CINE MONDAY: 3 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση
Δευτέρα κάτι τηλεοπτικό έχω...
Δευτέρα σήμερα, έναρξη μιας εβδομάδας δίχως αργία (!) και να λοιπόν που το τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν σε αφήνει με παράπονο. Λιτό μεν, δωρικό δε, σου δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσεις δύο ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ.
Fury (2014) σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Αγιέρ
Απρίλιος, 1945. Οι Σύμμαχοι σχεδιάζουν την τελευταία αντεπίθεση στην Ευρώπη. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Wardaddy (Brad Pitt) ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής σε εχθρικό έδαφος, έχοντας στη διάθεση του μόνο ένα τανκ και ένα τετραμελές πλήρωμα. Μπορεί η ολιγομελής ομάδα, ανάμεσα στους οποίους και ένας νεοσύλλεκτος, να έχει ελάχιστα όπλα στη διάθεση της, διαθέτει όμως τον ηρωισμό για να πολεμήσει στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας. Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Σία Λαμπεφ, Λόγκαν Λέρμαν, Τζον Μπέρνταλ, Μάικλ Πένια.
*Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση, ΑΝΤ1, Δευτέρα 18/3, στις 22.45
Oblivion (2013) σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Κοζίνσκι
2077: Ο Τζακ Χάρπερ, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες ανθρώπους στη Γη, έχει ως αποστολή του να επιδιορθώνει τα ρομποτικά σκάφη που επιτηρούν τη Γη και την προστατεύουν από τους εισβολείς. Όταν σε μια από τις τελευταίες περιπολίες του προτού εγκαταλείψει κι εκείνος τη Γη, ο Τζακ θα συναντήσει μια μυστηριώδη, γοητευτική γυναίκα και οι δυο τους θα ζήσουν μια μεταφυσική εμπειρία που θα τους αλλάξει για πάντα, ενώ την ίδια στιγμή, όλα όσα γνώριζε ο ήρωας θα τεθούν υπό αμφισβήτηση, καθώς μια εναλλακτική αλήθεια αποκαλύπτεται ολοζώντανα μπροστά του… Η μοίρα της ανθρωπότητας είναι τώρα στα χέρια ενός ανθρώπου που πίστευε πως ο κόσμος μας ήταν προδιαγεγραμμένος να καταστραφεί. Παίζουν: Τομ Κρουζ, Μόργκαν Φρίμαν, Άντρεα Ράιζμποροου, Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, Όλγα Κιριλένκο, Μελίσα Λίο.
*STAR, Δευτέρα 18/3, στις 23.00
«Η ιστορία είμαι εγώ – Ανδρέας Λεντάκης» (2017) σε σκηνοθεσία Μένου Δελιοτζάκη
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του Μένου Δελιοτζάκη για την πολιτική δράση και την πνευματική πορεία του Ανδρέα Λεντάκη. Και μέσω αυτού, την πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα την πολιτική ιστορία της, κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Το ντοκιμαντέρ είναι εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ και έχει προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το 2017 στο επίσημο πρόγραμμα, στο τμήμα Μνήμη / Ιστορία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ της Ριέκας στην Κροατία, στο London Greek Film Festival, όπου και απέσπασε το Βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ, στο Ageandocs κ.ά.
Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, τη Μήλο, τη Λέρο, την Κάρπαθο, καθώς και στη γενέτειρα του Ανδρέα Λεντάκη: την Αιθιοπία. Εκεί, η κάμερα του Μένου Δελιοτζάκη, συνάντησε τον Τσαγκάι Άγγα, Αιθίοπα συμμαθητή και φίλο του Λεντάκη. Επισκέφτηκε τις γειτονιές όπου μεγάλωσε και το σχολείο όπου φοίτησε.
Ο Ανδρέας Λεντάκης γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας από Έλληνες μετανάστες εκ Καρπάθου με κρητική καταγωγή και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εντάχθηκε στην ΕΔΑ και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη βασανιστήρια στο πλυσταριό της ταράτσας Τοσίτσα και Ζαΐμη, το 1967. Ο Μίκης στον κάτω όροφο, στο κελί του, ακούει τις κραυγές. Χρόνια μετά γράφει «Τα τραγούδια του Ανδρέα». Παρέμεινε στη φυλακή και στην εξορία τέσσερα χρόνια. Εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την ιστορία της και να γράψει μετέπειτα βιβλία. Αργότερα, εκτοπίστηκε στη Λέρο (στο Παρθένι και στο Λακκί) και στον Ωρωπό. Το 1977 εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΑ και τον επόμενο χρόνο δήμαρχος Υμηττού. Επανεξελέγη άλλες δύο φορές (1982, 1986). Στις εκλογές του 1989 και 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, παραιτήθηκε όμως το 1993 για να επανεκλεγεί στις εκλογές του ίδιου έτους με την Πολιτική Άνοιξη.
Ο Ανδρέας Λεντάκης υπήρξε ιδιοφυής προσωπικότητα με αντίστοιχου μεγέθους και σημαντικότητας πνευματικό έργο στους τομείς της πολιτικής, της Ιστορίας, της Φιλολογίας, της Αρχαιολογίας, της Λογοτεχνίας, της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Έχει συγγράψει πάνω από 30 βιβλία, λογοτεχνικά (ποίηση), ιστορικά, αρχαιολογικά, πολιτικά, κοινωνικο-ανθρωπολογικά. Απεβίωσε στις 20 Μαρτίου 1997 από ανακοπή καρδιάς.
Για τον Ανδρέα μιλούν φίλοι και συναγωνιστές του από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια (Κώστας Γεωργουσόπουλος), την περίοδο του 1-1-4 και του 15% για την παιδεία (Μίμης Ανδρουλάκης, Στέφανος Στεφάνου, Ιωάννα Παπαθανασίου), τη Νεολαία Λαμπράκη (Θόδωρος Πάγκαλος, Τάκης Παληός, Τίμος Παπαδόπουλος) και τα χρόνια του εκτοπισμού του κατά τη διάρκεια της χούντας (Βαγγέλης Γκιουγκής, Ορέστης Σκαλτσάς κ.ά.). Επίσης, μιλούν στενοί του φίλοι (Κώστας Μπαρμπαντωνάκης), ο γιος του Βασίλης Λεντάκης, καθώς και η σύζυγός του Έφη Λεντάκη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει αρχειακό υλικό, με τον ίδιο να δίνει το δικό του στίγμα. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης».
*Α’ Τηλεοπτική Μετάδοση, ΕΡΤ2, Δευτέρα 18/3, στις 23.30