Life

Crying again: Mήπως να το ρίχνεις στο κλάμα συχνότερα;

Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα.

Parallaxi
crying-again-mήπως-να-το-ρίχνεις-στο-κλάμα-συχνότ-372661
Parallaxi

Πολλές φορές θυμώνουμε με τους εαυτούς μας που κλαίμε με αποτέλεσμα να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διώξουμε τη λύπη. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να επανέλθουμε στην πάλαι ποτέ χαρούμενη εκδοχή μας. Σου έχει πει όμως ποτέ κανείς ότι αυτό ίσως δεν ωφελεί και τόσο; Σκέφτηκες ως τώρα ότι τα δάκρυα ίσως τελικά βοηθούν περισσότερο;

Δεν πρόκειται περί αστείου. Ένας Ιάπωνας ακαδημαϊκός έρχεται να στηρίξει επιστημονικά την παραπάνω- ίσως ασυνήθιστη- ιδέα ενώ προτείνει ανεπιφύλακτα να κλαίμε και μάλιστα συχνά.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος, αντί για γέλιο, ύπνο ή ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, ισχυρίζεται ότι ο πιο ευεργετικός τρόπος για να ανακουφιστεί κανείς από το στρες είναι να το ρίξει… στα δάκρυα.

Ο πρώην καθηγητής  Hidefumi Yoshida, το λέει και το εννοεί και γι’ αυτό διοργανώνει τακτικά εργαστήρια και διαλέξεις σε όλη την Ιαπωνία προκειμένου να διδάξει στους ανθρώπους τα οφέλη του κλάματος. “Το κλάμα είναι πιο αποτελεσματικό από το γέλιο ή τον ύπνο για τη μείωση του στρες”, δήλωνει ο 43χρονος στην Times της Ιαπωνίας.

Ο Yoshida εξηγεί, ότι η ακρόαση στενάχωρης μουσικής, η παρακολούθηση δραματικών ταινιών και η ανάγνωση αντίστοιχων βιβλίων μπορούν να δράσουν μόνο θετικά στην ψυχική σου υγεία.  “Αν κλαις μία φορά την εβδομάδα, μπορείς να ζήσεις χωρίς στρες”, επισημαίνει.

Το 2014, ο Yoshida συνεργάστηκε με τον Hideho Arita, καθηγητή στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Toho στο Τόκιο, για να ξεκινήσει μια σειρά διαλέξεων με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του κλάματος.

Έκτοτε ο ίδιος έχει κατακλυστεί από αιτήματα σχολείων και εταιρειών προκειμένου να οργανώσει εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες για το θέμα.

Ο Yoshida, όμως, δεν είναι ο πρώτος που υποστηρίζει τις «καταπραϋντικές»  επιδράσεις του κλάματος.

Το 1981, μια μελέτη με τίτλο “Tear Expert” που διεξήγαγε ο Δρ William Frey στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι το κλάμα απελευθερώνει ενδορφίνες, προωθώντας στη συνέχεια τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευημερίας.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2008 με περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι το κλάμα έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν πολύ καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις, οδηγώντας τους συγγραφείς να συμπεράνουν ότι τα δάκρυα αποτελούν τελικά την απόλυτη μορφή θεραπείας.

Οπότε, στο εξής, άφηνε να τα δάκρυα να κυλούν ελεύθερα και αν κάποιος σε κάνει να κλάψεις, πάρ’ το μόνο θετικά, αφού μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.

Πηγή: Independent

Δείτε επίσης: Κλαις στο αεροπλάνο; Τίποτα πιο φυσιολογικό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα