό αστέρι, ένα σήμα ότι το γλέντι μπορεί να ξεκινήσει.

Καναδάς

Οι περισσότερες καναδικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις μοιάζουν πολύ με αυτές που εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο μακρινό βόρειο τμήμα της χώρας, οι ιθαγενείς Ινουίτ διοργανώνουν ένα χειμερινό φεστιβάλ που ονομάζεται Sinck Tuck, το οποίο περιλαμβάνει πάρτι με χορό και ανταλλαγή δώρων για όλους!

Κεντρική Αμερική

Μια σκηνή φάτνης είναι η κύρια διακόσμηση στα περισσότερα έθνη της Νότιας Ευρώπης, της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης δημιούργησε την πρώτη αναπαράσταση γέννησης το 1224 για να εξηγήσει τη γέννηση του Ιησού στους οπαδούς του.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα