Life

Χριστούγεννα με twist: 5 εναλλακτικές συνταγές για το εορταστικό τραπέζι

Ιδανικές για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά πιάτα του εορταστικού τραπεζιού!

Parallaxi
χριστούγεννα-με-twist-5-εναλλακτικές-συντα-949349
Parallaxi

Έχετε βαρεθεί να τρώτε τα ίδια και τα ίδια στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι;

Η parallaxi σου συγκέντρωσε 10 εναλλακτικές συνταγές που κρατούν ζωντανό και ζεστό το χριστουγεννιάτικο κλίμα, επιλογές για όλα τα γούστα, με ανατρεπτικές γεύσεις και υλικά, ιδανικές για vegan και vegeterian!

Χριστουγεννιάτικη πίτα με ρύζι

Πηγή: Unsplash

Προετοιμασία 40 λεπτά Μαγείρεμα 2 ώρες Σερβίρει 6-8 άτομα

9 μεγάλα φύλλα (37cm x 47cm) τουρκικού φύλλου (yufka) ή κανονικού φύλλου καλής ποιότητας 60g γκι, λιωμένο

Για τα κρεμμύδια

60 γρ. γκι 600 γρ. καφέ κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και σε λεπτές φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες 25 γρ. φασκόμηλο, μαζεμένο και ψιλοκομμένο 30 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι, μουλιασμένα σε 500 ml βραστό νερό, στη συνέχεια στραγγισμένα – κρατήστε το νερό 15 γρ. σπόροι κύμινου Λεπτό θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι

Για τα μανιτάρια και την κολοκύθα

700 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια, κομμένα σε κομμάτια περίπου 2 εκ. 1 μεσαία κολοκύθα (600 γρ.), καθαρισμένη και κομμένη σε ροδέλες πάχους ¾ εκ. 45 γρ. γκι, λιωμένο 200 γρ. έτοιμα καρύδια 2 κ.σ. ξίδι σέρι 100 ml κρέμα γάλακτος 300 ml ζωμός λαχανικών 20 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για το ρύζι

300 γρ. ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και μουλιασμένο σε άφθονο κρύο νερό για τουλάχιστον μία ώρα 50 γρ. αποξηραμένα cranberries 50 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 1 λεμόνι, φλούδα αφαιρεθείσα με αποφλοιωτή σε 7 φαρδιές λωρίδες, στη συνέχεια χυμός, για να πάρετε 2 κουταλάκια του γλυκού

Για το τραγανό φασκόμηλο και τα τηγανητά αμύγδαλα

60 γρ. γκι 10 γρ. φύλλα φασκόμηλου 20 γρ. αμύγδαλα σε φλούδες

Συνταγή

  1. Καραμελώνετε τα κρεμμύδια Σοτάρετε όλα τα υλικά των κρεμμυδιών (εκτός από το νερό των πορτσίνι) με αλάτι για 30–35′ μέχρι να καραμελώσουν. Μεταφέρετε σε μπολ.
  2. Ψήνετε μανιτάρια & κολοκύθα Ανακατεύετε με γκι, αλάτι, πιπέρι. – Κολοκύθα: 10–12′ – Μανιτάρια: 15–20′
  3. Φτιάχνετε τη γέμιση των μανιταριών Στο τηγάνι βάζετε τα ψημένα μανιτάρια, κάστανα και ¼ από τα κρεμμύδια. Προσθέτετε ξύδι, κρέμα, ζωμό. Μαγειρεύετε ~6′ μέχρι να δέσει. Βάζετε μαϊντανό.
  4. Βράζετε το ρύζι Σε 2,5 L νερό + το νερό των πορτσίνι + αλάτι. Βράζετε 7′, στραγγίζετε. Ανακατεύετε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, cranberries, μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού.
  5. Ετοιμάζετε τη φόρμα Στρώνετε λαδόκολλα που προεξέχει. Αλείφετε με γκι.
  6. Στρώνετε τα φύλλα Αλείφετε 7 φύλλα με γκι και τα βάζετε στη φόρμα αφήνοντας άκρες να προεξέχουν. Τα 2 τελευταία τα διπλώνετε στη μέση και τα βάζετε στη βάση.
  7. Συναρμολογείτε την πίτα – Μισό ρύζι – Κολοκύθα – Μανιτάρια – Υπόλοιπο ρύζι Διπλώνετε τα φύλλα πάνω από τη γέμιση και τσαλακώνετε τις άκρες σαν «στέμμα».
  8. Ψήνετε 50–60′ στους 200°C μέχρι να ροδίσει. Ξεκουράζετε 5′ και ξεφορμάρετε.

Πίτα με κολοκύθα, χειμερινά βότανα και φασόλια

Πηγή: Unsplash

Προετοιμασία 25 λεπτά Μαγείρεμα 2 ώρες Σερβίρει 8–10 άτομα

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι σίκαλης, συν επιπλέον για το άλειμμα 125 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, σε κύβους Αλάτι Μερικά κλαράκια δεντρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο, τα φύλλα μαζεμένα και ψιλοκομμένα Ξύσμα από 1 λεμόνι χωρίς κηρό 25 γρ. καλό τσένταρ, τριμμένο 1 κρόκος αυγού μεσαίου μεγέθους

Για τη γέμιση

3 κεφάλια σκόρδο, σκελίδες ξεχωριστές και καθαρισμένες Ελαιόλαδο 1 κουταλάκι του γλυκού βαλσάμικο ξύδι 1 κουταλιά της σούπας ρευστό μέλι 2 κλαράκια από κάθε ένα από τα εξής: δεντρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο, φύλλα μαζεμένα και ψιλοκομμένα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα 700 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη στη μέση και χωρίς σπόρους, και κομμένη σε κομμάτια πάχους 2 εκ. 220 γρ. τυρί lancashire ή καλό τυρί τσένταρ, θρυμματισμένο 150 γρ. κρέμα γάλακτος Χυμός από ½ λεμόνι 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ολικής άλεσης 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, φύλλα διαλεγμένα και ψιλοκομμένα 3 βιολογικά αυγά, χτυπημένα

Για την επικάλυψη

1 κονσέρβα 400 γρ. φασόλια βουτύρου, στραγγισμένα 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο Ξύσμα από 1 λεμόνι χωρίς κηρό

Συνταγή

1. Φτιάχνετε τη ζύμη

  • Ανακατεύετε αλεύρι + βούτυρο + αλάτι μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.

  • Προσθέτετε βότανα, ξύσμα λεμονιού, τσένταρ.

  • Ρίχνετε κρόκο αυγού με λίγο νερό και ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

  • Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό.

  • Τυλίγετε και βάζετε στο ψυγείο.

2. Ετοιμάζετε το καραμελωμένο σκόρδο

  • Βράζετε τις σκελίδες για 2–3′, στραγγίζετε.

  • Τις σοτάρετε με λάδι, προσθέτετε βαλσάμικο + νερό, σιγοβράζετε 10′.

  • Ρίχνετε μέλι, δεντρολίβανο, θυμάρι, αλάτι και μαγειρεύετε μέχρι να γίνουν γλασαρισμένες.

3. Φτιάχνετε τη γέμιση

  • Βράζετε την κολοκύθα 7–10′ μέχρι να μαλακώσει.

  • Τη βάζετε σε μπολ με τυρί, κρέμα, λεμόνι, μουστάρδα, μαϊντανό, αυγά.

  • Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το καραμελωμένο σκόρδο απαλά.

4. Ψήνετε τη βάση

  • Ανοίγετε τη ζύμη σε πάχος 3–4 mm και στρώνετε φόρμα 20 cm.

  • Τυφλό ψήσιμο:
    – 15′ με λαδόκολλα + βάρος
    – 10′ χωρίς, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

  • Ρίχνετε τη γέμιση.

5. Προσθέτετε φασόλια & βότανα

  • Σκουπίζετε τα στραγγισμένα φασόλια, τα ραντίζετε με λάδι, λεμόνι, αλάτι.

  • Τα απλώνετε πάνω στη γέμιση.

  • Προσθέτετε το υπόλοιπο δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και λίγο λάδι.

6. Ψήνετε & σερβίρετε

  • Ψήνετε στους 180°C για ~40′ μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να γίνουν τραγανά τα φασόλια.
  • Αφήνετε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρετε και γαρνίρετε με φρέσκα βότανα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή εδώ 

Πικάντικα ψητά μανιτάρια με πουρέ από φασόλια

Πηγή: Unsplash

Προετοιμασία 30 λεπτά Μαγείρεμα 30 λεπτά Σερβίρει 4 άτομα

600 γρ. μείγμα καστανιών και άγριων μανιταριών, κομμένα σε φέτες αν είναι μεγάλα 1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε χοντρές φέτες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού ras el hanout 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και τριμμένες 1 κουταλιά του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες 75 γρ. αποξηραμένα cranberries Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

Για τα κρουτόν

200 γρ. λευκό ψωμί με προζύμι, κομμένο σε κύβους 1½ εκ. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και τριμμένη 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες 100 γρ. καρύδια πεκάν 30 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για τον πουρέ φασολιών

90 ml ελαιόλαδο Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι 1 κουταλιά της σούπας σπόροι κόλιανδρου 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 χοντρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 βάζο φασόλια βουτύρου 700 g (ή 2 κονσέρβες 400 g), στραγγισμένα και ξεπλυμένα

  • Μανιτάρια: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C. Ανακατεύεις μανιτάρια + κρεμμύδι + λάδι + ras el hanout + σκόρδο + αλάτι σε ταψί. Ψήνεις 30’.

  • Κρουτόν: Ψωμί + λάδι + σκόρδο + αλάτι σε άλλο ταψί. Ψήνεις 20–25’ (κάτω ράφι). Τα τελευταία 10’ προσθέτεις πεκάν. Κρυώνεις και ανακατεύεις με μισό μαϊντανό.

  • Cranberries: Ανακατεύεις αποξηραμένα cranberries + υπόλοιπο μαϊντανό + χυμό & ξύσμα λεμονιού + αλάτι.

  • Πουρές φασολιών: Ζεσταίνεις λάδι με ξύσμα λεμονιού, κόλιανδρο, φρέσκα κρεμμυδάκια & σκόρδο (χωρίς να πάρουν χρώμα). Χτυπάς στο μπλέντερ με τα φασόλια. Επιστρέφεις στην κατσαρόλα, προσθέτεις χυμό λεμονιού.

  • Τέλος: Ανακατεύεις τα ψητά μανιτάρια με το μείγμα cranberries. Ζεσταίνεις ξανά τον πουρέ. Σερβίρεις τον πουρέ και από πάνω βάζεις μανιτάρια & κρουτόν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

Παρσνίπ με Chorizo

Πηγή: Unsplash

Προετοιμασία: 15’ Μαγείρεμα: 50’ Μερίδες: 6

225 g chorizo, σε φέτες 2 σκαλιόνια, ψιλοκομμένα 50 g βούτυρο 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια 3 κλωναράκια δεντρολίβανο (ψιλοκομμένα φύλλα) 800 g παρσνίπ, καθαρισμένα και κομμένα 300 ml ξηρό sherry 350 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου Αλάτι, πιπέρι Ξύσμα ½ λεμονιού 1–2 κ.σ. ξίδι sherry Λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση 

  • Σε κρύα κατσαρόλα βάζεις το chorizo και το ζεσταίνεις μέχρι να βγάλει το λίπος του. Το ροδίζεις 3’ από κάθε πλευρά και το βγάζεις έξω.
  • Στο λίπος σοτάρεις σκαλιόνια + βούτυρο για 5’.
  • Ρίχνεις σκόρδο και δεντρολίβανο για 1’, μετά τα παρσνίπ για 2’.
  • Προσθέτεις sherry, σιγοβράζεις να μειωθεί στο μισό, ρίχνεις ζωμό και ξαναβάζεις το chorizo. Αλατοπιπερώνεις.
  • Σιγομαγειρεύεις σκεπασμένο 20–25’, γυρίζοντας τα παρσνίπ. Ξεσκεπάζεις για τα τελευταία 5’.
  • Όταν μαλακώσουν, κατεβάζεις από τη φωτιά, προσθέτεις ξύσμα λεμονιού και λίγο ξίδι sherry.
  • Σερβίρεις με σάλτσα και μαϊντανό.
  • Μπορείς να το ετοιμάσεις από πριν – Φτιάχνεται 2 μέρες νωρίτερα· πρόσθεσε ξίδι & μυρωδικά μόνο στο σερβίρισμα.

Εναλλακτικά

  • Αντί για παρσνίπ: πατάτες, σελινόριζα, ρέβα.
  • Για vegetarian: χωρίς chorizo, πρόσθεσε 2 κ.σ. ελαιόλαδο + 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα και χρησιμοποίησε ζωμό λαχανικών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή εδώ 

Ογκρατέν πατάτας με καρύδα, τσίλι και λάιμ

Πηγή: Unsplash

Προετοιμασία 25 λεπτά Μαγείρεμα 110 λεπτά Για 6 άτομα

5 κρεμμύδια μπανανά, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες πάχους 5 mm 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο Θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες και μαύρο πιπέρι

1,4 kg πατάτες ελαφρώς κηρώδεις, με τη φλούδα, κομμένες σε φέτες πάχους 5 mm 100 γρ. κρέμα καρύδας, λιωμένη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει υγρή 3 λάιμ – ξύσμα ψιλοτριμμένο, για να πάρετε 1½ κουταλάκι του γλυκού, και χυμός, για να πάρετε 60 ml 200 ml ζωμός λαχανικών

Για τα αρωματικά

150 ml ελαιόλαδο 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, κομμένες σε λεπτές ροδέλες 3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ιδανικά με μαντολίνο) 2 cm φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες 5 φρέσκα κρεμμύδια, με τα πράσινα άκρα κομμένα σε λεπτές φέτες υπό γωνία

1. Ψήνετε τα κρεμμύδια

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C.

  • Σοτάρετε τα σκαλιόν (κομμένα) με σκόρδο, λάδι, αλάτι για 8–10′ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

  • Μεταφέρετε σε μπολ — κρατάτε το ίδιο τηγάνι.

2. Ετοιμάζετε τις πατάτες

  • Ανακατεύετε πατάτες (κομμένες λεπτές), λιωμένη κρέμα καρύδας, χυμό λάιμ, αλάτι, πιπέρι μαζί με τα σοταρισμένα κρεμμύδια.

  • Βάζετε ¼ του μείγματος στο τηγάνι ως βάση.

  • Τα υπόλοιπα τα στρώνετε από πάνω σε σπειροειδή σειρά, με τις ωραίες φέτες στην επιφάνεια.

  • Ρίχνετε τον ζωμό, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε 40′.

3. Φτιάχνετε τα αρωματικά

  • Ζεσταίνετε λάδι και τηγανίζετε απαλά τσίλι, σκόρδο, τζίντζερ για 5′.

  • Προσθέτετε φρέσκα κρεμμυδάκια για 2′.

  • Βγάζετε τα στερεά σε πιάτο — κρατάτε το αρωματικό λάδι.

4. Τελειώνετε το ογκρατέν

  • Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, ρίχνετε ~60 ml από το αρωματικό λάδι.

  • Ψήνετε ακάλυπτο για ακόμη 50′.

  • Τελευταία 5′ στους 220°C για τραγανή επιφάνεια.

5. Σερβίρισμα

  • Αφήνετε 10′ να “σταθεί”.

  • Γαρνίρετε με τα τηγανισμένα αρωματικά, ξύσμα λάιμ και νιφάδες αλατιού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή εδώ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα